петък, 17 май 2013 г.

Зеленичко....

Яхния от зелен фасул

Необходими продукти

  • 1 кг зелен фасул
  • 1 връзка пресен лук
  • 3-4 бр. домати
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • магданоз
  • сол
  • зелени кисели сливи

Начин на приготвяне

Ситно нарязаният лук се задушава с олиото. Прибавят се обелените и нарязани домати и червеният пипер. Налива се 1 ч.ч. гореща вода. Слага се зеленият фасул, нарязан на парчета, и се вари около 20 минути,добавят се сливите. Ястието се посолява и се сгъстява с брашното, размито в 1/2 ч.ч. студена вода. Оставя се да поври още 5-6 минути, поръсва се с нарязан магданоз и се сваля от огъня.
В моята рецепта по желание добавям и малко картофи,ако обаче някой иска и месце-от готовите кюфтенца замразени на "САМИ" става страхотно ястие ,да си оближеш пръстите... 

Яхния от зелен фасул на баба....

Необходими продукти
  • зелен боб - 700 - 800 г пресен, от консерва или замразне
  • картофи - 2 броя, по - големи
  • праз - 1 - 2 стръка, средни или кромид
  • моркови - 2 броя
  • чесън - няколко скилидки, на вкус
  • мазнина - 5 с.л. олио
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица
  • копър - няколко стръка накълцан
  • брашно - 1 - 2 с.л. размито, ако искате да сгъстите яхнията. 
  • Приготвя се по същият начин,разликата е в продуктите. 

Яхния от зелен фасул на баба....но с месце:

Приготвяне или как се готви ястието
Взема се един килограм месо, измива се със студена вода, избърсва се със чиста кърпа и се нарязва на еднакви късчета. Месото се пържи с 1/2 чаена чаша мазнина, докато се причерви равномерно, след което се изважда от мазнината и в останалата мазнина се слага да се задуши 2-3 глави лук, нарязан на ситно. Щом лукът омекне, прибавя се 1 супена лъжица доматено пюре или 1-2 червени домати, нарязани на ситно. Като се запържат доматите, слага се 1 лъжичка червен пипер, залива се с бульона или гореща вода и се връща месото. Ако месото е младо - агнешко или телешко, зеленият  фасул се  слага да се вари едновременно с месото.
Ако месото е старо, слага се да се вари до омекване, а фасулът се задушава отделно с малко мазнина, сол и 1 кафена чашка вода също до омекване, след което се смесват; прибавят се 5-6 червени домати, нарязани на дребно, и 1 супена лъжица брашно, запържено в 1 лъжица масло. Ястието се слага да се досвари на умерен огън.
След като се свали от огъня, се поръсва с 1/2 връзка нарязан магданоз. Поднася се с кисело мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар