събота, 11 февруари 2012 г.

Вкусотийка по нашенски

Това е една моя рецепта за лазаня, която си правя от доста време и определено много се харесва в моето семейство....
1пакет кори за баница "Трявна" 
2 глави лук
1 глава чесън
0,500 кг кайма
0,300 кг гъби
2 гъбени бульона
0,200 кг пушени гърди/бекон
0,300 кг кашкавал
0,200 кг сирене
3 кренвирша или шунка
2 бр червени шушки
2-3 моркова
2-3 домата
Сос "Бешамел"
олио
Сос Бешамел 
1 л прясно мляко
5-6 суп.лъжици брашно
1 пак. кр. масло
настъргано индийско орехче
черен пипер и сол на вкус
Приготовление:
Най-отдолу на тавата се постила пекарска хартия и в/у нея се налива тънък слой от бешамела. След това се слагат 4бр. от корите за баница( за да е по дебел слоят). Ако корите са точени на сач 2 броя са достатъчни , защото са по-дебели . Върху тях отново поливаме равномерно бешамел.

















Отгоре се поръсва част от плънката с каймата, лука чесъна гъбите и морковите(на кръгчета), които предварително са задушени в тази последователност.

















Върху тях се нареждат пушените гърди/бекон, кашкавала(на тънки плочки)

















...и единият обелен и нарязан на шайби домат
 

















Покрива се отново с корите и върху тях се налива от бешамела.

















Върху него се поръсва от основната плънка с каймата , но този път се разменят плънките  и се нареждат кренвирш или шунка, сирене и  чушка нарязана  на шайби.

Покрива се с кори и.... отново сос бешамел. Продължава се по същият начин, като се поръсва с основната плънка , а в/у нея се редуват от двете плънки.Единият път с кашкавал, пушени гърди/ бекон и домат , а другият - със сирене, шунка, чушка.....Получават се 4 броя плънка(по 2бр от вид).
Накрая отново се покрива с кори и се нарязва на квадрати с остър нож.
Залива се с остатъка от бешамела и се поставя във фурната.


















Пече се на 200* в предварително загрята фурна, като се слага отдолу на по-силен реотан. Към края се включва и отгоре на по-силен градус за да се запече. 
Поръсва се с кашкавал и се връща отново във фурната докато получи приятен загар.
Страхотен вкус !!! Пробвайте !

Няма коментари:

Публикуване на коментар