вторник, 7 февруари 2012 г.

Кифлички за всеки....

Продукти: 1ч.ч леко затоплено прясно мляко, 3с.л. захар, 3с....л. олио, 1 яйце (белтъка в тестото,а жълтъка за намазване),1/2 кубче прясна мая (разтворена в 250мл топла вода с 1ч.л. захар), щипка сол,брашно колкото поеме.
За плънката може да инпровизирате каквото искате. аз използвам сирене, или локум, или пушено месо, или кашкавал, на когото каквото му душа сака.
Приготвяне: Брашното се пресява. Смесват се белтъка,млякото разтворена мая, солта, захарта и олиото и се разбиват добре с телена бъркалка. След това започвам да прибавям по малко брашно докато започне да се оформя тесто. Накрая омесвам меко тесто и оставям да втаса в на мазнена и набрашнена тенджера. След като втаса тестото го разделям на две топки. Разточвам едната намазва я с олио и разрязвам на 8 парченца, така че да се получат триъгълници. В широкият край на триъгълника слагам плънката,завивам двата странични края и навивам като кифлички. Нареждам всяка кифличка в предварително намазнена тава и оставям да втасат наново.
Разбърквам жълтъка с малко прясно мляко и олио. Вече втасалите кифлички ги намазвам с жълтъчната смес, поръсвам ги с маковото семе или сусама и слагам в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пекат се до златист цвят на коричката

Няма коментари:

Публикуване на коментар