- 1/2 чаша орехи, накиснати в хладка вода за 4 часа
- 200 гр. портобело гъби (може и култивирани печурки), накълцани
- 1/4 чаша червен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, накълцан или 1 ч.л. на прах
- 1 ч.л. мисо (по желание)
- 2-3 с.л. екстра върджин зехтин
- 1/2 ч.л. пресен розмарин (накълцан) или 1 ч.л. сушен
- 1/2 ч.л. прясна мащерка (накълцана) или 1 ч.л. сушена
- щипка хималайска или морска сол
- щипка индийско орехче (по желание)
- 1-2 ч.л. балсамико оцет (по желание)
Докато се накисват орехите, смесете гъбите, червения лук, чесъна, Мисото и студено пресования екстра върджин зехтин в дълбока купа. Оставете ги да се мариноват за един – два часа. Изцедете вече накиснатите орехи и ги смесете с останалите съставки в блендер или кухненски робот. Пасирайте сместа до фин еднороден пастет. При нужда доовкусете със сол, подправки и/или щипка стрито чили (кайен пипер). Готовия пастет подхожда идеално към различни видове солени крекери, хлябове, както и поднесен като сос към различни видове зеленчуци според сезона. Приятно похапване!
Няма коментари:
Публикуване на коментар