Домашен хляб
Продукти:
- 1 кг брашно
- 12 г прясна мая
- 15 г сол
- 500 мл вода
Приготвяне:
• Маята се размива в малко хладка вода.
• Получава се рядка кашица.
• Отделно брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче.
• В кладенчето се слага маята, която не се оставя да шупне.
• Прибавя се останалата вода.
• Замесва се тесто, като се меси, докато се изглади.
• След това се разстила върху тава, намазана с мазнина или поръсена с брашно.
• Оставя се на топло, докато втаса.
• Втасалото тесто трябва да увеличи обема си 2 пъти.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Хлябът се пече 35-40 минути или до готовност.
• Вади се от тавата още докато е топъл.
• Намокря се с вода и се покрива с кърпа, докато изстине.
• Ако се разреже топъл, образува се дебела кора и хлябът става клисав.
• Домашният хляб се поднася студен.
• Маята се размива в малко хладка вода.
• Получава се рядка кашица.
• Отделно брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче.
• В кладенчето се слага маята, която не се оставя да шупне.
• Прибавя се останалата вода.
• Замесва се тесто, като се меси, докато се изглади.
• След това се разстила върху тава, намазана с мазнина или поръсена с брашно.
• Оставя се на топло, докато втаса.
• Втасалото тесто трябва да увеличи обема си 2 пъти.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Хлябът се пече 35-40 минути или до готовност.
• Вади се от тавата още докато е топъл.
• Намокря се с вода и се покрива с кърпа, докато изстине.
• Ако се разреже топъл, образува се дебела кора и хлябът става клисав.
• Домашният хляб се поднася студен.
Бележки:
** Рецептата Домашен хляб е взета от "Наша кухня" 1955 г
** Рецептата Домашен хляб е взета от "Наша кухня" 1955 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар