- 1/2 кг. телешка кайма
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 400 гр. домати от консерва (режимни)
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- сол
- копър
- 2 яйца
- кисело мляко
- телешка кайма – количество по ваша преценка (да е смляна пред вас)
- праз – нарязан на ситно
- морков – настърган на ситно
- гъби – нарязани на ситно
- подправки по ваш вкус
- лозови листа: със солта внимавайте, защото купените лозови листа са доста солени!
- доматен сок
Рецепта:
Станимашки сърмички по Дюкански
- 1 кг. телешка кайма (най-добре да си смелите телешко месо без мазнини или пред вас да смелят в магазина)
- черен пипер
- кимион
- сол на вкус
- малко лимон
- лозови листа
- вода
- малко сол
- лимонов сок
За тези, които са в трета фаза, на 1 кг. кайма се добавя една чаена чаша ориз.
Рецепта:
- телешка кайма
- пилешка кайма
- лук
- морков
- черен пипер
- сол
- копър
- джоджен
- червен пипер
- лозови листа
- кисело мляко
- по желание може да се смеси със счукан чесън
Една хватка, която би трябвало да споделя: отдолу на тенджерата застилам с листа, а също покривам и най-отгоре (под чинията) с ред листа.
Вариант – Зелеви сърмички, но без копър и заливка от кисело мляко с чесън
Рецепта :
“Отворени” лозови сърми
- около 15-тина броя лозов лист
- към 300 гр. месо (за 3 фаза: аз го направих със свинско, но за 1 и 2 фаза трябва телешко, разбира се)
- 1 домат
- 1 морков
- 2-3 стръка пресен лук (със стар ще стане може би дори по-хубаво)
- сол
- чубрица (ако има прясна, още по-добре)
След като я направих, си помислих, че по-добре може би щеше да стане, ако бях задушила и месото с лука. Но.. следващия път
За 3-та фаза с лукът може да се задуши и малко ориз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар