Необходими продукти:
0,5 кг. шарен родопски боб (от дребния)
2 глави лук
2 чушки
2 моркова
1 домат
чубрица
джоджен
сол
черен пипер
2 – 3 супени лъжици брашно за запръжката
1 супена лъжица червен пипер за запръжката
олио
Родопският боб се приготвя съвсем като традиционния, поне до един
момент. Необходимо е да го накиснете предварително (от предната вечер).
Сложете боба да заври и сменете водата. Оставете го да къкри. След около
час – час и половина прибавете едро нарязаните зеленчуци. Когато бобът е
сварен (при мен това се получи след 2 часа и половина) добавете
нарязаният на кубчета домат, солта и подправките. Оставете да поври още
десетина минути. Направете запръжка като загреете олиото в тиган и
прибавите брашното и червеният пипер. Изсипете горещата запръжка във
врящия боб и оставете да поври десетина минути. Бобът трябва да стане
гъст. Пресипете бобената яхния в тава и печете около 30 минути на 200С.
Когато е готов бобът получава прекрасна зачервена коричка. Консумирайте с
удоволствие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар