неделя, 31 март 2013 г.

Вкусотийки разни....с телешко

Тази рецепта е с произход  Дижон – „перлата на Бургундия“ и закономерно в ястието присъстват както прочутатата дижонска горчица, така и хубаво вино. Крайният резултат е впечатляващ заради умелото съчетание на продукти и подправки  – крехко и ароматно телешко, бавно сготвено в Крок-Пот, в компанията на гъби, лук, чесън и мащерка. Поднася се с препечена пълнозърнеста багета. Отбраното вино тук е просто задължително!

Телешко с гъби в Крок- Пот - Дижонска рецепта
Продукти за 6 порции:
  •  700 г телешко филе, нарязано на парчета с големина 2.5 см
  • ½ ч.л сол
  • ¼ ч.л. млян черен пипер
  • 400 г гъби, измити и нарязани на четвъртини
  • 1 голяма глава лук, нарязана
  • 3 скилидки чесън, скълцани
  • 2/3 ч.ч. телешки бульон
  • 2/3 ч.ч. сухо бяло вино
  • 3 с.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. суха мащерка (или 1 с.л. прясна)
  • 1 с.л. масло, омекнало и полуразтопено
  • 1 с.л. брашно
  • Пълнозърнеста багета
Инструкции:
1. Поръсете нарязаното на парчета месо със сол и черен пипер. По желание можете да „запечатите“ месото в тиган с незалепващо покритие на средно висока степен за минута-две до зачервяване. Попийте излишната мазнина и го поставете в съда на Крок-Пот.
2. Добавете нарязаните гъби, лука и чесъна. В купа смесете бульона, виното, горчицата и мащерката. Излейте сместа върху месото в Крок-Пот.
3. Похлупете и гответе на степен LOW за 8 до 10 часа или на степен HIGH за 5 часа.
4. В малка купа смесете полуразтопеното масло с брашното като добавите и 2 с.л. от бульона. След това задължително превключете на степен HIGH и излейте получената смес внимателно и равномерно . Похлупете и гответе още 30 минути или до сгъстяване на соса.
5. Сервирайте топлото ястие с препечени филии пълнозърнест хляб, намазани със зехтин и скилидка чесън. За да добавите свежа нотка към ястието – можете да сервирате отстрани като гарнитура френски зелен боб – много нежен и в същото време полезен за здравето( сварява се до 10 мин в подсолена вода)! Или пък свеж зеленчук – напр. зелена чушка, нарязана на ивици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар