неделя, 3 март 2013 г.

Лопушник...





За тестото:
1 яйце
150 мл. вода
200 гр. кисело мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
25 гр. мая
брашно
За плънката:
300 гр. кайма
3-4 стръка зелен лук
1 глава кромид лук
лопуш (лапад)
1 малка кафена чашка ориз
3-4 с.л. белени домати
червен пипер
чубрица
сол
олио
Замесва се тесто и се разделя на две, като едната част е малко по-голяма от другата. Оставя се да си почине. Разточва се на две кори. По-голямата се слага в намазнена тавичка, така че да покрива стените на тавата.
Прави се плънката като се запържва лука, първо кромида, после зеления. Добавя се каймата, разбърква се добре, слага се ориза и малко вода.Постепено се добавя по малко водичка, защото ориза я поема, но не бива да се прекалява, тъй като плънката не трябва да е водниста, тъй като ще попречи на тестото да втаса и ще стане длетаво. Като се свари ориза, почти до готовност, се слагат доматите и подправките. Оставя се да изстине и се слага върху тестото в тавата, покрива се с другата кора като капаче и се "запечатва" отстрани, за да не изтече плънката и да се задушана ориза. Продупчва се с вилица на няколко места от горе. Втасва малко, маже се с жълтък и се пече.

Може да се ползва спанак вместо лапад.
Може да се сложи малко бекон или пушено месце, за аромат.
Може да се експериментира с плънката, стига тя да не стане водниста.

Може да се използва всякакво тесто - купено, бутер, някое по ваша рецепта и т.н



Няма коментари:

Публикуване на коментар