четвъртък, 11 април 2013 г.

Супички от зеленийки...

Нужните продукти за супата от лапад са:

1. 30-тина листа лапад
2. 1 връзка пресен лук
3. 1 по-голям морков
4. 1 шепа фиде, или една шепа ориз
5. 1 яйце
6. ½ кофичка кисело мляко
7. сол и черен пипер на вкус

6 порции

Необходимо време за приготвяне:
40 минути

Супа от лапад
Супа от лапад
Рецептата за супичката от лапад в няколко стъпки:
1.
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио.
Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши.
2.
Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин).
3.
И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята - но без паника! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко, като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След като супата е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите бъркането ѝ. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври бързо! 
Преди сервиране може да добавите кисело мляко или заквасена сметана, така супата от лапад ще стане и по-ефектна, а и малко по-киселичка.


Супа от лапад
Супа от лапад

Няма коментари:

Публикуване на коментар