четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Манастирска пъстърва

Продукти:

2 пъстърви
сол и черен пипер
30г краве масло
400г прясна сметана
2 жълтъка
3-4 с.л. прясно настърган хрян или от бурканче
фино настъргана кора от един лимон
1 с.л. ситно нарязан копър
2 с.л. натрошен сух бял хляб











Поръсваме рибките със сол и черен пипер, и ги слагаме да полегнат всяка в своята собствена омаслена форма за печене.

Разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме хряна, настърганата кора от лимон и освежаваме всичко в зелено с копър.

Овкусяваме после с мъничко сол и заливаме с това фино сосче, нетърпеливата вече пъстърва.

Поръсваме с трошичките хляб, а накрая с маслото на едри снежинки.

Сега остава само да сме се сетили да подгреем фурната на 200°С  точно на време.

Бутаме рибката вътре, а след около 15-20 минути я вадим и декламираме съвсем спонтанно изпъчени "Елате ни вижте!"силно и звучно.
 Продукти:

1 пъстърва,  1 с.л. свинска мас
1 с.л. краве масло
сока на един лимон и половина
сол и бял пипер
брашно
1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Пържим рибката точно така както си знаем от малки. Поръсваме я с малко лимон, сол и пипер, овалваме в брашното и я мятаме в тигана.
Там сме подгрели обаче не олио, а свинската мас и то до една умерена температура. Пет минутки от едната страна, обръщаме и още около три минути от другата.
Месцето от вътре е вече готово, но ако все още не сме съвсем очаровани от коричката, обръщаме рибката още няколко пъти.
 Изваждаме я от тигана и до тук с нея.
 Сега стопяваме в маста и маслото. Прибавяме сока на един лимон, кипваме и заливаме пъстървата с него.
Поръсваме това удоволствие обилно със свеж магданоз и закръгляме тази фина картинка с резанчета лимон и няколко варени картофа.













Няма коментари:

Публикуване на коментар