неделя, 17 юни 2012 г.

Канят ме мамо на черешово сладко...

1 кг череши
1 кг захар
200 мл вода
1 ч.л. лимонена киселина
* Избират се здрави и добре узрели череши. За предпочитане е бели череши. Измиват се и се почистват от дръжките и костилките;
* В тава се насипват на слоеве ред череши ред захар;
* След 1 час се заливат с водата и сладкото се вари на среден огън.
* Готовато сладко се проверява по метода на капка от сладкото сипана в порцеланова чиния да не се разлива;
* Когато сладкото е готово се добавя лимонената киселина и се разсипва;
* Готовото сладко още горещо се разсипва в затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
Друг начин за сладко от череши от горните продукти е класическия:
* В тава се приготвя захарен сироп от водата и захарта;
* Когато се разтвори захарта и започне леко да ври се прибавят почистените череши;
* Разбъркава се на няколко пъти и се отсранява пяната,
* Добавя се лимонтозуто към готовото сладко, ври още към 5 минути и се разсипва в предварително затоплени буркани.
Идея: Черешите се теглят след като са почистени
Сладкото се вари на среден огън, за да не се разбърква често, така не загаря, не кипи и черешите се запазват цели

Няма коментари:

Публикуване на коментар