неделя, 17 юни 2012 г.

Футболна супа...

1 глава лук
1 морков
3-4 картофа
2 супени лъжици домати от консерва
3-4 супени лъжици олио
1/2 кафеена чаша ориз
1/2 топка фиде

За топчетата:
250 г кайма (за около 35-40 броя топчета)
чубрица
черен пипер
кимион
сол

За застройката:
1 яйце
200 гр кисело мляко
1 супена лъжица брашно

Начин на приготвяне:
Започваме с овкусяването на каймата с подправките. Омесваме ги хубаво в месото и оформяме малки топчета. Нарязваме лука и моркова на малки кубчета и ги задушаваме в мазнината. Когато омекнат, прибавяме към тях нарязаните на кубчета картофи. След около 2-3 минути добавяме наситнените домати.

Посоляваме леко зеленчуците и ги заливаме с 1,5 л гореща вода. След като супата кипне, слагаме топчетата, които предварително сме оваляли в брашно.

Намаляваме степента на котлона до умерена към слаба. Щом супата е почти готова, пускаме в нея измития ориз и фидето. Когато оризът и фидето набъбнат, отместваме супата от котлона и я застройваме. Постепенно наливаме част от бульона към застройката, докато се изравнят температурите им.

После на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване изсипваме застройката в тенджерата с ястието. Овкусяваме със сол, черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз.

Поднасяме супата гореща. По желание може да я поръсим с още магданоз и подправяме с оцет или лимонов сок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар