неделя, 8 април 2012 г.

Картофена фокача

Фокача
това е печиво, което идва от италианската кухня, приготвя се от тесто като за пица, но без плънката отгоре. Много е вкусна и препечената коричка и отвътре. Има много варианти за фокача, може да се направи с добавка на сирена, гъби, подправки, домати, лук, маслини, може и да се направи и сладък вариант на фокача с плодове.
Може да се експериментира с продуктите, в зависимост от сезона, продуктите и да се наслаждавате на домашно приготвена фокача.
По време на пости, и не само, това е основна рецепта, която приготвям, в различни варианти – с маслини, с гъби, с лук …и
Фокача с картофи
fokacha
Продукти:
150 мл вода
250 гр брашно
100 гр картофи (1 голям)
1/4 пакетче мая за хляб
щипка розмарин (може и сух)
1 ч.л. мед или захар
2-3 с.л. зехтин
за любителите на соленото – може да поръсите с морска сол
Приготвяне на Фокача с картофи
* Картофите трябва да са сварени
* В хладката вода се поставя маята, лъжичка мед или захар и 2-3 с.л. брашно и се оставя за 15 мин
* Свареният картоф се настъргва и се смесва с брашното
* Добавя се маята розмарина. Замесва се меко еластично тесто, като се добавя и част от зехтина
* Оставя се да втаса за около час
* В тава за печене се разстила като пита, се намазва със зехтин и се поръсва с розмарин, босилек
* В оригиналната рецепта се поръсва с морска сол, която аз пропускам и сложих малко кашкавал нарязан на тънко
* Оставя се да втаса около 30 мин
* Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност
Може да се поднесе и като основно ястие със салата

Няма коментари:

Публикуване на коментар