неделя, 8 април 2012 г.

Домашен козунак-вариант първи.

Продукти

7-8 яйца

2 ½ чаши прясно мляко

250 гр. краве масло

2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар

кората на голям лимон или лимонова есенция

5-6 ванилии

кубче прясна мая за хляб

щипка сол

повече от килограм брашно

Приготвяне

Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно, до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген, който използувате за такива цели). В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно, до получаването на меко тесто. Много е важно тестото да се меси много добре и да не стане прекалено твърдо.

Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата, понеже в тестото има захар.

За да улесня втасването аз правя следното нещо: Напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото, като от време на време доливам гореща вода.

След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака.

Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор.

Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Могат да се украсят с белени пресни бадеми. Бадемите се белят лесно, като преди това се накиснат в топла вода.

Козунаците се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар