петък, 20 септември 2013 г.

Хляб по швейцарски...

Необходими продукти:

500 гр. брашно
1 и 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
60 гр. меко масло
15 гр. мая
300 мл. прясно мляко

1 яйце или 1 жълтък за намазване

1. Разтворете  маята с захарта в  прясното мляко, което предварително сте затоплили  леко.
2. В голям съд изсипете брашното и  солта.
3. Добавете мекото масло на парчета и направете  маслени трохи.
4. Изсипете маята с млякото и замесете тестото.
5. Оставете да втаса .

6. Разделете готовото тесто на две (така ще се получат две хлебчета). Всяка половинка разделете отново на две и по начина, който е даден на видеото ги оплетете.  В случай, че се затрудните, спокойно може да разделите едната половина на три и да я сплетете на плитка. Изчакайте отново да втаса и преди да поставите в фурната намажете с  жълтък, или цяло яйце разредено с  капки прясно мляко.

Поставете в фурната на най-долното ниво и изпечете на 220 С на вентилатор   за около 35-45 мин. Ако при чукане е кухо, означава че е готов.

* Забележка: няколко пъти замесвам тестото по начина, по който съм описала по-горе. Ако вие сметнете, може да го замесите както е показано във видеото, аз също ще пробвам следващия път.
 http://www.youtube.com/watch?v=QyiyNqCJ84Y

четвъртък, 12 септември 2013 г.

По рецептата на Ваня...



Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност 
3 яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) лимонада
3 с.л. олио
1 ½ ч.ч. (210 г) брашно
1 пак. (10 г) бакпулвер
¼ ампула ванилия

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес.
На тънка струйка се прибавят лимонадата и олиото; слага се ванилията.
 


Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно.  
Сместа се изсипва в омаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25 см.
Внимание: удвоява обема си. 
По желание може ⅓ от сместа да се оцвети с 1 с.л. какао: кафявата смес се изсипва върху бялата, с дървено шишче се размесва внимателно до постигане на мраморен ефект. 



Фурната се загрява до 180 °С
Формата се поставя в средата и се пече 30 минути само отдолу, докато кексът бухне. 
После се включва горен реотан и се пече още 20-30 минути. 
Кексът изстива 10 минути във формата, а после - върху метална решетка. 
Ръси се с пудра захар. 
 
  • Може да се гарнира с 1 ч.ч. едросмлени орехи, преди да се добави кафявата част. 
  • С малко настъргана лимонова кора се постига неустоим аромат.

вторник, 10 септември 2013 г.

Как да си приготвя сушени домати

Посочените количества и подправки могат да се променят според индивидуалните предпочитания и вкус.

Продукти:
  • 1 кг. зрели домати Рома
  • 3 скилидки чесън, нарязани на шайби
  • 3 стръка прясна мащерка
  • 2 стръка пресен риган
  • 2 стръка пресен розмарин
  • морска сол на кристали
  • прясно смлян шарен пипер
  • 20-30 мл. зехтин
Избират се еднакви по размер зрели домати. Измиват се и се срязват на две по дължина. Подреждат се в плитка тава върху хартия за печене със срязаната част нагоре. Поръсват се със зехтин, сол и пипер. Върху тях се накъсват пресните билки.
Доматите се изсушават във фурна нагрята на 100°C. Времето варира от големината на доматите и количество вода в тях. В този случай, на мен ми отне около 10 часа. Готови са, когато краищата на половинките домати се сбръчкат навътре, а сърцевината остане почти суха.
След като се изсушат се оставят да се охладят напълно и се мариноват в зехтин.
За мариноването:
  • студено пресован зехтин (количеството зависи от броя на доматите и обема на буркана, в който ще се съхраняват)
  • 3 цели скилидки чесън
  • няколко стръка пресен босилек
Изсушените домати се поставят в добре затварящ се буркан, като между тях се слагат обелените скилидки чесън и пресният босилек. Заливат се с толкова зехтин, че да ги покрие напълно. Бурканът се затваря плътно и се съхранява на хладно и тъмно място. (Може да бъде в мазе, килер или хладилник.) Не забравяй, че трябва да ги ползваш в рамките на 1,5-2 месеца.
Останалият от маринатата зехтин може да се използва за овкусяване на салати или ястия.

Сушени чери домати


Необходими продукти
  • чери домати - 14 бр.
  • мащерка - 1 ч.л. сушена
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете доматите на половинки и много внимателно почистете остатъка от дръжките им.

Подредете ги в огнеупорна тавичка и ги поръсете със солта, захарта и мащерка. Най-отгоре ги полейте със зехтин.

Сложете тавичката във фурната и веднага след това я изключете. Оставете доматите да се сушат за едно денонощие, като през това време не бива да отваряте вратата на фурната.

понеделник, 9 септември 2013 г.

Бързо дряновско ястие...

Продукти:

  • 8-10 чушки
  • 80 мл олио
  • 1 с. л. брашно
  • сол
  • 5 домата
  • 6 скилидки чесън
  • 5 с. л. вода
  • 2 яйца
Приготвяне:

• Чушките се изпичат и обелват.
• Овалват се в брашно, след което се посоляват.
• Изпържват се в сгорещеното олио.
• Доматите се попарват с гореща вода, след което се обелват.
• Настъргват се на ситно ренде.
• Изсипват се върху чушките в тигана.
• Ястието се вари 30 минути на тих огън.
• Отделно чесънът се счуква с щипка сол.
• Брашното се размива в 3 с. л. хладка вода.
• Изсипва се в тигана заедно със счукания чесън.
• Ястието се вари 20 минути.
• Яйцата се разбиват с 2 с. л. вода и 2 с. л. сос от тигана.
• Изсипват се на тънка струйка в ястието и се оставят да стегнат.
• Дряновската манджа се поднася веднага.