четвъртък, 12 септември 2013 г.

По рецептата на Ваня...



Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност 
3 яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) лимонада
3 с.л. олио
1 ½ ч.ч. (210 г) брашно
1 пак. (10 г) бакпулвер
¼ ампула ванилия

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес.
На тънка струйка се прибавят лимонадата и олиото; слага се ванилията.
 


Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно.  
Сместа се изсипва в омаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25 см.
Внимание: удвоява обема си. 
По желание може ⅓ от сместа да се оцвети с 1 с.л. какао: кафявата смес се изсипва върху бялата, с дървено шишче се размесва внимателно до постигане на мраморен ефект. 



Фурната се загрява до 180 °С
Формата се поставя в средата и се пече 30 минути само отдолу, докато кексът бухне. 
После се включва горен реотан и се пече още 20-30 минути. 
Кексът изстива 10 минути във формата, а после - върху метална решетка. 
Ръси се с пудра захар. 
 
  • Може да се гарнира с 1 ч.ч. едросмлени орехи, преди да се добави кафявата част. 
  • С малко настъргана лимонова кора се постига неустоим аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар