вторник, 10 септември 2013 г.

Как да си приготвя сушени домати

Посочените количества и подправки могат да се променят според индивидуалните предпочитания и вкус.

Продукти:
  • 1 кг. зрели домати Рома
  • 3 скилидки чесън, нарязани на шайби
  • 3 стръка прясна мащерка
  • 2 стръка пресен риган
  • 2 стръка пресен розмарин
  • морска сол на кристали
  • прясно смлян шарен пипер
  • 20-30 мл. зехтин
Избират се еднакви по размер зрели домати. Измиват се и се срязват на две по дължина. Подреждат се в плитка тава върху хартия за печене със срязаната част нагоре. Поръсват се със зехтин, сол и пипер. Върху тях се накъсват пресните билки.
Доматите се изсушават във фурна нагрята на 100°C. Времето варира от големината на доматите и количество вода в тях. В този случай, на мен ми отне около 10 часа. Готови са, когато краищата на половинките домати се сбръчкат навътре, а сърцевината остане почти суха.
След като се изсушат се оставят да се охладят напълно и се мариноват в зехтин.
За мариноването:
  • студено пресован зехтин (количеството зависи от броя на доматите и обема на буркана, в който ще се съхраняват)
  • 3 цели скилидки чесън
  • няколко стръка пресен босилек
Изсушените домати се поставят в добре затварящ се буркан, като между тях се слагат обелените скилидки чесън и пресният босилек. Заливат се с толкова зехтин, че да ги покрие напълно. Бурканът се затваря плътно и се съхранява на хладно и тъмно място. (Може да бъде в мазе, килер или хладилник.) Не забравяй, че трябва да ги ползваш в рамките на 1,5-2 месеца.
Останалият от маринатата зехтин може да се използва за овкусяване на салати или ястия.

Сушени чери домати


Необходими продукти
  • чери домати - 14 бр.
  • мащерка - 1 ч.л. сушена
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете доматите на половинки и много внимателно почистете остатъка от дръжките им.

Подредете ги в огнеупорна тавичка и ги поръсете със солта, захарта и мащерка. Най-отгоре ги полейте със зехтин.

Сложете тавичката във фурната и веднага след това я изключете. Оставете доматите да се сушат за едно денонощие, като през това време не бива да отваряте вратата на фурната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар