петък, 20 септември 2013 г.

Хляб по швейцарски...

Необходими продукти:

500 гр. брашно
1 и 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
60 гр. меко масло
15 гр. мая
300 мл. прясно мляко

1 яйце или 1 жълтък за намазване

1. Разтворете  маята с захарта в  прясното мляко, което предварително сте затоплили  леко.
2. В голям съд изсипете брашното и  солта.
3. Добавете мекото масло на парчета и направете  маслени трохи.
4. Изсипете маята с млякото и замесете тестото.
5. Оставете да втаса .

6. Разделете готовото тесто на две (така ще се получат две хлебчета). Всяка половинка разделете отново на две и по начина, който е даден на видеото ги оплетете.  В случай, че се затрудните, спокойно може да разделите едната половина на три и да я сплетете на плитка. Изчакайте отново да втаса и преди да поставите в фурната намажете с  жълтък, или цяло яйце разредено с  капки прясно мляко.

Поставете в фурната на най-долното ниво и изпечете на 220 С на вентилатор   за около 35-45 мин. Ако при чукане е кухо, означава че е готов.

* Забележка: няколко пъти замесвам тестото по начина, по който съм описала по-горе. Ако вие сметнете, може да го замесите както е показано във видеото, аз също ще пробвам следващия път.
 http://www.youtube.com/watch?v=QyiyNqCJ84Y

Няма коментари:

Публикуване на коментар