понеделник, 28 октомври 2013 г.

За всеки по нещичко....от сезона на зелето...

 Прясно зеле със свинско месо.
500 г прясно свинско месо
1 прясна зелка
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
2 моркова
3 с.л. червени домати,може и от консерва
50 мл олио
3-4 дафинови листа
по желание - чушлета
Месото се измива много добре и се нарязва на кубчета. Слагат се в тенджера, върху тях се налива се 400 мл вода и се похлупва. Оставя се месото да поври 30 минути, след като кипне водата. От време на време се обира кървавата пяна. Когато мине указаното време за варене, котлонът се изключва, съдът се оттегля. Месото се изважда от водата и се слага в чиния. Зелката се почиства от външните листа. Срязва се на 4. Маха се кочанът при основата. След това отделните четвъртинки зеле се режат на тънко и се слагат в дълбок съд. Морковите се измиват, обелват и настъргват на едро на ренде. Нарязаното зеле се обърква с морковите и доматите. Поръсва се сол и червен пипер. Отново се обърква. В дълбока тава се слага половината от зелето. Подреждат се свинските мръвки. Отгоре се покриват с другата половина зеле. Ястието се полива с 1-2 ч.ч. вода и 50 мл олио. На няколко места в зелето се забожда дафиновия лист. По желание ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и лютите чушлета (могат да се забодат цели). Ястието се пече на 200 градуса около 60 минути (до готовност на месото).

Сърми с прясно зеле....
Продукти:
  1 бр. зеле
  400 гр. свинска или телешка кайма
  2 глави лук
  8 с. л. олио
  1 филия хляб
  3 бр.яйца
  1 с. л.брашно
  лимони,сол,черен пипер,индийско орехче,
  1 ч.ч. вода
  1 с. л. зехтин
Почистваме зелката и я поставяме във вряща подсолена вода, като омекне я изваждаме и поливаме със студена вода. Оставяме да се отцеди. Отделяме листата от кочана.
Приготвяме плънката от запържените в три супени лъжици олио нарязания на ситно лук, каймата, накиснатата среда на хляба, 1 яйце и подправките.
С нея завиваме сърмите, които поставяме в тенджера с останалото олио и заливаме с вода. Вари се до готовност.
Приготвяме сос от запърженото в зехтин брашно и 1 ч. ч. зелева вода .
Оставяме да поизстине и се прибавят разбитите яйца и лимоновия сок. Кипваме и заливаме готовите сърми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар