петък, 16 август 2013 г.

Тарикатлийски гювеч с пилешки дробчета

Продукти:
1 кг пилешки дробчета, 3 средно големи глави кромид лук, 2 средно големи тиквички, 2-3 средно големи домата, 2 зелени чушки, 2 клонки свежа чубрица, 1/2 връзка магданоз, 10 зрънца черен пипер, 2 дафинови листа, 5 с.л. олио, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Варим дробчетата в солена вода в продължение на 5 мин. През това време нарязваме лука, чушките и тиквичките на шайби. Изваждаме дробчетата и ги измиваме през гевгир под течаща студена вода.
Вземаме гювеч и намазваме дъното му с 2 с. л. олио. Редим ястието по следния начин: половината количество тиквички, половината чушки, после половината лук, домати и накрая цялото количество дробчета. Следва по още един пласт от останалите зеленчуци в същия ред.


 Ръсим със сол на няколко места. Най-отгоре слагаме черния пипер, дафиновия лист и чубрицата. Поливаме с останалото количество олио.
Слагаме гювеча в студена фурна, включваме я на 220 градуса и печем така 30 мин. Намаляваме на 150 градуса и печем още 30 мин. Изключваме фурната и оставяме гювеча там за още 1 ч. Консумираме охладен, за да "дръпне" леко сосa, който се отделя от зеленчуците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар