неделя, 20 май 2012 г.

Лозови сарми с леща и ориз

Необходими продукти

  • 1/2 ч.ч. леща
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 връзки магданоз
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 2 бр. домати или доматено пюре
  • 2 бр. картофи
  • 40-50 лозови листа
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне

Слага се лещата в студена, леко посолена вода, слага се на котлона и се вари 20 минути. Изхвърля се първата вода и лещата се премества в друга тенджера. Прибавя се вряща вода или бульон и нарязаните на кубчета картофи. Вари се още 20 минути. Лещата се прецежда с гевгир и бульонът се запазва. В тиган с малко мазнина се запържва лещата, слагат се доматите и нарязаният на ситно лук. След 5 минути се добавят черен и червен пипер. Измива се оризът на течаща вода и също се слага в тигана. Щом оризът поеме водата, се сваля от огъня и се добавят нарязаните на ситно пресен джоджен и магданоз.
Лозовите листа се бланшират във вряща вода за да омекнат. След това се оставят да изстинат. Завиват се сарми и се нареждат плътно една до друга в тенджера. Добавят се 3 ч.ч. от предварително отделения бульон или вода. Варят се до готовност. Сервират се студени, с кисело мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар