(черепник - съд направен от калайдисан бакър)
Издълбава се малка ямичка в земята, широка 30-40 см. и дълбока 20-25 см.
Запалва се огън, който гори, докато огнището се загрее и се получи
много жар. Изважда се половината жар от ямата. Върху останалата жар се
слага постава с три крака (може и без нея), отгоре тавата с месото,
предварително нарязано и осолено. Сипва се малко вода на дъното на
тавата. Ако месото е постно се слага малко лой (масло или друга мазнина)
и се похлупва с капак (черепа), който в средата е издигнат като купол и
плътно ляга върху тавата. Върху капака се постава останалата жар, така
че да не пада долу. Печенето продължава 2-3 часа докато месото е напълно
готово за ядене. В тавата пожелание може да се поставят и цели картофи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар