За тези, които
не знаят това са Родопски катми както ги наричаме ние тук в Бургаско, само че са много по-пухкави и вкусни. Интересното е, че
не се слага никаква течност. Опитайте и няма да съжалявате.
Продукти: 3 кофички кисело мляко, 3 яйца, брашно, 1 к.л. сода бикарбонат, олио, масло.
Приготвяне:
Разбиват се добре яйцата. Прибавя се киселото мляко в което е
разтворена содата. Добавя се и брашно до получаване на гъста каша (доста
по-гъста от палачинковото тесто). Когато бъркате лъжицата трябва да
оставя следа. След като тестото е готово веднага се пече на така
наречения при нас сач (кръгъл съд от глина) или ако нямате в незалепващ
тиган. Тигана или сача се намазват леко с олио преди печенето на всеки
марудник. Съда в който печем трябва да е добре нагрят. Изсипва се с
черпак тесто и се разстила равномерно на кръг по най-бързия начин. Не
трябва да е много тънко, за да стане марудника дебеличък и пухкав (около
1/2 см.). След като се зачерви от долната страна се обръща с помощта на
лопатка. Пече се до зачервяване и на другата страна, изважда се и се
намазва обилно с масло. Сервират се топли намазани по желание с мед,
сладко, шоколад или някаква солена плънка (сирене, кашкавал или смес по
желание).
Няма коментари:
Публикуване на коментар