Продукти:
1 кг. хубаво бяло брашно
6 яйца
1/4 кг. краве масло (препоръчвам Президент или друго такова,
но не и български маргариноподобен сурогат)
1/4 кг. захар
едно блокче мая
250 мл. прясно мляко
настърганата кора на един лимон или лимонова есенция
1 с.л. ром
бадеми за украса
1. к.ч. стафиди
щипка сол
1 белтък
Списъкът очевидно е дълъг, но не се притеснявайте, изглежда
по-страшно, отколкото е в действителност.
Приготовление:
Брашното се пресява в дълбока съдина, например легенче или
по-голяма тенджера. Стафидите се накисват в ром. Отделно с миксер изключително
добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или
есенцията) и стафидите с рома. Млякото се затопля до малко повече от телесна
температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава
маята, добавят се щипка сол, една супена лъжича захар и една супена лъжица от
брашното и се дръпва настрани.
В легена (тоест в дълбокия съд, заместващ нощвите на нашите
баби) пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената
смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Всъщност, това е
най-трудната част от начинанието, ако трябва да сме честни. Не мога точно да
обясня как да се справите с това, но ще опитам: “пощипвате” границите между яйцата
и брашното, размесвате добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще
се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в
края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. Сега, в зависимост от
брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не
ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за
размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно,
просто ще добавите колкото трябва. Ако ви остане – няма проблем. Веднъж
замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса. Следва втора
част от действието – вкарването на маслото в него.
За тази цел кравето масло се разтапя предварително, като се
внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в
микровълнова, но и да нямате микровълнова – става перфектно и на котлон.
Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва
се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак
се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото
започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение
е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия
козунак – на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на
топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към
оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си
ги направите на плитка, дали на руло – въпрос на вкус. Ако ще правите руло с
мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да
не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масълце, наръсва
се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Отгоре се украсяват с
бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък
(така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се
слагат в добре загрята фурна на 220 градуса, но след десет минути намаляте на
180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре
започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.
Ако се престрашите и опитате да произведете домашен козунак,
Великден ще ви се стори наистина незабравим празник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар