Кой готви:
Виолета Славова предлага рецепта за спагети на фурна - едно много лесно и вкусно ястие.
Продукти:
1 пакет спагети
2 бр. доматен сок (бутилки) от 500 мл
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 кренвирша
250 г кашкавал
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. босилек
1/2 ч.л. захар
сол на вкус
5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Сваряваме спагетите и ги измиваме с топла вода.
Нарязваме
на ситно лука и чесъна. Запържват се в олио, след което добавяме
доматения сок. Оставяме го да поври, докато се сгъсти, след това се
прибавят солта, захарта,черният пипер, босилекът и червеният пипер.
Изсипваме
готовия сос при вече сварените спагети, разбъркваме ги добре и ги
поставяме в тава. Нарязваме на кръгчета кренвиршите и ги нареждаме
отгоре.
Настъргваме кашкавал накрая и запичаме във фурна на 200 градуса.
Панетоне по домашному.....
Кой готви:
Мария Ташева ни изпраща от Пловдив рецепта за вкусно панетоне с орехи и стафиди.
Продукти:
За закваската: 140 г брашно, 250 мл прясно мляко, 14 г суха мая
За тестото: 200 г захар, 110 г масло, 2 яйца и 1 жълтък, 400 г брашно, 1/2 ч.л. сол, 100 г стафиди, 100 г орехови ядки
За намазване: 1 белтък, 1 ч.л. вода, мед, пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесваме
в купа продуктите за закваската заедно с 1 к.л. захар. Оставяме ги да
втасат около 1 час. Разбъркваме в отделен съд захарта, маслото (на
стайна температура), яйцата, закваската, солта и брашното. Замесваме
меко тесто, което бъркаме с миксер около 30 мин. Малко преди да
приключим с месенето, слагаме стафидите и едро начупените орехови ядки.
Оставяме
го да втаса около 1 ч, докато удвои обема си. Имесваме го отново върху
набрашнена повърхност и го оставяме да почине за около 15 мин.
Постиламе
с хартия за печене формата, за предпочитане по-дълбока (може да е
тенджерка). Правим тестото на топка и го слагаме във формата. Отново го
оставяме да втаса за 1 ч.
Намазваме втасалото панетоне с разбития
белтък с вода и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около
50 мин (без вентилатор). Щом е готово, намазваме го с мед, разтворен
в
малко вода, и поръсваме с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар