Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
3 яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) лимонада
3 с.л. олио
1 ½ ч.ч. (210 г) брашно
1 пак. (10 г) бакпулвер
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес.
На тънка струйка се прибавят лимонадата и олиото; слага се ванилията.
На тънка струйка се прибавят лимонадата и олиото; слага се ванилията.
Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно.
Сместа се изсипва в омаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25 см.
Внимание: удвоява обема си.
По желание може ⅓ от сместа да се оцвети с 1 с.л. какао: кафявата смес се изсипва върху бялата, с дървено шишче се размесва внимателно до постигане на мраморен ефект.
Фурната се загрява до 180 °С.
Формата се поставя в средата и се пече 30 минути само отдолу, докато кексът бухне.
После се включва горен реотан и се пече още 20-30 минути.
Кексът изстива 10 минути във формата, а после - върху метална решетка.
Ръси се с пудра захар.
- Може да се гарнира с 1 ч.ч. едросмлени орехи, преди да се добави кафявата част.
- С малко настъргана лимонова кора се постига неустоим аромат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар