Посочените количества и подправки могат да се променят според индивидуалните предпочитания и вкус.
Продукти:- 1 кг. зрели домати Рома
- 3 скилидки чесън, нарязани на шайби
- 3 стръка прясна мащерка
- 2 стръка пресен риган
- 2 стръка пресен розмарин
- морска сол на кристали
- прясно смлян шарен пипер
- 20-30 мл. зехтин
Доматите се изсушават във фурна нагрята на 100°C. Времето варира от големината на доматите и количество вода в тях. В този случай, на мен ми отне около 10 часа. Готови са, когато краищата на половинките домати се сбръчкат навътре, а сърцевината остане почти суха.
След като се изсушат се оставят да се охладят напълно и се мариноват в зехтин.
За мариноването:
- студено пресован зехтин (количеството зависи от броя на доматите и обема на буркана, в който ще се съхраняват)
- 3 цели скилидки чесън
- няколко стръка пресен босилек
Останалият от маринатата зехтин може да се използва за овкусяване на салати или ястия.
Сушени чери домати
Необходими продукти
- чери домати - 14 бр.
- мащерка - 1 ч.л. сушена
- зехтин - 3 с.л.
- сол - 1 ч.л.
- захар - 1/2 ч.л.
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете доматите на половинки и много внимателно почистете остатъка от дръжките им.Подредете ги в огнеупорна тавичка и ги поръсете със солта, захарта и мащерка. Най-отгоре ги полейте със зехтин.
Сложете тавичката във фурната и веднага след това я изключете. Оставете доматите да се сушат за едно денонощие, като през това време не бива да отваряте вратата на фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар