3 средни тиквички
половин праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар
Начин на приготвяне:
Измиваме всички зеленчуци и нарязваме тиквичките на средни по големина
кубчета, а моркова и чушката - на малки. След това нарязваме кромида,
праз лука, скилидките чесън и гъбите.
Слагаме всички тези съставки в дълбок съд с мазнина и ги запържваме.
Когато зеленчуците омекнат, прибавяме червен пипер и намаляваме котлона.
После идва ред на обеленият и нарязан домат и пак разбъркваме добре.
Измиваме ориза и го прибавяме към яхнията заедно с малко вода. Оставяме
ястието да къкри на слаб огън и доливаме вода.
Към края на готвенето, добавяме чубрицата и ригана. Овкусяваме със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След като махнем яхнията от котлона, я поръсваме с прясно смлян черен пипер на вкус и по желание пресен копър.Ако желаем малко разнообразие-то добавяме разбито кисело мляко с едно яйце,малко брашънце и запичаме за около 5 минути,след което настъргваме кашкавалец...
Няма коментари:
Публикуване на коментар