1 глава лук
1 морков
3-4 картофа
2 супени лъжици домати от консерва
3-4 супени лъжици олио
1/2 кафеена чаша ориз
1/2 топка фиде
За топчетата:
250 г кайма (за около 35-40 броя топчета)
чубрица
черен пипер
кимион
сол
За застройката:
1 яйце
200 гр кисело мляко
1 супена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Започваме с овкусяването на каймата с подправките. Омесваме ги хубаво в
месото и оформяме малки топчета. Нарязваме лука и моркова на малки
кубчета и ги задушаваме в мазнината. Когато омекнат, прибавяме към тях
нарязаните на кубчета картофи. След около 2-3 минути добавяме
наситнените домати.
Посоляваме леко зеленчуците и ги заливаме с 1,5 л гореща вода. След
като супата кипне, слагаме топчетата, които предварително сме оваляли в
брашно.
Намаляваме степента на котлона до умерена към слаба. Щом супата е почти
готова, пускаме в нея измития ориз и фидето. Когато оризът и фидето
набъбнат, отместваме супата от котлона и я застройваме. Постепенно
наливаме част от бульона към застройката, докато се изравнят
температурите им.
После на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване изсипваме
застройката в тенджерата с ястието. Овкусяваме със сол, черен пипер и
ситно нарязан пресен магданоз.
Поднасяме супата гореща. По желание може да я поръсим с още магданоз и подправяме с оцет или лимонов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар