петък, 10 август 2012 г.
Старинна рибена чорба
Вземат една ока леврек или кефал, която като смият, насоляват и я турят в
една тава. Подире нарязват на ситно половин ока червен лук и го
кавардисват (опържват) с 40-50 г дървено масло и малко сол, слагат му с
една шепа майданоз и една шепа гюзум (джоджен) и като му турят половин
ока лют оцет, варят го добре. Тогаз, като го прецедят чистичко през едно
редко платно, турят го в по-голям съд и го варят заедно с рибата,
която като сварят умерено, изваждат я и прецеждат водата й. Сетне
отделят костите и я нареждат в съдове. Сетне вземат само жълтъка на 5
яйца, чалкадисват ги (разбиват ги) в един съд и ги възваряват твърде
малко с прецедената вода, колкото да излезе миризмата на яйцата, и
изцеждат вътре един лимон, снемат го от огъня и го изливат върху рибата в
съдовете, която посипват с малко дарчин (канела) и я оставят да изстине
5 часа.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар