1. 30-тина листа лапад
2. 1 връзка пресен лук
3. 1 по-голям морков
4. 1 шепа фиде, или една шепа ориз
5. 1 яйце
6. ½ кофичка кисело мляко
7. сол и черен пипер на вкус
6 порции
Необходимо време за приготвяне:
40 минути
Рецептата за супичката от лапад в няколко стъпки:
6 порции
Необходимо време за приготвяне:
40 минути
Супа от лапад |
1.
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио.
Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите
„жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към
морковите и лука, за да се задуши.
2.
Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин).
3.
И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята - но без паника! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е
не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и
изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко,
като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След
като супата
е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте
малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно.
Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да
стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да
затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите
бъркането ѝ. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври
бързо!
Преди сервиране може да добавите кисело мляко или заквасена сметана,
така супата от лапад ще стане и по-ефектна, а и малко по-киселичка.Супа от лапад |
Няма коментари:
Публикуване на коментар