Супа от лапад
лапад
1 глава лук, може и 1-2 стръка зелен
1 морков
1-2 с.л. домати, белени и нарязани
1 с.л. с връх брашно
фиде
олио
сол
магданоз
лимон
За застройката: 1 яйце, 2 с.л. кисело мляко
Лапада се измива и нарязва или накъсва и се полива с малко лимонов сок.
Във вряща вода се слага ситно нарязаните лук и морков, добавя се малко олио и се вари почти до готовност. Брашното се разбърква с доматите и се слага към края на веренето, а също и фидето. След като поври малко, се слага лапада и се вари докато омекне и промени леко цвета си.
Застройва се с яйце и кисело мляко.
Печен омлет със зеленийки
-4 яйца
-3с.л.извара/обезмаслена/
-сол
-2 стръка зелен лук
-1 стрък пресен чесън
-шепа лапад/спанак/
-копър
-магданоз
-1к.л. зехтин
Белтъците се разбиват на сняг.Прибавят се жълтъците и изварата.Посолява се на вкус.Яйчената смес се изсипва в тавичка с размер 20 на 30 см в/у намазана със зехтин хартия за печене.
Зелените съставки се бланшират за няколко секунди в солена кипяща вода.За да се запази зеленият цвят ,веднага се охлаждат в ледена вода/с бучки лед/ и се отцеждат много добре.
Нарязват се и се разпределят се равномерно в/у яйцата и омлетът се пече на 180 градуса до готовност.Още топъл се навива на руло и се нарязва на филийки.Сервира се с млечночеснов сос ,таратор, или зелена салата.
*Аз обичам зеленийките да са леко сурови и не ги бланширам.
Могат да се разбъркат направо с яйцата.
Кюфтенца от спанак
спанак
1-2 яйца в зависимост от количеството спанак
1 суп. лъж. кисело мляко
щипка сода бикарбонат
брашно
сол, черен пипер
Измитият и нарязан спанак се попарва в гореща вода. Изцежда се и се обърква с останалите продукти до получаване на гъсто лепкаво тесто.
Взема се с лъжица и се пържи в сгорещено олио.
Спанакът може да се замени с лопуш - дори стават по-вкусни кюфтетата.
лапад
1 глава лук, може и 1-2 стръка зелен
1 морков
1-2 с.л. домати, белени и нарязани
1 с.л. с връх брашно
фиде
олио
сол
магданоз
лимон
За застройката: 1 яйце, 2 с.л. кисело мляко
Лапада се измива и нарязва или накъсва и се полива с малко лимонов сок.
Във вряща вода се слага ситно нарязаните лук и морков, добавя се малко олио и се вари почти до готовност. Брашното се разбърква с доматите и се слага към края на веренето, а също и фидето. След като поври малко, се слага лапада и се вари докато омекне и промени леко цвета си.
Застройва се с яйце и кисело мляко.
Печен омлет със зеленийки
-4 яйца
-3с.л.извара/обезмаслена/
-сол
-2 стръка зелен лук
-1 стрък пресен чесън
-шепа лапад/спанак/
-копър
-магданоз
-1к.л. зехтин
Белтъците се разбиват на сняг.Прибавят се жълтъците и изварата.Посолява се на вкус.Яйчената смес се изсипва в тавичка с размер 20 на 30 см в/у намазана със зехтин хартия за печене.
Зелените съставки се бланшират за няколко секунди в солена кипяща вода.За да се запази зеленият цвят ,веднага се охлаждат в ледена вода/с бучки лед/ и се отцеждат много добре.
Нарязват се и се разпределят се равномерно в/у яйцата и омлетът се пече на 180 градуса до готовност.Още топъл се навива на руло и се нарязва на филийки.Сервира се с млечночеснов сос ,таратор, или зелена салата.
*Аз обичам зеленийките да са леко сурови и не ги бланширам.
Могат да се разбъркат направо с яйцата.
Кюфтенца от спанак
спанак
1-2 яйца в зависимост от количеството спанак
1 суп. лъж. кисело мляко
щипка сода бикарбонат
брашно
сол, черен пипер
Измитият и нарязан спанак се попарва в гореща вода. Изцежда се и се обърква с останалите продукти до получаване на гъсто лепкаво тесто.
Взема се с лъжица и се пържи в сгорещено олио.
Спанакът може да се замени с лопуш - дори стават по-вкусни кюфтетата.
Щирник (баница с лапад)
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница (дърпани кори на сач)
- 2 връзки лапад
- 1 връзка лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка пресен джоджен
- 4бр яйца
- 1ч.ч. кисело мляко
- 1сл.л. сода бикарбонат
- 300гр. сирене
- 125гр. маргарин или масло
Начин на приготвяне:
Попарва се за малко измития и нарязан лапад. Изцежда се и заедно с лука, магданоза и джоджена се запържва в малко олио.
В отделен съд се разбъркват млякото със содата, яйцата и сиренето.
Всяка кора се намазва с четка от разтопеното масло и се слага малко от сместа с яйцата и малко от зелената смес, навива се на руло и се слага в намаслената тава. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса.
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница (дърпани кори на сач)
- 2 връзки лапад
- 1 връзка лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка пресен джоджен
- 4бр яйца
- 1ч.ч. кисело мляко
- 1сл.л. сода бикарбонат
- 300гр. сирене
- 125гр. маргарин или масло
Начин на приготвяне:
Попарва се за малко измития и нарязан лапад. Изцежда се и заедно с лука, магданоза и джоджена се запържва в малко олио.
В отделен съд се разбъркват млякото със содата, яйцата и сиренето.
Всяка кора се намазва с четка от разтопеното масло и се слага малко от сместа с яйцата и малко от зелената смес, навива се на руло и се слага в намаслената тава. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса.
Супа със спанак и коприва
1-2 глави кромид лук
1 морков
стрък целина
коприва (аз слагам доста,но на око)
спанак около 400-500 гр
ориз
олио
сол
Във вряща вода се слагат нарязаните лук,морков и целина.След 10-15 мин се слагат копривата и спанака,а заедно с тях и ориза.Вари се до готовност на ориза.
Понякога застройвам с едно-две яйца,но моите хора го предпочитат да намачкам предварително сварено яйце и да го разбъркам в супата.
Нещо на краче зелено:
Продукти:
1 кг спанак, 1 връзка зелен лук (1 глава кромид), 1 чаша ориз, 4 яйца, 2 с.л. брашно, 1 чаша натрошено сирене, джоджен, 1-2 скилидки чесън (1/2 ч.л. на прах, може и зелен), сол (ако има нужда).
Спанакът се измива и се нарязва на ивици.
Задушава се лукът в малко мазнина и водчка. Прибавя се спанакът, после оризът. Поразбърква се. Добавя се вода, около 2-3 чаши и се оставя на не много силен огън, докато оризът почти стане готов.
Добавят се джодженът, чесънът (нарязан на дребно), може и червен пипер да се сложи.
Разбърква се и се дръпва от огъня. Всичко се изсипва в намаслена тавичка за печене.
Отделно се разбиват яйцата с брашното и сиренето. С готовата смес се залива спанакът и всичко се разбърка.
Пече се на силна фурна, докато се стегне и се зачерви лекичко (около 20 мин.)
Поднася се с кисело мляко с копър и чесън.
1-2 глави кромид лук
1 морков
стрък целина
коприва (аз слагам доста,но на око)
спанак около 400-500 гр
ориз
олио
сол
Във вряща вода се слагат нарязаните лук,морков и целина.След 10-15 мин се слагат копривата и спанака,а заедно с тях и ориза.Вари се до готовност на ориза.
Понякога застройвам с едно-две яйца,но моите хора го предпочитат да намачкам предварително сварено яйце и да го разбъркам в супата.
Нещо на краче зелено:
Продукти:
1 кг спанак, 1 връзка зелен лук (1 глава кромид), 1 чаша ориз, 4 яйца, 2 с.л. брашно, 1 чаша натрошено сирене, джоджен, 1-2 скилидки чесън (1/2 ч.л. на прах, може и зелен), сол (ако има нужда).
Спанакът се измива и се нарязва на ивици.
Задушава се лукът в малко мазнина и водчка. Прибавя се спанакът, после оризът. Поразбърква се. Добавя се вода, около 2-3 чаши и се оставя на не много силен огън, докато оризът почти стане готов.
Добавят се джодженът, чесънът (нарязан на дребно), може и червен пипер да се сложи.
Разбърква се и се дръпва от огъня. Всичко се изсипва в намаслена тавичка за печене.
Отделно се разбиват яйцата с брашното и сиренето. С готовата смес се залива спанакът и всичко се разбърка.
Пече се на силна фурна, докато се стегне и се зачерви лекичко (около 20 мин.)
Поднася се с кисело мляко с копър и чесън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар