четвъртък, 6 март 2014 г.

Запечени палачинкови фунийки....

Необходими продукти

За палачинките:
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 чаена чаша брашно
  • сол
За плънката:
  • 1 яйце
  • 500 грама спанак
  • 250 грама сирене
  • сол, черен пипер
Задушаваме измития спанак с малко вода за около 5-10 минути, добавяме сол, отцеждаме го и накълцваме на ситно. След това прибавяме натрошеното сирене, яйцето, черен пипер и разбъркваме добре. С получената смес се намазва всяка вече изпържена палачинка. Навиват се на фунийка и се поставят в намаслена тавичка,като се подреждат....
Подредените вече палачинки се поръсват с настърган кашкавал и се запичат във фурната за около 30 минути на 180 градуса.

Зеленийка....зеленийка...

Трудничко е да си постоянно заета жена,но и добра домакиня....под това разбирай в мъжкият свят-готвачка.Понякога забързана за работа успявам да вметна някои вкусотийки,които все още нямат имена-но пък домочадието ги обожава....Идва вече сезонът на спанака,марулята...и още един ред зеленийки...затова запретнах ръкави и реших да Ви вметна набързо някои дреболийки,чието приготвяне надвечер оставя един незабравим вкусов свят.
На първо място в моят кулинарен свят е винаги палачинката,после идва редът на баницата ....и накрая естествено на  всичко,което зная и мога да комбинирам.

1.Палачинки от спанак:
В купата на пасатор се слагат спанака и водата, пасират се заедно до еднородна смес. Може да сложите малко магданоз,ако имате лапад,зелен лук.... използвайте каквото намерите за добре.
След това се добавя зехтинът, брашното, подправките, които ползвате.
По принцип, когато правя палачинки слагам следното: брашно, малко бакпулвер, вода и мазнина/стопено масло/.Рецептата позволява безброй много интерпретации, единственото, което трябва да съобразите е гъстотата на тестото. Аз предпочитам да е малко по-рядко от боза, за да мога да го изсипвам лесно в тигана и да са по-тънки палачинките.
Може да се сложат всякакви  смлени ядки, подправки....всичко ,за което се сетите и резултата е страхотна зелена палачинка....която хапваш с малко сиренце...

2.Пролетна баница със спанак и сирене....лапад,лобода....
  • кори - 1 пакет ръчно точени
  • спанак - 500 г или лапад, лобода
  • лук - 1 връзка пресен
  • чесън - 1/2 връзка пресен
  • магданоз - 1 връзка пресен
  • копър - 1 връзка пресен
  • джоджен - 1 връзка
  • сирене - 250 г краве
  • яйца - 2 броя
  • масло - 125 г стопено
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л. за хляб
  • сол - 2 щипки
  • за намазване
  • яйца - 1 брой
  • сметана - 1 с.л.
  • масло - за заливане
  •  В малко масло задушете предварително почистените и накълцани лук, чесън, спанак, магданоз, копър и джоджен. После оставете тази  смес да поизстине и към нея разбъркайте разтворената в киселото мляко сода, предварително разбитите яйца, натрошеното сирене, част от разтопеното масло, две щипки сол.Смесете хубаво.
    Всяка ръчно точена кора се разделя на две части и всяка част се маже обилно разтопено масло. Набръчква се в подмазнена тава и върху нея се разпределя плънка от горната смес,като отгоре се слага друга кора, маже се с масло и така докрай. Може и да завиете плънката в корите и получените рула да редите в тавата. Наредената баница залейте със смес от 1 разбито яйце с малко масло и квасена сметана.Ако нямате сметана-не е проблем.
    Сложете пролетната баница със спанак и лук да се изпече в предварително загряна на 180 градуса фурна.Когато изпечете,извадете,напръскайте с вода и покрийте с кърпа.
  • Да Ви е вкусно.