четвъртък, 2 януари 2014 г.

Царевични вкусотийки...

За царевицата...и още нещо:
В царевицата има нещо царствено. Може би защото от нея се ронят златни зърна или защото тя увенчава изобилието от природни дарове на есен. Не случайно я наричат царица на полето. Така е било от прастари времена в Индия, Мексико, Перу. След великите географски открития царевицата била пренесена в Испания, откъдето се разпространила в Европа и Арабския полуостров. Днес тя се отглежда по целия свят. Наложила се е като растение, от което се използва почти всичко. На първо място се консумира царевичното зърно под формата на млада млечна царевица. Приема се в печен или варен вид. Също се употребява и във восъчна зрялост - като варено зърно или като брашно. И още - царевицата е ценен фураж за добитъка. Тя е суровина, необходима на хранително-вкусовата промишленост. От растението се произвеждат редица продукти: нишесте, скорбяла, глюкоза, декстроза, спирт. Тази многостранна употреба е причина в света да се създават все повече генно модифицирани сортове царевица. В България и в страните на Евросъюза строго се контролира продажбата на всякакви плодове на генното инженерство. Така че засега не сме изправени пред угрозата от безразборна консумацията на генно модифицирана царевица. У нас са разпространени хибридни сортове жълта царевица, които са от групата на естествените храни. Те имат изключително полезен биохимичен състав. В зърното се съдържат мазнини и въглехидрати в голямо количество. По хранителна стойност специалистите нутрициолози нареждат царевицата на първо място сред всички зърнени житни растения. Тя обаче е бедна на белтъчини
А намиращите се в нея аминокиселини са по-непълноценни от тези на пшеницата. Например в царевичния белтък има малко триптофан, аминокиселина, изключително необходима за човека. В отделните сортове, които се отличават с определени нюанси на жълтия цвят, е открито различно количество от багрилото каротин. От него в човешкия организъм се образува витамин А, необходим за растежа на организма, за кожата, очите, зъбите и косата. Зърната съдържат още витамини от група В - В1, В2, В 6. Витамин В1 помага за правилното функциониране на нервната система и за обмяната на въглехидратите, В2 е нужен за здравината на кожата и преработването в организма на основните градивни вещества, а В6 изпълнява съществена роля при обмяната на белтъчините и за работата на нервната система. Царевичните зърна са богати още на витамин Д, който е важен за здравината на костната система и зъбите. От зърното е изолиран и витамин К, необходим за кръвосъсирването. С голямо значение е и богатото съдържание на витамин Е, за който днес се знае, че е силен антиоксиданти забавя процесите на стареене. В царевичното зърно се съдържат още соли на калия, фосфора, магнезия, натрия, калция, както и микроелементите: мед, цинк, кобалт. Независимо че са в малки количества те участват в процесите на обмяна на веществата и също са нужни на организма.
От зародишите на царевичните зърна се получава царевично масло. То съдържа значителни количества полиненаситени мастни киселини, които се отличават с висока хранителна стойност. В него се съдържа голямо количество витамин Е. Редица изследвания сочат, че царевичното масло намалява лошия холестерол в кръвта и изпълнява съществена роля в профилактиката на атеросклерозата и хипертонията, също - на чернодробните, жлъчните и на някои обменни заболявания. Днес лекарите препоръчват редовно да се употребява рафинирано царевично масло, особено от хората със сърдечно-съдови проблеми. Лечебната му доза е 50-70 г за денонощие. То е подходящо за консумация, когато има златист цвят и приятна миризма. При престояване, особено на топло и влажно място, маслото се разваля. В него се извършват окислителни процеси, които влошават вкуса му. Ето защо трябва да се пази на тъмно в затворена бутилка, като продължителността на неговото съхранение зависи от околната температура. При температура от 0 до 4 градуса се запазва за 6 месеца. При 18 градуса - само за един месец. Трябва да се има пред вид и факта, че окислението и развалянето на царевичното масло се ускорява в медни, железни, алуминиеви и никелирани съдове, както и под влияние на вещества, които увеличават повърхността му (например при запържване с брашно).
Царевичното масло се използва и в козметиката. То възстановява блясъка на косата,
премахва пърхота. За тази цел леко затоплено царевично масло се втрива в корените на косата. След това се взема хавлиена кърпа, която се потапя в гореща вода. Изцежда се и докато още е топла, се обвива около окосмената част на главата. Когато кърпата поизстине, отново се потапя в гореща вода и отново се обвива главата. Процедурата се повтаря 7 пъти. Накрая косата се измива. От царевичните зърна се получава царевично брашно, което се употребява в хлебопроизводството и сладкарството. От такова брашно се прави качамак. В миналото той се е консумирал често от българите, а напоследък е по-скоро деликатес. В Смолянско се прави качамак със сирене, известен като родопска баница.
Моите рецепти за хляб: 
Рецепта за царевичен хляб:
115 гр.царевично брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин,.
250 мл.вода
1 пак. суха мая 7 гр.
1 к.л. захар
брашно до меко тесто-да не лепне много Всичко се смесва,разбърква се хубаво ,тестото се намазнява от всички страни,слага се в купа завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло 40 мин.,за предпочитане във фурна ,завито с кърпа . С ръце оформете втасалото тесто на правоъгълник,леко го намазнявате и завивате като руло и оставяте ръба отдолу.Поставете го в тава с пекарска хартия,поръсена с двата вида брашно.
като го завивате го и оставяте да втаса отново за един час.
Загрейте фурната на 180 градуса и направете разрез по средата,по дължина на хлебчето.
Сложете тавичка с топла вода,на дъното на фурната,а малко над нея почти на най-горна решетка,поставете тавичката с хлебчето.Печете около 40 минути.
Охлаждате на решетка.Получавате нещо невероятно пухкаво и вкусно. 
Ароматен царевичен хляб: 
Продукти: брашно - 1 1/4 ч. ч.
бакпулвер - 2 ч. л.
сол - 1 ч. л.
брашно - царевично 3/4 ч. ч.
кашкавал - 1/2 ч. ч
магданоз - 3 с. л.,копър 2 с.л.
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 1 ч. ч.
зехтин - 1/3 ч. ч 

лук пресен
Загрейте фурната на 180 градуса,намазвате формата за печене с масло,пресявате брашното,бакпулвера и солта,прибавяте към царевичното брашно ,малко от кашкавала и подправките нарязани на ситно,яйцата,млякото и зехтина като разбърквате всичко добре.Изсипвате във формата за печене и печете около 45 минути.Пробвате с клечка за зъби....докато остане суха.Да Ви е сладко!