събота, 25 май 2013 г.

Запеканки разни....

Франзелена история
1 голяма франзела или багета
1 голяма консерва (400 гр.) черни маслини, отцедени
170 гр. зелени пълнени маслини, отцедени
2 стръка зелен лук
1 пакетче масло
½ чаша майонеза
500 гр. настъргано меко сирене.
Загряваме фурната на 160 градуса,нарязваме два вида маслини на едро,в купа омесваме с майонезата,омекналото масло,настърганото сирене,лука и маслините.Разрязваме франзелата и поставяме сместта.Печем за около 40 минути.


  Топли сандвичи с кашкавал, шунка и яйце
200 г шунка
100 г кашкавал
75 г краве масло
2 яйца
1/2 чаена лъжичка горчица
500 г хляб
Хляба се нарязва,маслото се разбива с горчицата,кашкавала се настъргва и се смесва с яйцата,филийките намазваме с масло и разстиламе 2/3 от сместа с яйцата и кашкавали и се поставя парче шунка,луканка ...после добавяме останалата смес и запичаме във фурна на 200 градуса за 30 минути.


Сандвич с френско сирене
 Този френски специалитет е вкусен топъл сандвич със сирене и шунка. Сиренето Frico Maasdam е перфектното топящо се сирене за тази рецепта.

Порции: 4 Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 5 минути

• 8 филии хрупкав бял хляб
• 30 гр (2 супени лъжици) Дижонска горчица
• 4 дебели резъна шунка
• 125 гр (4 унции) Frico Maasdam сирене, на резени
• 2 яйца
• 50 мл (2 унции) мляко
• 30 мл (2 супени лъжици) слънчогледово олио
• Сол и прясно смлян пипер за подправка

1. Намажете с горчица 4 парчета хляб, сложете парче шунка и сирене Frico Maasdam върху всяко. Покрийте всяко с останалия хляб.
2. Разбийте заедно яйцата и млякото в плитък съд и овкусете със сол и пипер.
3. Загрейте 15 мл (1 супена лъжица) олио в голям тиган. Поставете 2 от сандвичите в яйчената смес, оставете 1 минута и обърнете.
4. Сложете сандвичите в тиган и ги оставете на огъня за 3-4 минути на всяка страна, докато станат златисти и сиренето се разтопи.
5. Повторете с останалите сандвичи, сервирайте веднага.

петък, 24 май 2013 г.

Питката на Лети....

Питка:
Продукти:

около 1 кг. брашно,
1 равна с.л. сол,
1 с.л. захар,
1 кубче мая за хляб,
1/2 кофичка кисело мляко,
същото количество (1/2 кофичка от кисело мляко) вода с телесна температура,
1 яйце

Маята се разбърква със захарта и водата и се оставя покрита, да шупне. Млякото и яйцето се смесват добре, прибавя се шупналата мая, постепенно се прибавя пресятото брашно и солта.
Замесва се тестото и се меси, докато, като се отреже с нож се видят шупли.
Удря се в масата 50-100 пъти.
Разделя се на три топки. Всяка топка се разточва на лист, намазва се с мазнина и трите листа се подреждат един върху друг. Навиват се на руло.
Тавата за печене се омазнява добре.Питката се оформя пожелание. Оставя се да втаса до удвояване на обема.
Намазва се с разбито яйце, смесено 1-2 ч.л. вода.
Пече се в умерена фурна (аз пека в предварително загрята на 180 градуса фурна).


Средиземноморски хляб:
Продукти:
20 гр. мая;
100 мл. топла вода;
1 с.л. захар;
1 с.л. брашно;

2 разбити с вилица яйца;
5 с.л. зехтин;
1 ч.ч. (150 мл.) прясно мляко;
1 ч.ч. (150 мл.) кисело мляко;
1 с.л. сух риган;
5-6 с.л. настърган ситно пармезан;
1 ч.л. сол
1 ч.ч. (250 мл.) пълнозърнесто брашно;
бяло брашно

Маята се разтваря във водата, прибавя се захарта и 1 с.л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне. Внимавайте с температурата - водата трябва да е горе долу с телесна температура, в никакъв случай гореща или много студена.
В купа се слагат яйцата, зехтина, киселото и прясното мляко, солта, ригана и пармезана. Объркват се с дървена лъжица до еднородна смес. Прибавя се шупналата мая.
Постепенно, с бъркане, се прибавя пресятото пълнозърнесто брашно, после пресято бяло брашно, докато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата. Тогава се прехвърля на набрашнен плот и се доомесва, като се прибавя толкова бяло брашно, колкото е необходмо, за да престане да лепне, но тестото трябва да е меко. Количеството е на око. Трябва да призная, че докато се науча да меся, този етап - преценката, колко брашно да сложа, се оказа най-труден. Сега вече ми е лесно да преценя. Необходима е практика, само така човек се научава, така че дори да не успеете от първи път с тестата с мая, не се отказвайте.
Тестото се удря около 50-тина пъти в плота. Оформя се на кръгла питка и се слага в намаслена тава (диаметър около 26 см.). Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема. Аз го слагам във фурната на температура 40 градуса, така процеса на втасване е по-бърз.
След втасването, тестото се срязва отгоре на кръст, намазва се с вода, наръсва се с брашно.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Милинки от Сливен

Мая за хляб, колкото половин кибритена кутийка се разтваря в 100 мл. хладка вода, щипка захар и 1с.л.брашно. Ха сега де! След вимателно взиране в кибритена кутийка и пакетче прясна мая за хляб, реших че половин пакетче от 42-грамовите, ще е достатъчно. :)
След като шупне, се добавят още 200 мл. хладка вода (аз сложих с телесна температура), 1 с.л. олио и две щипки сол. Замесва се тесто с около 500 гр. пресято брашно и се оставя да втаса.
Тавичка се намазва с масло или олио. В купичка се смесват 1 с.л. олио и 1с.л. свинска мас (аз обаче, използвах чисто масло вместо мас), пръстите се намазняват и от втасалото тесто се откъсват малки парчета, които се оформят като кръгли хапки и се нареждат в тавата. Оставят се около 30 минути да втасат отново.
През това време се приготвя крем от: 2 пълни с.л. брашно, 2/3 пакетче размекнато чисто масло (от 125 грамовите пакетчета), 1 с.л. мас (но нея аз я пропуснах), 1 с.л. вода, 1 яйце и щипка сол. Разбиват се добре и с получения крем се заливат втасалите милинки.
Около 15 минути след заливането се пекат в предварително загрятата фурна.
В рецептата пише силна фурна, без уточнение на градусите. Аз пекох на 200 градуса, не посмях на повече, но се получиха добре.
2-ри вариант на заливка:
125-грамово пакетче чисто масло се стопява в микровълновата фурна, прибавя се чаена лъжичка сол, 3-4 с.л. галета. Бърка се до еднородна кашичка. С нея се поливат милинките и после се пекат като в първия вариант на рецептата.
Да ви е сладко! 

четвъртък, 23 май 2013 г.

Пататници разни от Родопите

1.Пататник от Чепеларе...
Настъргват се картофите на ренде в купа. Поръсвате се отгоре с гьозум (известен и като джоджен). Настъргва се една глава кромид лук и се осолява на вкус. В купата се слагат 2 – 3 яйца и малко олио (3 – 4 супени лъжици). Всичко смесено в купата се омесва (разбърква). Тавата се намазва с малко олио и се наръсва с брашно. От купата се взема с шепи и се изцежда сока (да остане в купата), а останалото се застила в тавата. Тази изтискана течност се разбърква с половин чаена чаша брашно. Картофите се заглаждат в тавата и се заливат със сместа от купата. Отгоре се слага масло и се пече около 40мин. на 250 – 300 градуса.
2.Пататник от Смолян
Съставки:
  • 2 кг. картофи
  • 4 яйца
  • 300 гр. бяло саламурено сирене
  • 2 ч. л. сух джоджен
  • 1 с. л. сол
  • 125 гр. масло
Приготвяне и сервиране:
Картофите се обелват и настъргват на ренде. Посоляват се, разбъркват се и се оставят да се изцедят добре. Сиренето се натрошава и се разбърква заедно с яйцата и джоджена. Прибавят се отцедените картофи и се разбърква добре. В тава с подходящ размер се сипва половината от разтопеното масло, след това се изсипва картофената смес и се подравнява. Отгоре се полива с останалото масло. Пече се във фурна на 220 °С около 20 мин. Вместо на фурна ястието може да се приготви, като се пържи в тиган с масло за 7 - 8 мин, след което се обръща и се пържи и от другата страна.
Сервира се горещо.
3.Пататник от МомчиловциПродукти:
700-800 грама картофи
3 яйца
малка глава кромид
джоджен (гьозум) - сух или пресен
сол
олио, масло
по желание- сирене и/или кашкавал - 100 гр.
1. Картофите и лука се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят. Смесват се с яйцата и се объркват добре, по желание се слага сирене и кашкавал (в оригиналната рецепта е без тях, но ние така обичаме) пак настъргани на ренде, посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.

2. В тефлонов тиган се слагат 2 супени лъжици олио и се омазнява добре. Слагаме 2-3 готови фини кори или една домашно точена кора, така че краищата да излизат извън тигана.

3. Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тигана, за да се оформи.

4. Слагаме отгоре няколко кори и завиваме добре с краищата на долните кори. Печем под капак на умерен котлон (аз пека на степен 5 от 9 максимум).

5. Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна. Тоя път печем без капак, за да стане хрупкава коричката. След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.
Аз го попрепекох пататника на снимката, но така ни е най-вкусен.


сряда, 22 май 2013 г.

Разни тестени вкусотийки от приятелки....

От Елена Неделкова, с. Георги Дамяново
Необходими продукти:
1 пакет фини кори за баница
6 яйца
300 г сирене
150 мл олио
250 мл газирана вода
1 бакпулвер
Начин на
приготвяне:
Първо се разбиват яйцата с бакпулвера и след това се добавят останалите продукти. Всичко се разбърква добре. Вземат се една по една корите, леко се намачкват като топка и се редят една до друга в леко намаслена тава. Обикновено са 9 или 10 топки на ред. След първия ред топки се залива с половината от яйчената смес като се внимава да се залеят хубаво корите. След това втори ред топки и пак от яйчената смес. Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се изпече хубаво, се обръща на буркани или панички, за да запази обема си, а и така изтича излишната мазнина. Много е вкусна, не изсъхва и всеки, който я опита, пита за рецептата.
Редакция на друга приятелка:Слагам 4яйца, сиренето, малко мляко - около 1/4 чаена чаша кисело мляко с една лъжичка сода бикарбонат! След това по описания начин. Когато съм наредила всичко тогава заливам с около 350грама газирана вода и 2 яйца разбити! След това пак по описания начин! Страхотна е! Опитайте! Да Ви е сладко!

неделя, 19 май 2013 г.

Идеи за замразяване.

Зелен фасул:
Той е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Освен това, този зеленчук съдържа комплекс от незаменими аминокиселини – аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин. Те влияят върху основни процеси на обмяната и имат значение за растежа и развитието на организма.
За да запазите в най-голяма степен хранителни качества на зеления фасул е необходимо да го съхранявате правилно. В прясно състояние този зеленчук може да престои в хладилник няколко дни без това да влоши качеството му. Съхранявайте го в найлонови торби, за да предотвратите омекването му.
Необходимо е да знаете, че към измиване на зеления фасул се пристъпва непосредствено преди употребата му, а не преди съхранението му в хладилника. Измийте зеления фасул в студена вода. За целта може да се наложи да го потопите няколко пъти, за да премахнете всички нежелани примеси. Почистете и нарежете зеления фасул непосредствено преди обработка. Това е важно, тъй като преждевременно нарязаните зеленчуци губят хранителни вещества много по-бързо от целите.
Ако желаете да съхраните зеления фасул чрез замразяване, е необходимо да изберете млади, нежни шушулки, с току-що формирани зърна. Не използвайте „стар” зелен фасул за замразяване. Важно е да знаете, че преди замразяването зеления фасул трябва да се бланшира за 3 минути, за да се разрушат ензимите, които променят вкуса и цвета му по време на съхранение. След бланширането е необходимо незабавно охлаждане, за да се предотврати сготвянето на зеленчуците. Охлаждайте зеления фасул в ледена вода, толкова дълго, колкото сте го бланширали (около 3 минути). Нарежете зеления фасул на 3-5 см парчета или пък го разрежете по дължината му. Опаковайте зеления фасул във водоустойчиви пликове или кутии за съхранение във фризер. Най-подходящи за замразяване са пликовете с вакуумно запечатване. Ако не разполагате с такива, можете да използвате и обикновени, но се уверете, че сте премахнали всичкия въздух, за да предпазите зеления фасул от изсушаване и прегаряне. По този начин зеленият фасул може да бъде съхраняван около 10 месеца.

събота, 18 май 2013 г.

Назаем от 24 часа...интересно и вкусно....

Кой готви:
Виолета Славова предлага рецепта за спагети на фурна - едно много лесно и вкусно ястие.
Продукти:
1 пакет спагети
2 бр. доматен сок (бутилки) от 500 мл
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 кренвирша
250 г кашкавал
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. босилек
1/2 ч.л. захар
сол на вкус
5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Сваряваме спагетите и ги измиваме с топла вода.

Нарязваме на ситно лука и чесъна. Запържват се в олио, след което добавяме доматения сок. Оставяме го да поври, докато се сгъсти, след това се прибавят солта, захарта,черният пипер, босилекът и червеният пипер.

Изсипваме готовия сос при вече сварените спагети, разбъркваме ги добре и ги поставяме в тава. Нарязваме на кръгчета кренвиршите и ги нареждаме отгоре.











Настъргваме кашкавал накрая и запичаме във фурна на 200 градуса.


Панетоне по домашному.....
Кой готви:
Мария Ташева ни изпраща от Пловдив рецепта за вкусно панетоне с орехи и стафиди.
Продукти:
За закваската: 140 г брашно, 250 мл прясно мляко, 14 г суха мая
За тестото: 200 г захар, 110 г масло, 2 яйца и 1 жълтък, 400 г брашно, 1/2 ч.л. сол, 100 г стафиди, 100 г орехови ядки
За намазване: 1 белтък, 1 ч.л. вода, мед, пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесваме в купа продуктите за закваската заедно с 1 к.л. захар. Оставяме ги да втасат около 1 час. Разбъркваме в отделен съд захарта, маслото (на стайна температура), яйцата, закваската, солта и брашното. Замесваме меко тесто, което бъркаме с миксер около 30 мин. Малко преди да приключим с месенето, слагаме стафидите и едро начупените орехови ядки.
Оставяме го да втаса около 1 ч, докато удвои обема си. Имесваме го отново върху набрашнена повърхност и го оставяме да почине за около 15 мин.
Постиламе с хартия за печене формата, за предпочитане по-дълбока (може да е тенджерка). Правим тестото на топка и го слагаме във формата. Отново го оставяме да втаса за 1 ч.
Намазваме втасалото панетоне с разбития белтък с вода и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 мин (без вентилатор). Щом е готово, намазваме го с мед, разтворен
в малко вода, и поръсваме с пудра захар.

петък, 17 май 2013 г.

Кюфтенцата на моята приятелка арменка...










Продукти :

1 голям патладжан
1 яйце
1 / 2  чаена чаша галета
1 филийка сух хляб 
3 скилидки чесън  +  още 2 за соса 
1 глава кромид лук
3 супени лъжици смлени орехи
1 домат
4 супени лъжици доматено пюре
сол
щипка захар
черен пипер
сух босилек
пресен босилек
настърган кашкавал - 1 / 2  чаена чаша за кюфтенцата + за поръсване
зехтин




Нарежете патладжана,оставете го един час да се дехидратира и изтече горчивия сок. Сложете го в кухненски ротоб ,заедно с лук,чесън за кюфтенцата, галетата, хляб, яйце, кашкавал и орехи.Направете сместа за кюфтенцата , като смелите продуктите. Добавете сол,колкото е нужно .
Обелете домата и го нарежете много ситно . Смесете го с доматеното пюре, скилидките чесън ( смлени ) , сол на вкус , малко захар, сухия босилек и черния пипер .
Изсипете соса на дъното на тава . Отгоре с помощта на лъжица направете кюфтенца и ги подредете върху соса  .
Полейте всичко с малко зехтин .


Печете около 30 - 35 минути на загрята на 200 градуса фурна . 
В последните 5 минути поръсете с настърган кашкавал .
Сервирайте с пресен босилек .


Зеленичко....

Яхния от зелен фасул

Необходими продукти

  • 1 кг зелен фасул
  • 1 връзка пресен лук
  • 3-4 бр. домати
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • магданоз
  • сол
  • зелени кисели сливи

Начин на приготвяне

Ситно нарязаният лук се задушава с олиото. Прибавят се обелените и нарязани домати и червеният пипер. Налива се 1 ч.ч. гореща вода. Слага се зеленият фасул, нарязан на парчета, и се вари около 20 минути,добавят се сливите. Ястието се посолява и се сгъстява с брашното, размито в 1/2 ч.ч. студена вода. Оставя се да поври още 5-6 минути, поръсва се с нарязан магданоз и се сваля от огъня.
В моята рецепта по желание добавям и малко картофи,ако обаче някой иска и месце-от готовите кюфтенца замразени на "САМИ" става страхотно ястие ,да си оближеш пръстите... 

Яхния от зелен фасул на баба....

Необходими продукти
  • зелен боб - 700 - 800 г пресен, от консерва или замразне
  • картофи - 2 броя, по - големи
  • праз - 1 - 2 стръка, средни или кромид
  • моркови - 2 броя
  • чесън - няколко скилидки, на вкус
  • мазнина - 5 с.л. олио
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица
  • копър - няколко стръка накълцан
  • брашно - 1 - 2 с.л. размито, ако искате да сгъстите яхнията. 
  • Приготвя се по същият начин,разликата е в продуктите. 

Яхния от зелен фасул на баба....но с месце:

Приготвяне или как се готви ястието
Взема се един килограм месо, измива се със студена вода, избърсва се със чиста кърпа и се нарязва на еднакви късчета. Месото се пържи с 1/2 чаена чаша мазнина, докато се причерви равномерно, след което се изважда от мазнината и в останалата мазнина се слага да се задуши 2-3 глави лук, нарязан на ситно. Щом лукът омекне, прибавя се 1 супена лъжица доматено пюре или 1-2 червени домати, нарязани на ситно. Като се запържат доматите, слага се 1 лъжичка червен пипер, залива се с бульона или гореща вода и се връща месото. Ако месото е младо - агнешко или телешко, зеленият  фасул се  слага да се вари едновременно с месото.
Ако месото е старо, слага се да се вари до омекване, а фасулът се задушава отделно с малко мазнина, сол и 1 кафена чашка вода също до омекване, след което се смесват; прибавят се 5-6 червени домати, нарязани на дребно, и 1 супена лъжица брашно, запържено в 1 лъжица масло. Ястието се слага да се досвари на умерен огън.
След като се свали от огъня, се поръсва с 1/2 връзка нарязан магданоз. Поднася се с кисело мляко.

вторник, 14 май 2013 г.

Италиански солен пай

Начин на приготвяне
1
Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се слагат зехтинът, 2 яйца, водата, солта и пиперът.
2
Замесва се плътно маслено тесто, увийте във фолио и оставете в хладилника да втаса.
3
Пригответе плънката за пая. За целта всички колбаси и моцарелата се нарязват на кубчета. 3 яйца и рикотата се разбиват на миксер. Всичко се смесва и разбърква добре.
4
Охладенто тесто се разточва на кръг или правоъгълник, според формата, в която ще се пече паят, като предварително се отделя една част с големината на юмрук от него.
5
Разточеното тесто се пренася в тавичката и се притиска добре към стените и дъното. Отгоре се разпределя плънката.
6
От отделеното тесто можете да направите ленти, като предварително го разточите или просто да сложите кората върху плънката. Можете и да се вдъхновите от тук.
7
Паят се пече на 170 С за 30 минути или докато придобие приятен златист цвят.
8
Рецептата е публикувана в книгата "Малка книжка за Великден" на издателство "Ентусиаст".
продукти
150 млзехтин
5 бр.яйца
50 с.л.вода
1/2 ч.л.сол
200 гр.моцарела
100 гр.прошуто
100 гр.шунка

неделя, 5 май 2013 г.

Класическа дроб сърма

Продукти: 
500-700 г агнешки дреболии, 1 каф. ч. ориз, 1 глава кромид лук, 10-15 пресни кромидени перца, 5-6 с. л. олио, 1 суха чушка, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чубрица, 1 каф. л. черен пипер, щипка-две джоджен, сол на вкус, свеж магданоз, около 250 мл бульон, 2 каф. ч. вода
За заливката: 2 яйца, 1 кофичка квасено мляко, 3 с.л. брашно, щипка сол

Начин на приготвяне:
Сваряваме дреболиите в солена вода с дафинов лист или бахар по желание. Заделяме от бульона, който прецеждаме. Нарязваме охладените дреболии на малки парчета, които запържваме с нарязания лук и сухата чушка. Солим на вкус. Малко след това добавяме ориза и сухите подправки.
Продължаваме да пържим и бъркаме още малко. Слагаме червения пипер, отново разбъркваме и веднага след това наливаме бульона и водата. Изчакваме да клокне и изсипваме в тава с размер, не по-голям от 30-32 см.
Печем ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато изври течността и отгоре се образува лек загар.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата с щипка сол, а след това добавяме млякото и брашното. Разбъркваме добре до еднородна смес и заливаме ястието. Печем още 10 мин, докато придобие златист цвят. Поднасяме дроб сармата топла с купичка кисело мляко.



Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата с щипка сол, а след това добавяме млякото и брашното. Разбъркваме добре до еднородна смес и заливаме ястието. Печем още 10 мин, докато придобие златист цвят. Поднасяме дроб сармата топла с купичка кисело мляко.

Втори вариант:

Продукти:

1бр.-комплект за дроб сърма
2вр.-пресен лук
300гр.-ориз
1вр.-пресен джоджен
50гр-масло
черен пипер
сол
бульон

За заливката:

2бр.-яйца
1коф.-кисело мляко
щипка -сода бикарбонат
3с.л.-брашно
щипка сол
 
Най-добре е да се снабдите с пресен комплект за дроб сърма.
Хубаво е  да има и чревца,но и без тях става.
В месарския магазин се оказа ,че тях ги продават с главата.
За това купихме глава с шкембе и чревца и отделно комплект/бял и черен дроб,сърце и було/.
Лоените чревца се измиват,а тънките  се обръщат и мият под течаща вода.
Шкембето се обработва с гасена вар , изстъргва се и се измива
Чревцата се поръсват с 1с.л.-сода и се заливат с около 100гр.оцет.
Разбъркват се и след това се измиват отново.
След това се слагат да се сварят заедно със шкембето,булото,сърцето,черния и белия дроб.
Отпенват се и се посоляват.Варят се до готовност./Бульона се прецежда./
Сварените дреболии  се нарязват на дребни парченца.
С масло и малко олио са задушава нарязан зелен лук и джоджен.
Прибавят се дреболиите и се запържват за кратко.
Към тях се слага предварително измития ориз.
След като си промени цвета ориза сместа се изсипва в тава.
Залива се с прецедения топъл бульон от дреболиите.
Ястието се поръсва с черен пипер и се слага в предварително загрята фурна.
През това време се разбиват яйцата.
Добавя се киселото мляко със содата и брашното.
Овкусява се с щипка сол.
Заливката се слага върху изпеченото ястие и се връща във фурната да добие златист загар.

събота, 4 май 2013 г.

Време е за агнешко....

Печена агнешка плешка, пълнена с гъби

Тази рецепта е подходяща за всякакъв повод . Коста на плешката се отстранява и на нейно място се поставя плънката от гъби . Под кожата се добавят чесън и розмарин, за да обогатят аромата и вкуса на месото.
Една агнешка плешка тежи около 1,700кг. с коста и е подходяща за 4 порции .
Продукти :
1 агнешка плешка обезкостена ( рецептата може да се приготви и с ½ плешка ).

За плънката :
- 20гр. краве масло
- 1 малка глава лук , нарязана на кубчета
- 100гр. гъби , измити и нарязани
- 100гр. галета – бели
- 2 ч.л. смесени подправки – мащерка , розмарин може да добавите и други подправки по ваш вкус
- кората на ½ лимон
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 яйце


Предложения за готвене :
- поставете рафта за тавата във фурната на ниво 2
- настойте на вентилаторно печене
- започнете да печете на 180 градуса и след това намалете на 160 градуса
- времетраенето е 30 мин. плюс по 30 мин. за всеки ½ кг. от месото ( пример: ако месото ви е 1,500кг. печете 2 часа )


Начин на готвене :
1. Плънката :
- разтопете маслото в горещ тиган и добавете лука , докато омекне
- прибавете и гъбите . Гответе ги докато омекнат . Не похлупвайте съда , в който готвите , за да може парата да се изпарява .
- рабъркайте всичко добре , преместете сместа в купа и разбийте и прибавете 1 яйце към нея .
Важно : ако няма да готвите месото веднага след като го напълните , плънката трябва да е студена .

Пълнене на месото :
1. Обърнете месото с часта , където е махнат кокала към вас .
2. Намажете плънката като оставите ненамазан бордюр от двете страни от 2 ½ см.
3. Навийте месото на руло и го завържете през интервали с конец , за да не се развие при печене .
4. С помоща на малък нож наддигнете кожата и намажете месото с чесън и розмарин ( по желание ).
5. Сложете рулото в тавата върху костите или върху канапе от картофи . По този начин ще го предпазите от мазнината , която ще се отече по време на печенето и горещият въздух ще може да циркулира свободно около рулото . Поливайте го от време на време с мазнината от тавате , за да остане сочно.
6. Печете до препоръчаното време и докато сосът , който изпуска месото се избистри .
7. Извадете месото и го оставете да изтине около 15 мин. , за да можете по-лесно да го разрежите .
8. По желание може да прибавите и сос за печено месо , когато го сервирате .
Друго печено :
 Продукти:

1-1,200кг агнешко месо от плешката
сол
черен пипер
розмарин
50г масло
2 глави лук
2 моркова
1/2 глава целина
2 дафинови листа
375г сметана

Начин на приготвяне:
  • Обезкостявате месото, но костите не изхвърляйте, защото те придават пикантен вкус на соса. Ципата около лопатките и тлъстините я изрязвате. За да се оформи, връзвате месото с тънък канап и натривате със сол, черен пипер и розмарин.
  • Маслото го разтопявате в тавичка в която ще печете, поставяте месото и пържите от всички страни до зачервяване. След което го слагате в предварително затоплена фурна до 200 градуса и печете около 30 минути. След което прибавяте костите при месото и печете заедно около 20 минути.
  • Около месото сипвате почистения и нарязан на кубчета зеленчук, доливате около 200мл вряла вода или бяло вино.
  • Печенето продължава. След около 40 минути от печеното от време на време доливате по- малко сметана.
  • Изпеченото месо се изважда и се нарязва на порции. Сосът го прецеждате и кипвате в малка тенджера и поливате с него месото.
  • Ако искате по-гъст сос, може да пасирате зеленчуците и да ги прибавите към соса. За гарнитура: варени картофи или пържени, прясна зелена салата.
Агнешко по каракачански:
Продукти:

800г агнешко месо
сол
1 кафена чаша разтопено краве масло или олио

Начин на приготвяне:

  • Измиваме добре парчето месо и го слагаме в тава.Посоляваме го и наливаме 1 чаена чаша вода.
  • В умерена фурна печем,докато водата се изпари,след което поливаме месото с разтопеното краве масло/или затоплено олио/.продължаваме да печем,докато месото омекне,като от време на време наливаме по малко топла вода покрай стените на тавата.
  • Поднасяме месото,нарязано на парчета,полято със соса от тавата и с гарнитура зелена салата. 
Агнешко по плачковски:
 Продукти:

1 агнешка плешка
250г кайма
1/2вр пресен лук
1 морков
1/2 гл.целина
1 1/2 каф.ч.масло
1 каф.ч.олио
2 твърдо сварени яйца
За соса:
1каф.ч. бяло вино
1с.л.брашно
магданоз
сол

Начин на приготвяне:

  • Сварените морков и целина нарязваме на кубчета.
  • Смесваме наситнения лук и магданоза. Прибавяме каймата, посоляваме и добре разбъркваме.
  • Разрязваме плешката откъм ребрата, така че да се образува кухина, в която слагаме плънката, към която сме прибавили нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца.
  • Отвора зашиваме с конец.
  • Посоляваме плешката и я слагаме в тавичка,в която сме налели олиото.
  • Печем на умерена фурна, като обливаме със соса от тавата.
  • Отделно приготвяме още сос, така: В 1 1/2 каф.ч. сос от тавата запържваме брашното (предварително препечено на сух тиган и размито с 1 каф.ч.вода).
  • Наливаме виното и държим на огъня, като от време на време разбъркваме,докато се сгъсти.
  • При поднасяне поливаме порциите със соса. 

    Агнешко с лимон

    Порции: 2-3
    Време за подготовка: 10 минути
    Време за готвене: 30 минути
    Общо време: 40 минути

    Необходими продукти:

    500 гр. агнешки котлети 1 гл. лук 3 скилидки чесън сока от 1/2 лимон половин ч.ч. вода черен пипер

    Приготвяне:

    Котлетите се пържат в тиган с лука нарязан на ситно и чесъна на ситно до зачервяване на слаб огън. Добавя се сока от лимона и водата и се задуша под капак.  


    Шкембе чорба:
1.Сварете шкембето заедно с джоджена и лука.
2.След като шкембето омекне, извадете и го нарежете на ситно. Прецедете бульона, посолете, добавете прясното мляко и нарязаните парченца шкембе.
3Запържете брашното в загрято олио, прибавете червения пипер и сипете в супата.
4Поднесете супата със счукан чесън и оцет.
Агнешко със зелен боб:

Агнешко със зелен фасул

Агнешко със зелен фасул - изображение

Необходими продукти:
500 грама агнешко месо
750 грама зелен фасул
250 грама домати
2 сладки чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
мазнина
брашно
1-2 с. л. заквасена сметана или кисело мляко
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете зеления фасул на няколко части всяка шушулка, чушките на кръгчета, а доматите на парчета. Лука нарежете на полукръгчета и запържете до златисто. Прибавете месото на кубчета и го изпържете заедно с лука. Налейте малко вода и оставете да се задушава, докато агнешкото не омекне. След това добавете фасула, чушките, нарязания на ситно чесън и задушете всичко на слаб огън. Следва да сложите доматите. Оставете на котлона до готовност на зеленчуците.
Разтворете малко брашно в сметаната (или киселото мляко), излейте сместа в готовото ястие и разбъркайте. Поднася се горещо и поръсено с нарязан магданоз. За гарнитура са подходящи варени картофи.
Добър апетит!
Агнешко със зелен фасул:Втори вариант:
Съставки:
1 кг зелен фасул , 1 ч. л. сол , 30 г краве масло , 3-4 с. л. слънчогледово олио , 300 г агнешко месо от плешка , 150 г кромид лук , 3 пресни домата , 1 ч. л. сол , 1 щипка канела , 1/4 ч. л. индийско орехче , 1/4 ч. л. бахар , 3-4 щипки смлян джинджифил , 1 стрък пресен чесън (3-4 скилидки) , 3-4 с. л. зехтин
Приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия.Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото.Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул.Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути.Чесънът се накълцва наситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.


Телешко печено по молба на Стойка Стоянова....



Продукти:

Обезкостено телешко месо,зехтин,8 скилидки чесън,сол и черен пипер и най-вече термометър за месо.
Извадете телешкото месо,осолете и подправете с черния пипер. С остър нож направете 8 малки разреза в телешко месо и поставете във всеки разрез по скилидка чесън.Вземете една супена лъжица и намажете обилно телешкото месо със зехтин от всички страни.Оставете да отлежи 1 час на стайна температура.Поставете месото в тава за печене като се стремите по-мазната част от месото да е отгоре така, че по време на печенето месото да се къпе в разтопената мазнина.
Печете във предварително загрята фурна на 190°С в продължение на половин час, след което намалете температурата на 100°С и продължете печенето само с долни нагреватели още 2 – 2 и 1/2 часа. Когато печено започне да пуска сокове си и получи златистокафява коричка от външната страна, проверете вътрешната температурата с термометър за месо.Извадете от фурната, когато вътрешната температура на печеното достигне 60°С. След като го извадите, завийте тавичката с алуминиево фолио и го оставете за 15 мин. преди да сервирате.Сервирането може да стане с гарнитура по избор в зависимост от сезона.


петък, 3 май 2013 г.

Бърз козунак със пияни стафиди



Продукти:
1 кг. хубаво бяло брашно
6 яйца
1/4 кг. краве масло (препоръчвам Президент или друго такова, но не и български маргариноподобен сурогат)
1/4 кг. захар
едно блокче мая
250 мл. прясно мляко
настърганата кора на един лимон или лимонова есенция
1 с.л. ром
бадеми за украса
1. к.ч. стафиди
щипка сол
1 белтък
Списъкът очевидно е дълъг, но не се притеснявайте, изглежда по-страшно, отколкото е в действителност.
Приготовление:
Брашното се пресява в дълбока съдина, например легенче или по-голяма тенджера. Стафидите се накисват в ром. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и стафидите с рома. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, една супена лъжича захар и една супена лъжица от брашното и се дръпва настрани.
В легена (тоест в дълбокия съд, заместващ нощвите на нашите баби) пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Всъщност, това е най-трудната част от начинанието, ако трябва да сме честни. Не мога точно да обясня как да се справите с това, но ще опитам: “пощипвате” границите между яйцата и брашното, размесвате добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. Сега, в зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Ако ви остане – няма проблем. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса. Следва втора част от действието – вкарването на маслото в него.
За тази цел кравето масло се разтапя предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова – става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак – на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло – въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масълце, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 градуса, но след десет минути намаляте на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.
Ако се престрашите и опитате да произведете домашен козунак, Великден ще ви се стори наистина незабравим празник.