четвъртък, 18 април 2013 г.

Козунак ,споделен от Йоли....

Продукти
7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от  1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
230 г течно масло
Пълнеж
локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи
Приготвяне
* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса. 
* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас  и разбъркайте добре. 
* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и  започват  да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след  основното омесване наливате на малки части мазнината. От  това количество тесто обикновено стават  от 4 до 6 козунака, но това зависи от  големината им. Аз  обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.
* Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа. 
* След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много.
* Завийте лентите на рула и ги усучете. 
* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Аз  ползвам  формичка за кекс. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа. 
* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.
* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак  става по-нисък и малък  и иска по-малко време за печене. 

неделя, 14 април 2013 г.

Пилешки гърди с брюкселско зеле...

Като почитател на пилешкото, отново реших да публикувам една лесна рецепта. Предимството на пилешките гърди е, че не изискват особена обработка, за да са вкусни. Обикновено се предлагат изчистени от кожа, кости и приежащата към кожата непочистена перушинка – още един голям плюс, особено за мен. А и могат да бъдат изпечени в тавичка, мариновани и приготвени на тиган, или просто изпържени в масло. Когато пилето е сготвено самостоятелно – като пържоли, златисти филенца или друга вкусотия, важно е с какво ще ги поднесем. Аз се спрях на малките сладки брюкселски зеленца, които обожавам от дете. Обикновено ги консумирам просто леко сварени, със някакъв майонезен сос и лимонов сок. В случая реших да пробвам нещо, което преди съм приготвяла със зелен фасул – запържено в масло брюкселско зеле с чесън и сусам.
Стига многословия, ето бързата рецепта за пилешки гърди, приготвени в тиган с масло и гарнирани с вкусно и полезно брюкселско зеле.
Продукти:
400 гр. пилешки гърди
сок от половин лимон
1 ч. л. сол
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. чесън на прах или 2 смачкани скилидки
2 с. л. масло
За гарнитурата:
300 гр. брюкселско зеле
2 с. л. сусам
2 скил. чесън

2 с. л. масло

сол
Нарязваме пилешкото на не много тънки лентички и го мариноваме в смес от другите описани продукти (без маслото). Покриваме и прибираме в хладилник за поне половин час. В подсолена вода варим измитото и почистено брюкселско зеле 10 минути, след което отстраняваме водата. В тиган разтапяме 2 с. л. масло, изсипваме зелчиците и сусама. Запържваме бъркайки около 7-8 минути, слагаме нарязания на ситно чесън, посоляваме и изсипваме в чиния за сервиране. В същия тиган разтапяме и другите две лъжици масло, след което на силен огън запържваме пилешките филета. Сервираме, докато пилето и гарнитурата са топли, гарнираме с лимон.
                                                         
 Крайният резултат е пълноценен обяд....или вечеря....

четвъртък, 11 април 2013 г.

Супички от зеленийки...

Нужните продукти за супата от лапад са:

1. 30-тина листа лапад
2. 1 връзка пресен лук
3. 1 по-голям морков
4. 1 шепа фиде, или една шепа ориз
5. 1 яйце
6. ½ кофичка кисело мляко
7. сол и черен пипер на вкус

6 порции

Необходимо време за приготвяне:
40 минути

Супа от лапад
Супа от лапад
Рецептата за супичката от лапад в няколко стъпки:
1.
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио.
Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши.
2.
Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин).
3.
И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята - но без паника! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко, като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След като супата е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите бъркането ѝ. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври бързо! 
Преди сервиране може да добавите кисело мляко или заквасена сметана, така супата от лапад ще стане и по-ефектна, а и малко по-киселичка.


Супа от лапад
Супа от лапад