неделя, 31 март 2013 г.

Вкусотийки разни....с телешко

Тази рецепта е с произход  Дижон – „перлата на Бургундия“ и закономерно в ястието присъстват както прочутатата дижонска горчица, така и хубаво вино. Крайният резултат е впечатляващ заради умелото съчетание на продукти и подправки  – крехко и ароматно телешко, бавно сготвено в Крок-Пот, в компанията на гъби, лук, чесън и мащерка. Поднася се с препечена пълнозърнеста багета. Отбраното вино тук е просто задължително!

Телешко с гъби в Крок- Пот - Дижонска рецепта
Продукти за 6 порции:
  •  700 г телешко филе, нарязано на парчета с големина 2.5 см
  • ½ ч.л сол
  • ¼ ч.л. млян черен пипер
  • 400 г гъби, измити и нарязани на четвъртини
  • 1 голяма глава лук, нарязана
  • 3 скилидки чесън, скълцани
  • 2/3 ч.ч. телешки бульон
  • 2/3 ч.ч. сухо бяло вино
  • 3 с.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. суха мащерка (или 1 с.л. прясна)
  • 1 с.л. масло, омекнало и полуразтопено
  • 1 с.л. брашно
  • Пълнозърнеста багета
Инструкции:
1. Поръсете нарязаното на парчета месо със сол и черен пипер. По желание можете да „запечатите“ месото в тиган с незалепващо покритие на средно висока степен за минута-две до зачервяване. Попийте излишната мазнина и го поставете в съда на Крок-Пот.
2. Добавете нарязаните гъби, лука и чесъна. В купа смесете бульона, виното, горчицата и мащерката. Излейте сместа върху месото в Крок-Пот.
3. Похлупете и гответе на степен LOW за 8 до 10 часа или на степен HIGH за 5 часа.
4. В малка купа смесете полуразтопеното масло с брашното като добавите и 2 с.л. от бульона. След това задължително превключете на степен HIGH и излейте получената смес внимателно и равномерно . Похлупете и гответе още 30 минути или до сгъстяване на соса.
5. Сервирайте топлото ястие с препечени филии пълнозърнест хляб, намазани със зехтин и скилидка чесън. За да добавите свежа нотка към ястието – можете да сервирате отстрани като гарнитура френски зелен боб – много нежен и в същото време полезен за здравето( сварява се до 10 мин в подсолена вода)! Или пък свеж зеленчук – напр. зелена чушка, нарязана на ивици.

Пилешки дробчета по селски

500 гр пилешки дроб
3-4 бр. печени пипера
3-4 бр. домата консерва
100 мл вино
2-3 глави лук
черен пипер
чубрица
сол
олио
Пилешките дробчета по селски са любими у дома, за мезе или за основно ястие. Понякога разнобразявам рецептата като слагаме и гъби. Предлагам ви я в случай, че днес и вие се чудите какво да приготвите набързо.


Дробчетата измиваме добре и оставяме да се изцедят.

Поръсваме ги с черен пипер и пържим в мазнина до полуготовност.

Изваждаме ги от съда, добавяме малко мазнина и задушаваме нарязания на полумесеци лук, добавяме нарязания на кубчета червен пипер, а след това и доматите.

Посоляваме и добавяме чубрица. Когато зеленчуците са почти готови, връщаме пилешките дробчета. Изсипваме виното /може да се замести с бульон или вода/ и готвим до готовност. В случай, че започне да се препържва добавете още вода, вино или бульон


Вариант по селски с риган
Около 500г пилешки дробчета
2с.л олио
2 големи глави лук
1ч.л червен пипер
3 домата
3-4 пиперки(червени и зелени)
250г гъби по желание
¼ ч.ч бяло вино или вода

Черен пипер, чубрица, сух риган, пресен магданоз, сол

Накиснете дробчетата във вода за 30-на минути, измийте и подсушете добре с кухненска хартия.
Нарежете ги на половинки.
Лука нарежете на по-едри полумесеци. Пиперките почистете от семената и нарежете на лентички.
Обелете доматите и настържете на едро ренде или нарежете на малки парченца.
Почистете гъбите и нарежете на половинки или ако са по едри на четвъртинки.
Загрейте 1с.л олио в дълбок тиган и прибавете дробчетата, задушете под капак за 5 минути, махнете капака и гответе до полуготовност на дробчетата и когато по-голяма част от соса който са пуснали изври.
Извадете дробчетата от тигана, добавете останалата лъжица мазнина, загрейте и прибавете лука, задушете до златисто. Прибавете червения пипер и объркайте, прибавете пиперките и гъбите, гответе докато пиперките започнат да омекнат.
Върнете дробчетата в тигана при зеленчуците, прибавете доматите и бялото вино, подправете със сол, черен пипер, чубрица и риган, объркайте всичко добре и гответе докато течността изври и ястието остане на мазнина.
При сервиране поръсете с нарязан на ситно пресен магданоз.

Рецепта класика, приготвена с много зеленчуци
500 г пилешки дробчета
4-5 печени чушки
1 морков
5-6 гъбки печурки
250 мл доматен сок или 4 с.л. доматено пюре
2 глави кромид лук или 1 връзка зелен лук
1 ч. л. червен пипер
магданоз за поръсване
черен пипер и чубрица на вкус
олио за пържене
* Дробчетата се почистват и се измиват добре. Отцеждат се от водата.
* Пържат се в олио до готовност.
* Кромид лукът се нарязва на кръгчета и се задушава в мазнината, в която е изпържен дроба, в дълбок тиган, уок
* Добавят се нарязаните гъби и морков, нарязан на пръчици и се задушават заедно с лука
* Поръсва се с червен пипер и се добавят нарязаните на едро печени чушки.
* Добавя се доматения сок или доматеното пюре, разтворено в 250 мл вода
* Добавят се и изпържените дробчета
* Подправя се на вкус с черен пипер и чубрица.
* Когато ястието поври към 5 мин се поръсва с магданоз и се сервира
Идея:
1. Тази рецепта може да бъде приготвена на фурна, в тавичка. Тогава към предварително запечените дробчета се добавят продуктите в изредения вариант. Това е диетичен вариант, защото тогава олиото, необходимо за пържене е минимално
2. Когато се приготвя със зелен лук, той се добавя накрая нарязан
3. 50 мл червено вино към тази рецепта е добра подправка.

неделя, 3 март 2013 г.

Зеленийки...

Супа от лапад



лапад
1 глава лук, може и 1-2 стръка зелен
1 морков
1-2 с.л. домати, белени и нарязани
1 с.л. с връх брашно
фиде
олио
сол
магданоз
лимон
За застройката: 1 яйце, 2 с.л. кисело мляко

Лапада се измива и нарязва или накъсва и се полива с малко лимонов сок.
Във вряща вода се слага ситно нарязаните лук и морков, добавя се малко олио и се вари почти до готовност. Брашното се разбърква с доматите и се слага към края на веренето, а също и фидето. След като поври малко, се слага лапада и се вари докато омекне и промени леко цвета си.
Застройва се с яйце и кисело мляко.

Печен омлет със зеленийки



-4 яйца
-3с.л.извара/обезмаслена/
-сол
-2 стръка зелен лук
-1 стрък пресен чесън
-шепа лапад/спанак/
-копър
-магданоз
-1к.л. зехтин

Белтъците се разбиват на сняг.Прибавят се жълтъците и изварата.Посолява се на вкус.Яйчената смес се изсипва в тавичка с размер 20 на 30 см в/у намазана със зехтин хартия за печене.
Зелените съставки се бланшират за няколко секунди в солена кипяща вода.За да се запази зеленият цвят ,веднага се охлаждат в ледена вода/с бучки лед/ и се отцеждат много добре.
Нарязват се и се разпределят се равномерно в/у яйцата и омлетът се пече на 180 градуса до готовност.Още топъл се навива на руло и се нарязва на филийки.Сервира се с млечночеснов сос ,таратор, или зелена салата.

*Аз обичам зеленийките да са леко сурови и не ги бланширам.
Могат да се разбъркат направо с яйцата.
Кюфтенца от спанак



спанак
1-2 яйца в зависимост от количеството спанак
1 суп. лъж. кисело мляко
щипка сода бикарбонат
брашно
сол, черен пипер

Измитият и нарязан спанак се попарва в гореща вода. Изцежда се и се обърква с останалите продукти до получаване на гъсто лепкаво тесто.
Взема се с лъжица и се пържи в сгорещено олио.
Спанакът може да се замени с лопуш - дори стават по-вкусни кюфтетата.
Щирник (баница с лапад)



Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница (дърпани кори на сач)
- 2 връзки лапад
- 1 връзка лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка пресен джоджен
- 4бр яйца
- 1ч.ч. кисело мляко
- 1сл.л. сода бикарбонат
- 300гр. сирене
- 125гр. маргарин или масло

Начин на приготвяне:
Попарва се за малко измития и нарязан лапад. Изцежда се и заедно с лука, магданоза и джоджена се запържва в малко олио.
В отделен съд се разбъркват млякото със содата, яйцата и сиренето.
Всяка кора се намазва с четка от разтопеното масло и се слага малко от сместа с яйцата и малко от зелената смес, навива се на руло и се слага в намаслената тава. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса. 
 Супа със спанак и коприва



1-2 глави кромид лук
1 морков
стрък целина
коприва (аз слагам доста,но на око)
спанак около 400-500 гр
ориз
олио
сол

Във вряща вода се слагат нарязаните лук,морков и целина.След 10-15 мин се слагат копривата и спанака,а заедно с тях и ориза.Вари се до готовност на ориза.

Понякога застройвам с едно-две яйца,но моите хора го предпочитат да намачкам предварително сварено яйце и да го разбъркам в супата.

Нещо на краче зелено:
Продукти:
1 кг спанак, 1 връзка зелен лук (1 глава кромид), 1 чаша ориз, 4 яйца, 2 с.л. брашно, 1 чаша натрошено сирене, джоджен, 1-2 скилидки чесън (1/2 ч.л. на прах, може и зелен), сол (ако има нужда).

Спанакът се измива и се нарязва на ивици.
Задушава се лукът в малко мазнина и водчка. Прибавя се спанакът, после оризът. Поразбърква се. Добавя се вода, около 2-3 чаши и се оставя на не много силен огън, докато оризът почти стане готов.
Добавят се джодженът, чесънът (нарязан на дребно), може и червен пипер да се сложи.
Разбърква се и се дръпва от огъня. Всичко се изсипва в намаслена тавичка за печене.
Отделно се разбиват яйцата с брашното и сиренето. С готовата смес се залива спанакът и всичко се разбърка.
Пече се на силна фурна, докато се стегне и се зачерви лекичко (около 20 мин.)
Поднася се с кисело мляко с копър и чесън.

Копривено-оризова история...




коприва
1 ч. чаша ориз
3 ч. чаши гореща вода
1 малка глава лук
1/2 морков
олио
3-4 скилидки чесън
магданоз

Лукът и моркова се нарязват на ситно (в случая моркова ми е настърган на ренде) и се задушават в олио и малко вода. Добавя се ориза. Запържва се леко и се залива с водата. Оставя се да заври.
Измитата и нарязана коприва се добавя 5 минути преди да е готов ориза.
Чесънът се счуква или се нарязва на ситно и се прибавя и той след копривата.
След като е готово, яденето се поръсва с магданоз.
Консумира се по желание с кисело мляко.

Печено пиле, пълнено с лапад



лапад
1 глава лук
сол
1-2 лъжички бяло сухо вино
черен пипер
сол
щипка захар

гъби
масло
горчица

Едно цяло пиле се измива добре. Лападът се накълцва на ивички,а лукът на ситно. Омесват се със малко сол, черен пипер, виното,и щипката захар и така се пълни в пилето, като после краищата на пилето се затварят с клечка за зъби.

Пилето се намазва със масло и малко горчица, поставя се в плик за печене, като се редят гъбки отдолу, отгоре се слага пилето, кръгчета лук върху него и няколко листа лапад въргу лука.Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, като отгоре е по-ниска степента. Листата, които сте сложили отгоре се отстраняват преди консумация.

Лопушник...





За тестото:
1 яйце
150 мл. вода
200 гр. кисело мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
25 гр. мая
брашно
За плънката:
300 гр. кайма
3-4 стръка зелен лук
1 глава кромид лук
лопуш (лапад)
1 малка кафена чашка ориз
3-4 с.л. белени домати
червен пипер
чубрица
сол
олио
Замесва се тесто и се разделя на две, като едната част е малко по-голяма от другата. Оставя се да си почине. Разточва се на две кори. По-голямата се слага в намазнена тавичка, така че да покрива стените на тавата.
Прави се плънката като се запържва лука, първо кромида, после зеления. Добавя се каймата, разбърква се добре, слага се ориза и малко вода.Постепено се добавя по малко водичка, защото ориза я поема, но не бива да се прекалява, тъй като плънката не трябва да е водниста, тъй като ще попречи на тестото да втаса и ще стане длетаво. Като се свари ориза, почти до готовност, се слагат доматите и подправките. Оставя се да изстине и се слага върху тестото в тавата, покрива се с другата кора като капаче и се "запечатва" отстрани, за да не изтече плънката и да се задушана ориза. Продупчва се с вилица на няколко места от горе. Втасва малко, маже се с жълтък и се пече.

Може да се ползва спанак вместо лапад.
Може да се сложи малко бекон или пушено месце, за аромат.
Може да се експериментира с плънката, стига тя да не стане водниста.

Може да се използва всякакво тесто - купено, бутер, някое по ваша рецепта и т.н



Панирани връхчета коприва...






връхчета коприва
2-3 яйца
1-2 с.л. брашно
бира или вода
сол
олио за пържене
Прави се смес за паниране, да е малко по-гъста от боза. Пресните, сурови връхчета коприва се топят в сместта и се пържат в сгорещено олио.