неделя, 17 февруари 2013 г.

Пица с готово тесто Белла

Продукти:за тава 32 см
    500 г готово тесто с мая
    2 кренвирша,
    100 г салам
    100 г кашкавал
    1 краставичка
    1 чушка
    1 глава стар лук
    1 домат
    Кетчуп
    3-4 яйца
    Риган, мащерка, черен пипер
Приготвяне
 Тестото се разточва за големината на тавичката
        Тавата се намазва със зехтин и се поръсва леко с брашно
        Разстила се тестото като се оформя борд
        Намазва се с кетчуп и отгоре се подреждат най-напред месата, след това зеленчуците, нарязани на тънки кръгчета, най-отгоре доматите, също нарязани на кръгчета
        Поръсва се с подправките
        Оставя се на топло да втаса и се пече на 200 С за 15 минути
        Изважда се и се чукват яйцата, да останат цели, пече се още 15 минути
 Изважда се и се нарежда кашкавалът, нарязан на тънки парчета или настърган
        Пече се за още 6-7 минути до разтопяването на кашкавала




















четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Манастирска пъстърва

Продукти:

2 пъстърви
сол и черен пипер
30г краве масло
400г прясна сметана
2 жълтъка
3-4 с.л. прясно настърган хрян или от бурканче
фино настъргана кора от един лимон
1 с.л. ситно нарязан копър
2 с.л. натрошен сух бял хляб











Поръсваме рибките със сол и черен пипер, и ги слагаме да полегнат всяка в своята собствена омаслена форма за печене.

Разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме хряна, настърганата кора от лимон и освежаваме всичко в зелено с копър.

Овкусяваме после с мъничко сол и заливаме с това фино сосче, нетърпеливата вече пъстърва.

Поръсваме с трошичките хляб, а накрая с маслото на едри снежинки.

Сега остава само да сме се сетили да подгреем фурната на 200°С  точно на време.

Бутаме рибката вътре, а след около 15-20 минути я вадим и декламираме съвсем спонтанно изпъчени "Елате ни вижте!"силно и звучно.
 Продукти:

1 пъстърва,  1 с.л. свинска мас
1 с.л. краве масло
сока на един лимон и половина
сол и бял пипер
брашно
1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Пържим рибката точно така както си знаем от малки. Поръсваме я с малко лимон, сол и пипер, овалваме в брашното и я мятаме в тигана.
Там сме подгрели обаче не олио, а свинската мас и то до една умерена температура. Пет минутки от едната страна, обръщаме и още около три минути от другата.
Месцето от вътре е вече готово, но ако все още не сме съвсем очаровани от коричката, обръщаме рибката още няколко пъти.
 Изваждаме я от тигана и до тук с нея.
 Сега стопяваме в маста и маслото. Прибавяме сока на един лимон, кипваме и заливаме пъстървата с него.
Поръсваме това удоволствие обилно със свеж магданоз и закръгляме тази фина картинка с резанчета лимон и няколко варени картофа.













събота, 9 февруари 2013 г.

Бързи пърленки


яйца - 1 бр.
кисело мляко - 400 гр. - 1 кофичка
сол - 1 с.л
захар - 1 ч.л.
мая - за хляб 20 гр. - половин кубче
сода бикарбонат - 1 щипка
олио - 3 с.л.
брашно - около 1/2 кг.
От изброените продукти се замесва средно меко, еластично тесто. Оставя се да втаса около половин час. От тестото се правят топки, които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки.
Пекат на на скара.

Пърленки със сирене


тесто - за хляб 1 кг
мас - 150 г
сирене - около 200 - 300 г
масло - 100 г
чубрица - 1 с.л. ронена
Тестото се разделя на топки и всяка се разточва на кора, с дебелина около 5 мм. Намазва се с разтопена мас, поръсва се със сирене и чубрица и се навива на руло.
Единият край на рулото се завива наляво, а другия надясно. Така, че да се получи осморка. Едното кръгче на осморката се сгъва върху другото и се разточва до толкова, колкото искате да е голяма пърленката.
Пече се от двете страни в добре загретия и подмазнен тиган с дебело дъно или сач (не забравяйте, че сачовете се загряват постепенно от слабо към силно. Готовите пърленки се намазват с масло.

Печено мляно месце



Печено смляно месо

Начин на приготвяне
1
Смелете месото и го размесете добре
2
Прибавете всички останали продукти и направете кайма
3
Изсипете я в продълговата форма за кейк, намазана с масло
4
Набодете отгоре няколко нарязани надълго кисели краставички (или сварени гъби)
5
Печете в умерена фурна до зачервяване
6
Поднесете ястието добре изстинало, нарязано на филии, с гарнитури и сосове по избор.