събота, 29 декември 2012 г.

Локумките на Деси Добрева

Продукти:
1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, щипка сол, 2 ч.ч. брашно, готов локум с вкус на роза, 1/2 ч.ч. пудра захар, ванилия
Начин на приготвяне:
Разбъркваме содата с киселото мляко и добавяме олиото, солта и брашното. Тестото трябва да се получи сухо и да не лепне.

Разточваме го на кора с дебелина 2-3 мм. Разточваме и локума с дебелината на острие на нож.

Режем тестото на ивици с ширина 10 см. Отгоре слагаме ивица от локума и навиваме на руло. Нарязваме всички рула на парчета.

Печем в умерена фурна, докато локумките побелеят отгоре. Топваме в студена вода за секунда всяка една сладка още докато е гореща и овалваме в пудрата захар, смесена с ванилият

Споделено от Селма-тиквеник Напелеон

Продукти:

    1 пакет кори за баница Белла
    1.300 кг (или около това) тиква
    краве масло за намазване
    захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло(гледайте обясненията долу).Увеличете захарта,ако обичате по-сладичко. Peace
    канела,индийско орехче,ванилия
  
    за заливката:
    2 яйца
    1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
    сода бикарбонат на върха на ножа
    1 ванилия

    за глазурата:
    сок от половин лимон
    пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
  
    Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера.Не я задушаваме,остава сурова.
    1.Взимаме една кора,намазваме я леко с краве масло (аз не го разтопявам,рисувам направо с пакетчето няколко черти върху кората).
   

   2.Отгоре слагаме друга кора.Поръсваме я с канела,няколко прашинки индийско орехче и ванилия.
   

 3.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх.Разпределяме я равномерно,като гледаме да не стигаме чак до краищата на кората. 
   Поръсваме тиквата с 1-1.5 чаена лъжичка захар.

  4.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори.

  5.Една тава намазваме с олио.Постиламе на дъното една от корите.Върху нея едно до друго започваме да редим рулата.
   
   

    6.След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно.Така се получават квадратчетата(които се виждат на снимката).
   

   Ако ви е останала 1 кора може да я накъсате на малки парченца и да поръсите тиквеника с тях.Така ще придобие леко "рошав" вид.

    7.Приготвяме заливката от 2-те яйца,содата,млякото и ванилията.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно.

    8.Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло.
   

    9. Печем тиквеника на умерена фурна.
    10.След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра -захар. 
   

     Резултатът ми прилича на тиквена торта Наполеон!
     Не-ве-ро-ят-но вкусен,сочен и ароматен!!!
     Да ви е сладко! Love
  
    
   

Боб на фурна/ споделена рецепта от приятелка/


Нужните продукти за боб на фурна:

1. 1 чаена чаша боб
2. 1 морков
3. 1 глава лук
4. 1 чушка
5. 1 домат / 2 супени лъжици доматено пюре
6. джоджен, 1/2 чаена лъжица червен пипер и сол
7. олио
4 Порции

Боб на фурна
Боб на фурна
Рецептата за боб на фурна в четири стъпки:
1.
Първо трябва да подготвите боба. Подготовката на боба за рецептата за боб на фурна е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври излизате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Ако сложите сол, то бобът няма да може да се свари. Варите бобът в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една  чаена чаша боб в три чаени чаши вода. Разбира се, тази пропорция е много относителна, защото на пазара има ако не стотици, то десетки видове боб. Най-сигурно е да следвате инструкциите на пакета и да проверявате от време на време дали зрънцата са поомекнали.
2.
Нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб и оставяте боба да ври на слаб огън.
3.
След като бобът се е посварил добавяте сол на вкус, около ½ чаена лъжица е достатъчно. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат / доматеното пюре и разбърквате добре.
4.
Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта, стъпката която прави бобът на фурна различен.  Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата напълно изври и докато придобие коричка.

Любимата супа на Дари

Продукти:

около 400 г картофи
1 по-малка глава лук
1 голям морков
1 чушка
4 с.л. олио
1 домат (или 5 с.л. домати от консерва)
1/2 ч.ч. фиде
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
чубрица, черен пипер
магданоз
сол

Лукът, морковът и чушката се режат на ситно. Слагат се в студена вода да се варят. Картофите се обелват и нарязват на ситни кубчета. След като водата със зеленчуците заври, се оставя да ври около 10 мин. След това се прибавят картофите, олиото, чубрицата, солта и черния пипер - на вкус. Когато картофите вече са готови, се слагат доматите. Супата се оставя да ври още около 5 мин. и се прибавя фидето. Оставя се на котлона, докато се свари фидето.

Яйцето, киселото мляко и брашното се смесват и разбиват добре. Слагат се на котлона да заврят, като се бъркат непрекъснато. Към застройката се прибавя по малко от супата, като се разбърква добре. После сместта се изсипва при останалата супа. Оставя се малко да изстине и се прибавя ситно нарязан магданоз.

Дърпана баница



Продукти за тестото:
800 гр. до 1 кг. брашно
450 мл. вода (студена)
1 ч.л. сол
2-3 с.л. оцет
2-3 с.л. олио
Допълнително олио за потапяне на ръцете при раздърпване на тестото

Продукти за плънката:
500 гр. сирене
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 п. краве масло (125 гр)

Приготовление:

Пресяваме брашното, правим кладенче, изсипваме водата, солта, оцета и олиото и замесваме гладко, меко, нелепнещо тесто. Разделяме на равни части (с това количество продукти на 8 части) и омесваме на малки топки. Намазваме домакинско фолио с олио и подреждаме върху него топките тесто, които също намазваме добре с олио. Завиваме отново с домакинско фолио и оставяме тестото да отпочине около 30 мин. Преди да започнем да раздърпваме корите за баницата, постиламе покривка върху масата, където ще дърпаме, най-добре е покривката да е от естествен материал. Потапяме ръцете си в олио и вземаме една от топките разтегляме в ръце, докато започне да прозира през тестото и чак тогава поставяме върху покривката и започваме постепенно да разтегляме от вътрешността към края на тестото. През цялото време, докато разтегляме кората, топим ръцете си в олио, като по този начин се предотвратява скъсването на тестото. След като разтеглим тестото, поръсваме със сместта, получена от  разбитите яйца, мляко и сода и натрошваме сирене. Завиваме на руло с помощта на покривката и навиваме в тава, която предварително сме намазали с олио. Продължаваме по същия начин с останалото тесто. Когато напълним тавата, поливаме отгоре с разтопено краве масло и печем във фурната на 180 градуса около 30 мин. или до получаване на златиста коричка. Да ви е сладко!
ПП: От личен опит да споделя - 1. Брашното трябва да е от високо качество, защото и най-малкия компромис води до провал! 2. Нужен е опит, но постепенно се свиква и почти не се къса тестото при раздърпване. 3. Ако в началото ви се стори трудно и не можете да раздърпате тестото на една и съща дебелина до самия край, просто изрежете краищата с нож и оставете, само най-тънката част. Желая успех на всички, които пожелаят да опитат! Ако имате нужда от съвет - веднага ще помогна!

Хачапури с мързеливо многослойно тесто


Продукти:
За тестото:
1.5 ч.л. суха мая
1 ч.ч. топло мляко
1 яйце
0.5 ч.л. сол
брашно за замесване на меко, нелепнещо тесто
250 гр. маргарин

За плънката:
400 гр. сирене (използвах сирене с растителни мазнин - на външен вид много прилича на фета, но е ниско калорично - предлага се в Билла)
200 гр. кашкавал

Приготовление:
Пресяваме брашното около 700 гр, правим кладенче, изсипваме, млякото, солта и маята и замесваме меко, но нелепнещо тесто.Оставяме за около 30 мин. в хладилника да се отпусне, вадим разточваме на дебелина около 0.5 см. Мажем тестото с маргарин и сгъваме на две,от-
ново мажем на и пак сгъваме на две,докато се получи малък правоъгълник с размер около 30 на 10 см. Завиваме на руло, обвиваме плътно с домакинско фолио и оставяме в хладилника за около 2 часа (замесих тестото вечерта, а пекох на другата сутрин - и така става добре). След като изтече времето, вадим от хладилника и разточваме на кора с дебелина не повече от 0.8 - 1 см. По средата поставяме настърганото сирене и кашкавал и затваряме в пакет. След това отново разточваме леко с точилката и слагаме в намаслена тава. (Аз действах по следния начин: разточих кората, преместих в тавата и там настъргах сиренето и кашкавала, затворих в кръг и притиснах силно с ръце отгоре). Намазваме с жълтък отгоре и печем във фурната на 180 градуса за около 1 час. Крайният резултат е наистина много вкусен, макар, че аз допуснах една грешка - използвах прекалено малка тава (30 см диаметър) и горният слой стана прекалено дебел след като се изпече. Но въпреки това е много вкусно и лесно за приготвяне! Очарована съм от вкуса.

Къпани питки със сирене

Продукти:
              350 мл топла вода
              1 мая / на кубче/
              около 500 гр брашно и още малко /за второто примесване/
              1 ч.л. захар
              1 ч.л. сол
              2 с.л. олио

за плънката:
               натрошено сирене
               олио
               чубрица

начин на приготвяне:
   Маята се разтваря в част от водата, добавя се захарта и малко брашно до получаване на кашичка.Оставя се за малко да шупне.Замесва се меко тесто от посочените продукти и се пуска в голяма тенджера с вода, на дъното на която слагаме тензух.След около 15 минути, тестото из-
плува на повърхността.Изцеждаме го и го примесваме отново с малко брашно.Разрязва се на 8 части.Всяка от които се разстила като малко мекиче и по средата се слага плънка от натроше-
ното сирене с малко олио и чубрица.Сгъва се на вързопче и се оформя питка.Питките се под-
реждат на разстояние в намаслена тавичка,намазват се с малко олио и престояват за около 1 час за да бухнат.Печат се в предварително загрята фурна на 200 гр.След като се изпекат, отново се намазват с малко олио и се завиват с кърпа.
     
    

Бърза баница-сладка яденица

400 гр. готови кори за баница
250 гр. сирене
7 с.л. захар
4 яйца
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
олио

  • Разбиваме яйцата с 2 с.л. олио.
  • Сипваме содата в киселото мляко и като шупне, го изсипваме при яйцата. Разбъркваме добре.
  • Натрошаваме сиренето и го смесваме със захарта.
  • В намазнена тавичка слагаме 2-3 кори, отгоре - сирене със захар и покриваме отново с 2-3 кори.
  • Редуваме кори със сирене, докато свършат корите. Не ги притискаме, за да остане баницата пухкава.
  • Нарязваме баницата на парчета и я заливаме с яйчената смес. Раздрусваме леко тавата, за да се разпредели добре заливката.
  • Печем в предварително загрята фурна.

Мързеливи чебуреки (панирани филии с кайма)

8 филии стар хляб
350гр кайма - овкусена за принцеси.
Купувам или готови кюфтета без лук, или омесвам кайма с подправки и газирана вода
5 яйца
5-6 с.л. кисело мляко
5-6 с.л. брашно
щипка сол и черен пипер - моя добавка
олио за паниране - около 2см. дълбочина

Приготвяне:

* Филиите се режат на половинки (по-лесно е за обработка, а може и на фигурки)
* Мажат се с овкусената кайма.
* Сместа за паниране се разбива
* Филиите се потапят от двете страни в нея и панират.
* Пържат се до зачервяване от двете страни - трябва им по минута  :smile1:
* Сервират се със зеленчуци или айран  :smile1:

Неделна закуска

Любимата неделна закуска на моите деца е следният тутманик:
1 кофичка кисело мляко
5-6 яйца
250 г сирене(може и повече,ако го обичате)
2 бакпулвера
1ч.л. сол
6.5 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаша олио
Яйцата се разбиват хубаво с киселото мляко.Към тях постепенно се прибавя предварително пресятото с бакпулвера брашно и солта,олиото и накрая- сиренето.Получава се по-гъсто тесто.Изсипва се в намазана с олио и набрашнена тава и се пече в предварително загрята фур- на (200 - 220 градуса).
Тутманикът е готов, когато прободен с клечка за зъби, но по нея не остава тесто.
Дозата е за тава с диаметър 30см,но може да се променя в зависимост от необходимостите. Пропорцията в оригиналната рецепта беше на 2 яйца 1 ч.чаша кисело мляко, 4-8 с.л. олио, 1 бакпулвер, 1 ч.л.сол,150 г сирене и 2 ч.чаши брашно.

Бърза закуска за малки юнаци

Замесете тесто от 2 яйца,2-3 капки оцет,1 ч.ч.захар,1 кофичка кисело мляко с 1 с.л.сода за хляб, разбъркана в него,и толкова брашно,че да се получи средно меко тесто,което може да точите. От него направете кори,дебели до 1/2 см.От тях изрежете различни формички-луни звезди, кръгчета и други,и ги изпържете в сгорещено олио.
    По желание можете да сложете и плънка по избор в тестото

Универсално тесто

Продукти:
1 кг. брашно,
1 бр. мая за хляб на "Dr Oetker",
250 мл топло прясно мляко,
1 кофичка кисело мляко,
1 равна ч.л. сода за хляб,
1 с.л. сол, 1 ч.л. захар,
1 яйце,
 олио за намазване.
Приготвяне: Пресяваме брашното в дълбок съд. Правим в него кладенче. Смесваме маята, прясното мляко и захарта и ги изсипваме в брашното. Добавяме яйцето и киселото мляко с шупналата в него сода. Слагаме солта и омесваме меко тесто, което намазваме обилно с олио и го държим в чист найлонов плик в хладилника. Меси се вечерта и на сутринта е готово за ползване. Може да престои няколко дни в хладилника, като вземаш от него колкото ти е необходимо.

Бързи питки със сирене и с маслини и домати

Продукти:
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
сирене по желание с повече разбира се става по - вкусно
1/ 4 ч.л. сода за хляб и сол също толкова
Содата и солата се слагат в киселото мляко да шупнат, прибавя се брашното,натрошеното сирене и олио и всичко това се разбърква да се получи хомогенна смес, но не продължително време. В намазана тава с масло се нареждат питките и се пекат докато се зачервят леко.
Питки с маслини и домати
Продукти-30 г мая,4 сл олио , 1 чл захар ,200г топла вода,250г кисело мляко,400г брашно,170г царевично брашно,2чл сол,100г маслини нарязани,100г домати изчистени без семки и добре изцедени от сока,копър, магданоз по желание колкото искате,1 жълтък за намазване
Приготвяне-захващаме си маята с хладката вода,захарта, и малко брашно,докато се надигне си приготвяме млякото със солта, олиото, маслините,подправките, след което смесваме с маята , и започваме да месим с двата вида брашно ,докато се получи почти измесено тесто, като накрая добавяме и наситно нарязаните домати ,доизмесваме докато се получи тесто, което не лепне по ръцете,разделяме на топки,оформяме и оставяме да фтаса , мажем с яйце и печем на умерена фурна до готовност

Баница от грис

1.Разточват се 2 кори(брашно,сол,вода)
2.Смес:

4яйца
1к.кисело мляко
1ч.ч.грис
1/2ч.ч.олио
1бакпулвер

100гр.сирене

*всичко се разбърква много добре.Едната кора да е по-голяма(да излиза от тавата) слага се в намазаната тава изсипва се сместа поръсва се със сиренето и парченца маргарин.Излезналата част се загъва върху сместа, другата кора поставяме  отгоре.Пече се само отдолу,след което се обръща баницата и пак се пече отдолу/включено на печката само долен реотан/.

петък, 28 декември 2012 г.

Традиционна питка

Необходими продукти:
За да стане вкусна и пухкава питката, е необходимофино бяло брашно (500 г). Освен него ще са ви необходими160 - 180 мл топла вода, мая, 3 яйца, 100 г мазнина по избор,щипка захар, сол на вкус.

1.
Брашното се пресява през сито.
2.
С пръсти направете малка дупка в средата.
3.
Разтворете маята в малко топла вода.
4.
Добавете щипка захар към маята и я оставете на топло да втаса.
5.
Изсипете яйцата в кладенчето.
6.
Добавете сол.
7.
Прибавете разтворената мая.
8.
Добавете и разтопено краве масло или растително олио.
9.
Започнете да бъркате тестото, като добавяте вода колкото е необходимо.
10.Месете с ръце до получаването на средно меко и еластично тесто.
11.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса.
12.
Тестото е готово, когато удвои обема си.
13.
Премесете още веднъж.
14.
Поставете тестото в съда, в който ще се пече, и намажете отгоре с жълтък.
15.
Печете във фурната до получаването на златиста коричка.След като се опече, питката се оставя да изстине.
Може да се поднесе със сирене, чубрица, мед или други подправки по избор
Коледна питка:



1 пакетче мая,половин кофичка кисело мляко запълнена с вода,в което поставям една чаена лъжичка сол,добавям впоследствие преди разбъркването и около 8-9 лъжици олио или раз-
топено краве масло.Половин чаена лъжичка захар,разтворена в 180 грама хладка вода или прясно мляко/което имате подръка/като в същата вода разтваряте маята и добавяте около 4 супени лъжици от пресятото брашно.Брашно приблизително около 1 кг/може и по малко/ , зависи от пропорциите и броя на гостите-за тази питка съм сложила близо 900 грама брашно,2 яйца и 1 белтък в кладенчето на пресятото брашно-другият жълтък е за намазването.По прин-
цип съставките са приблизителни. Забъркваме хубаво тесто и оставям около час да престои за да отлежи и втаса леко,след което разделям на три топки/в моя случай на 6/.Замесвам шест елипсовидни кори около половин до един сантиметър дебели.Всяка една от тях намазвам с масло,слагам по три една върху друга и отново разточвам.Завивам на руло и нарязвам филии от рулото,които в зависимост от фантазията разполагам в тавата.Оставям да престои около 20 минути-вижда се удвояване на обема.Намазвам с жълтъка и тупвам във фурната.Това ,което виждате е резултата ...напомням ,че е много важно самото руло с трите поставени един върху друг намаслени кори да се поразточи още веднъж за пухкавост.

Търновски питки...

Болярска пита
рецепта за домашна пита от Велико Търново, приготвяна многократно и винаги сполучлива
1 кг брашно
400 мл вода
50 гр краве масло (или свинска мас)
1 пакетче мая (40 гр)
3 яйца
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

bpita

* Маята се разтваря с 1 ч.л. захар в гладка вода и се оставя да шупне около 20 мин;
* Брашното се пресява в голяма купа;
* Яйцата се разбиват, без единия жълтък, който се оставя за намазване на питата, и се добавят към шупналата мая;
* Яйчната смес се добавя към брашното и се замесва меко еластично тесто. Накрая се добавя олиото и се се оставя загънато с топла кърпа да втаса около 15 мин;
* След това тестото се разделя на 3 равни части. Всяка част се премесва и се разточва леко. Разточените питки се намазват с чисто масло (свинска мас) и се редят една върху друга, след което се разточва на тънка кора;
* Намазва се отново с чисто масло (или мас) и се навива на руло, след което се завива като охлюв и се поставя в тавата за печене, която предварително е намазана леко с олио;
* Питата се поставя да втаса около 1 час, до удвояване на обема.
* Оставеният предварително жълтък се разбива с 1 с.л. олио и с него се намазва втасалата пита;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 1 час. От практиката съм се научила, че е по-добре питата да се пече още 10 мин от момента в който, сме решили, че е готова. Така няма да предложим клисава, недоизпечена пита, а и коричката е станала апетитна на цвят и така хрупкава.
Тутманик, навит тутманик по болярски
рецептата е вариант на Болярската пита, но с плънка от сирене и яйца.
за плънката:
2 яйца
250 гр сирене
200 гр кашкавал (по желание)
* Кашкавала, настърган на едро ренде, слагам в тестото;
* Плънката се приготвя като към настърганото сирене се добавят разбитите яйца;
* Плънката се нанася върху разточеното тесто и се навива на руло, което се оформя като охлюв.
Приготвям и градинарска пита, като плънката варира според сезона – гъби, печени чушки, кисели краставички, лук …. и много подправки.

Ветрилото на Павлета Димитрова

1 кг брашно,
 3 яйца,
 2 супени лъжици олио,
 1 чаена чаша кисело мляко,
 15 г мая,
 150 г сирене,
 250 г свинска мас,
 1/2 чаена лъжичка сол
Замесва се тесто и се прави ветрило.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.152242748256725.34733.100004130013220&type=1

сряда, 26 декември 2012 г.

Домашни питенца

Продукти (за тава с диаметър около 30 см):
1 яйце
1 ч. чаша хладко прясно мляко или вода
1 кубче мая (40 гр.)
1 суп. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
1 суп. лъжица олио
2-3 суп. лъжици кисело мляко
около 3 ч. чаши брашно
1 яйце или жълтък за намазване
семенца за поръсване
Приготвяне:
Маята се разтваря в хладкото мляко/ вода. Течността се добавя при останалите съставки и се замесва меко тесто. Втасва около 1 час на стайна температура, покрито с кърпа. Премесва се. Аз разделих тестото на 9 парчета, от които оформих малки топчета. Може и да не се разделя. Оставя се да втаса още около половин час в намазнена тава.  Междувременно се намазва с разбитото яйце или жълтък (като стигнах до този момент се сетих, че имам силиконова четка за тази цел – оказа се много удобна :) ).  Може да се поръси със семена по желание – аз използвах готова смеска от сусам, мак, ленено семе и слънчоглед. Изпича се на 180 °С.
След изваждането от фурната се поръсва с хладка вода и се покрива с кърпа, докато изстине.

Пържолки и още нещо...

Лесни и вкусни свински вратни пържолки с топено сирене и камембер.

Необходими продукти:

  • 2 свински вратни пържоли
  • 1 скилидка чесън
  • топено сирене
  • камембер или сирене бри
  • масло
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Вратните пържоли се начукват и се натъркват се с чесън.  Поръсваме ги със сол и черен пипер. Поставяме ги във фолио в тавичка. Обилно редим парченца масло, с топено сирене и камембер. По желание добавяме още малко черен пипер. Затваряме фолиото и печем в загрята на 200 С фурна  около 45 минути. Препоръчвам гарнитура гъби с царевица в масло.

Пълнени хлебчета по арменски

Пълнени хлебчета


Необходими продукти:

  • 4 пълнозърнести земела
  • 1 червена чушка
  • 4 чери доматчета
  • суджук (По Ваш вкус може и луканка, филе, наденичка… Ако сте вегетарианци може и без никаква мръвка)
  • 2-3 скилидки чесън
  • топено сирене
  • зехтин
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка
  • магданоз
  • 4 ч.л. кетчуп, смесени с няколко капки сладък чили сос
  • 4 яйца

Начин на приготвяне:

Отрязваме капачета и издълбаваме хлебчетата. Не изхвърляйте средата, запазете я и я използвайте. На дъното на тавичка капваме малко зехтин, както и на самите хлебчета. Нарязваме чушката, доматчетата и чесъна на ситни кубчета и пълним хлебчетата. Нарязваме и добавяме суджука. После слагаме на всяко хлебче по 1 ч.л от кетчупа със сладкия чили сос. Отгоре нарязваме по 3 кръгчета обикновено топено сирене.
Поръсваме с мащерка и украсяваме със стръкче магданоз. Захлупваме и покриваме с фолио. Печем в загрята на 210С фурна за около 20-25 минути. Когато се позапекат махаме фолиото и чукваме яйцата. Не се тревожете ако се разтекат извън хлебчетата. Оставяме за още 5-7 минути във фурната.
Да ви е сладко!


Мързелива палачинка

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 220 мл. прясно мляко
  • 150 гр. брашно
  • щипка сол
  • 1 ванилия
  • 125 гр. масло
  • сладко от вишни (или любимото Ви сладко)
  • пудра захар за украса

Начин на приготвяне:

В загрята на 210 С фурна слагаме продълговата тава с маслото в нея докато се разтопи.
Разбиваме яйцата и млякото. Добавяме брашното, солта и ванилията и отново разбиваме до получаването на хомогенна смес.
Изсипваме получената смес към разтопеното масло.
Печем около 20 минути в загрята на 210 С фурна. Палачинката започва да се надига, става розова и на мехури. След като я извадим от фурната я надупчваме с вилица да спадне. Върху палачинката, както е в тавата, слагаме обилно сладкото от вишни. Навиваме я на руло и я слагаме в красива чиния. Когато изстине я поръсваме с пудра захар.


Арменските кюфтенца

Арменски кюфтета с кисело мляко 9

Необходими продукти:
  • 1 кг.  телешка кайма  (може и смес)
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 4 с.л. олио
  • 100 гр. масло
  • 1 филия натрошен хляб
  • 4-5 зърна бахар
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

В дървено хаванче счукваме скилидките чесън с бахара, кимиона, солта и черния пипер.
Телешката кайма се смесва с яйцето, олиото, натрошения хляб и 1/3 от счукания чесън с подправките.
От каймата се оформят малки кюфтенца, които се изпържват в сгорещен тиган с олио.
Изпържените кюфтенца се слагат в йена и се оставят настрана.
Остатъка от чесъна с подправките го смесваме с киселото мляко и заливаме кюфтетата.
Разтопяваме маслото, добавяме червеният пипер и заливаме кюфтетата с киселото мляко.
В предварително загрята фурна на 200С печем за около 20 минути.

Арменски кюфтета с кисело мляко 5Арменски кюфтета с кисело мляко 6Арменски кюфтета с кисело мляко 4

Арменски кюфтета с кисело мляко 9Арменски кюфтета с кисело мляко 7Арменски кюфтета с кисело мляко 8