неделя, 30 септември 2012 г.

Мързелива бишкотена торта

Необходими продукти:
1 пакет бишкоти
1 пакетче шоколадов крем ("Creme Ole" на Dr. Oetker)

500-600 мл прясно мляко
2 банана
50 г кокосови стърготини
2-3 супени лъжици захар
шоколад за декорация

Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер опаковката крем с 400 мл студено прясно мляко до получаване на гъста и еднородна смес. Останалото мляко затопляме и подслаждаме със захарта. Потапяме за секунди всяка бишкота в прясното мляко, като внимаваме да не се разпаднат в ръцете ни.

В подходяща подложна чиния или табла нареждаме половината от бишкотите. Ако някоя от тях е по-суха, може леко да я напоим с прясно мляко. Разделяме крема на две части (едната да е малко повече от другата). Разстиламе равномерно крема върху бишкотите, а отгоре нареждаме, нарязан на колелца, банан (1 бр.). Покриваме бананите с малко крем, поръсваме ги с 2 супени лъжици кокосови стърготини и настърган шоколад.

Потапяме останалите бишкоти в прясно мляко и ги подреждаме върху крема. Повтаряме процедурата - намазваме с крем, нареждаме втория банан, отново намазваме с крем и поръсваме с останалите кокосови и шоколадови стърготини.

Оставяме тортата за няколко часа в хладилник, за да се стегне и да се смесят отделните вкусове.

неделя, 9 септември 2012 г.

Модерни пържени филийки

Ароматни пържени филийки
рецепта за пържени филийки с аромат на ванилия и канела, а защо не
4 яйца
250 мл прясно мляко
2 ванилии
1/2 ч.л. канела
2 с.л. захар
8 – 10 филии сух бял хляб
олио за пържене
* В купа се разбиват яйцата, захарта, млякото, ванилията (или канелата).
* Филиите се потапят в яйчната смес, за да поемат всички филии равномерно от сместа можете да ги поставите в тавичка и да ги залеете със сместа и след това да ги обърнете от другата страна.
* Пържат се от двете страни в сгорещено олио

Бабините пържени филийки

8 – 10 филии сух бял хляб
100 мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
50 мл прясно мляко
олио за пържене
* Хлябът се нарязва на филийки (предпочитам готов нарязан хляб)
* В купа се размива 2 с.л. брашно с 50 мл прясно мляко и се добавят разбитите яйца.
* Филийките първо се потапят в прясното мляко, след което в яйчната смес.
* Пържат се в сгорещено олио от двете страни до златисто.
Икономични пържени филийки
* Ако нямате прясно мляко можете да ги приготвите, като разбиете 2 яйца с 2-3 с.л. брашно и разредите с вода до гъста каша.
* С тази панировка можете да панирате останал сух козунак, кифли или кекс.