вторник, 31 юли 2012 г.

Пълнени чушки с ориз и гъби...

Необходими продукти

  • 12 бр. широки чушки за пълнене
  • 1 ч.ч. ориз
  • 10-12 бр. гъби печурки
  • 1 глава лук
  • 5 с.л. олио
  • 4-5 бр. домати
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол

Начин на приготвяне

Чушките се почистват от семето и се посоляват отвътре. Лукът и гъбите се задушават с 3 с.л. олио и щипка сол. Добавя се оризът, след 3-4 минути сместа се залива с 1 ч.ч. гореща вода, посолява се и се оставя на тих огън, докато оризът попие течността. Прибавят се черен пипер и ситно нарязан магданоз. Чушките се напълват със сместа, нареждат се плътно една до друга и се заливат с настърганите домати и останалото олио. Посоляват се и се долива 1 ч.ч. гореща вода. Ястието се вари на тих огън или се пече в умерена фурна.

Ориз в чушки


Необходими продукти

  • 10-12 бр. чушки
  • 2 глави лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 5-6 бр. домати
  • 1/2 ч.ч. олио
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се задушава заедно с изчистения ориз в половината от мазнината. Прибавят се меката част на доматите, нарязани на ситно, сол и черен пипер на вкус. Чушките се почистват от дръжките и семето, посоляват се отвътре и се напълват до 2/3 с оризовата смес. Отгоре се поставя по 1 парченце домат. Чушките се нареждат в тавичка и се заливат с останалата част от доматите, нарязани на ситно и смесени с останалата мазнина. Доливат се 2 ч.ч. гореща вода и ястието се пече в умерена фурна. Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Пърженица

Необходими продукти

  • 8 бр. зелени, сладки чушки
  • 4 бр. лютиви чушки
  • 10 бр. домати
  • 1/4 ч.ч. (50 мл) олио
  • 1 бр. дафинов лист
  • сол

Начин на приготвяне

Чушките се изпичат и обелват, след което всяка чушка се срязва на 4. Месестата част от доматите (без семето) заедно с чушките и дафиновия лист се слагат в съд, в който предварително е сгорещено олиото, посолява се, захлупва се и се оставя да ври 30 минути на тих огън.

Пържени пълнени чушки със сирене


Необходими продукти

  • 250 г сирене
  • 100 г сух бял хляб
  • 1 кг чушки (може и печени)
  • 2 бр. яйца
  • 100 г домати
  • 200 мл прясно мляко
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • мазнина за пър­жене
  • кисело мляко

Начин на приготвяне

Филиите от хляба се накисват в прясното мляко, изстискват се добре и се натрошават на ситно. Прибавят се настърганото сирене, яйцата, червените домати, обелени и нарязани на си­тно, ситно нарязания магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и с нея се напълват почистените от се­мето чушки. Изпържват се в силно сгорещена мазнина до зачер­вяване и се поднасят с кисело мляко.

Пълнени чушки с яйца и сирене в доматен сос


Необходими продукти

  • 10-12 бр. чушки
  • 300-400 г сирене
  • 2 бр. яйца
  • 100 мл олио
  • 500 г домати
  • 1 ч.л. сол
  • 3 с.л. магданоз
  • 3 с.л. брашно

Начин на приготвяне

Чушките се изтърбушват, измиват и надупчват на няколко места с нож. Пълнят се със смес от яйцата и сиренето. Отворът на всяка се потапя в брашното. Подреждат се в тава. Настърганите домати се смесват със солта, магданозът и олиото и с този сос се заливат чушките. Пекат се в загрята на 220 С фурна. Когато се позапекат се обръщат за да се опекат и от другата страна.

събота, 28 юли 2012 г.

Сушени домати по италиански


  • домати от сорт Рома
  • скилидки чесън
  • зехтин
  • листа пресен босилек
  • дафинов лист
  • бахар зърна
  • черен пипер зърна

Начин на приготвяне

Избират се добре узрели и здрави домати. Разрязват се надлъжно на четвъртини. Махат се семките на домата и се подреждат в тава. Слагат се на слънце да се сушат. Когато изсъхнат се напълват в бурканчета, като между тях се слагат скилидки чесън и листа от пресен босилек, а в част от бурканчетата се слагат дафинов лист, зърна от бахар и черен пипер. Заливат се със зехтин, затварят се с капачки и се стерилизират 10-15 минути.

* Стават невероятно ароматни и вкусни. Използват се за салати, гарнитури и дори върху филийка хляб.
* По принцип за сушене се използват консервен тип домати - трябва да са месести, защото при сушенето в противен случай, ще остане само люспата на домата. Има различни сортове такива домати, аз съм използвала Рома. Те са много родовити и ги харесвам. Що се отнася до сушенето, ако се съхраняват без да се слагат в зехтин, трябва да се сушат около 2 седмици на силно слънце - водното съдържание трябва да е минимум, иначе ще мухлясат. А когато ги слагам в зехтин, ги суша само 2-3 дена - те остават по-сочни и когато поемат от зехтина стават много приятни за консумация.

Хайвер от тиквички *Свекървен език*


  • 3 кг тиквички
  • 1.5 кг чушки
  • 2 кг домати
  • 10 с.л. оцет
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 2/3 ч.ч. олио
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка копър
  • 2 глави чесън
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

* Чушките се почистват от семената и се опичат;
* Доматите се бланшират в гореща вода за няколко минути, след което се обелват и нарязват на дребно.
* Тиквичките се настъргват на едро ренде посоляват се и след това се отцеждат от водата;

* В подходящ дълбок съд се слагат на огъня първо нарязаните домати и след като отделената от тях вода се поизпари, последователно се добавят настърганите тиквички, нарязаните на дребно чушки, наситнения или пресован чесън, сол на вкус. Постоянното разбъркване е задължително!
* Хайвера е готов след около 40-45 минути. Овкусяваме със ситно нарязаните копър и магданоз, топъл дресинг приготвен от оцета и захарта, и накрая олиото(загрято до цвъркане)
* Сместа се разпределя в затоплени буркани и се стерилизират (от завирането на водата) за 10 мин.

Доматен сос по средиземноморска рецепта



1 кг домати
1 с.л. зехтин
10 – 12 листа пресен босилек
щипка захар
* Избират се добре узрели, по-месести домати и се бланшират. В тенджера с вряща вода се пускат доматите за около 1 мин. Изваждат с помощта на решетеста лъжица и се пускат в съд със студена вода. След това се обелват люспичките и се настъргват на едро ренде. Може да се смелят и с месомелачка, която може да има и приспособление за отделяне на семките. (последното го правя само когато приготвям доматен сос като зимнина);
* В дълбок тиган се загрява зехтина (олиото) и се добавя доматения сок и щипка захар;
* След като заври се оставя за няколко минути на слаб огън докато се сгъсти до желаната гъстота;
* Поднася се поръсен с нарязан на ситно листа босилек.
това е класическа рецепта за приготвяне на доматен сос от италианската кухня.
Може да се направят много импровизации с подправките в зависимот от рецептата и продуктите с която ще поднесем доматения сос:
лук – нарязан на шайби лук и стрити с ръце, за да се разделят на тънки кръгчета се запържва в зехтина след което се добавя доматения сок;
чесън – прибавяме нарязани на ситно 2-3 скилидки чесън минутка преди да отстраним доматения сос от огъня.
магданоз – прибавяме нарязан на ситно магданоз и сервираме с пържен патладжан, печени чушки или кюфтета;
чубрица – прибавяме когато доматения сос е за кюфтета
копър – съчетава се добре с тиквички или морски дарове
дафинов лист – при скумрия и риба с доматен сос е задължително
черен пипер – се съчетава с всички продукти.
Но всичко зависи от нашия собствен вкус, затова са и подправките-за да поднесем ястието в зависимост от него.

Печени зелечнукови пръчици с панировка със сирене

Продукти
1 тиквичка
1 патладжан
1 голям морков
за панировката
1 яйце
3-4 с.л. галета
50 г сирене (пармезан е подходящ, но може да го замените с твърдо сирене по избор)
подправките са по избор и може да бъдат
щипка босилек
щипка чубрица
щипка розмарин
смлян черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин (олио)
Приготвяне на зеленчукови пръчици
* Зеленчуците се нарязват на пръчици. Патладжаните се слагат в купа със студена вода и щипка сол за около 30 мин да си пуснат “черната” вода
* Панировката се приготвя като в купа се разбива яйцето, а в чиния правим твърдото сирене на трохи и добавяме подправките и галетата и смесваме
* Потапяме в яйце, след това в панировката и редим в тава, която е намазана с олио (зехтин)
* Пече се на средна фурна на 200 градуа до готовност

Цахтон

Цахтон
Свежест и бодрост от Кавказ
това е класическа грузинска рецепта, по-точно от Осетия. Има много вариации на този сос, но идеята се състои в смес на гъсто кисело мляко (кефер, катък) с чесън и зелени подправки. Може да се добавят краставици и лют червен пипер
Този сос се поднася с варено, студено месо.
Рецепта пдходяща за горещо време и може да се приготив и с шунка или филе. Може да се поднесе с риба или само със зеленчуци, а може да се поднесе и с препечена филийка.
Месо със цахтон

време за приготвяне – 20 мин
60 мин – за охлаждане и смесване на вкусовете
Продукти
500 г месо сварно
400 г прецедено кисело мляко (кефир или кътък)
1 червена чушка, за любителите на лютото – може червени люти чушлета
няколко стръка кориандър
няколко стръка магданоз
1 дафинов лист
1 с.л. Аджика
2-3 скилидки чесън
Аджика - е кавказка подправка, състои се от – сол, червени люти чушки (сухи или пресни) и в по-голямата си част – чесън. Много добре се съчетава с орехи. Може да се каже както на нашата трапеза има шарена сол, така и на трапезата на народите на Кавказ – присъства аджика.
Кориандър (кинза) е много използвана подправка в руската кухня, основно ястията се украсяват или с кинза или с копър (укроп)
Приготвяне на цахтон
* Ястието се поднася студено затова изберете нетлъсто месо. Може да го сварите в малко вода, след което да го нережете на пръчици.
* За соса – зелените подправки и чесъна се стриват в хаванче. Добавя се червена чушка нарязана на ситно (любителите на люто – червени люти чушлета)
* Продължава да се стрива в хаванчето докато чушката пусне сок, след което се добавя аджика и киселото мляко, т.е. добавете чесън стрит в хаванче, сол на вкус. Разбъркайте, добавете и няколко орехови ядки, нарязани на ситно.
* В соса се добавя месото и се поставя в затворен съд в хладилника.
Когато открих тази рецепта я видях в няколко изпълнения – поднесена в купичка, с препечени филии, но това, което ме впечатли бе – поднесена в чушки – половинки чушки – зелан, жълта, червена в която бе сложен цахтон.
При нас със сварено пилешко филе на пара, което прави рецептата и диетична.

Сушените домати на Дари

ушени домати за зимата
една рецепта от италианската кухня, едно е когато гледаш малките бурканчета в магазина и съвсем друго когато си ги приготвиш сам, по-вкусни са
Чудесно мезе за зимата и съставка за приготвянето на по-изискани сосове
за сушените домати:
1 кг домати
1/4 връзка магданоз
10-15 листа босилек
2 стръка розмарин
2 ч. л. сол
1-2 ч. л. захар
за маринатата: 4-6 листа босилек
2-3 клонки розмарин
2-3 стръка магданоз
2-3 скилидки чесън
зехтин за заливане
Доматите се нарязват на четвъртинки, посоляват се и се оставят да престоят 30 минути.
След това се нареждат в тава, поръсват се със захар и с наситнените зелени подправки. Слагат се в предварително загрята на 100 градуса фурна, сушат се 1/2 час, след това се обръщат и се пекат още около 3 часа.
Когато са готови, доматите се разпределят в 2-3 малки бурканчета, поставя се по една скилидка чесън, магданоз, 1-2 листа босилек, 1 клонка розмарин, притиска се добре и се залива със зехтин. Съхранява се на хладно.

Сладко от круши с орехи

Необходими продукти:
20 круши
1 кг. захар
около 20 – 40 половинки орехови ядки
(количеството на орехите е в зависимост от това как е издълбана крушата – дали само семенната част от долната страна на крушата със нож, или със специален уред за дълбане на плодове и зеленчуци, който се прекарва по цялата дължина на крушата).
1 ч.л. лимонтузу
1 ч.ч. вода
1-2 ванилии или
3-4 листенца индрише (аз сложих ванилия и индрише)
Приготвяне:
Изберете средно големи есенни круши.
Измиите и обелете кожата на крушите на тънко.
Издълбайте семенната част с помоща на остър нож или пробийте крушата по дължина със специалния уред за дълбане. Наредете ги една до друга в подходящ съд и ги засипете със захарта. Оставете да престоят 24 часа.

На другия ден крушите са пуснали сок и са леко омекнали. Във всяка дупка поставете 1-2 половинки орехови ядки и наредете крушите в тенджерката в която ще варите сладкото – препоръчително е да изберете тенжера, която ще побере всички круши на един ред.

Изсипете отделилият се от крушите сок и захарта върху наредените в тенджерата круши. Залейте ги с 1чаена чаша вода и ги сложете на котлона.

Вари се на силен огън. Не се разбърква – само се разклаща тенджерата от време на време. Става бързо. Просто проверявате гъстотата на сиропа да стане като мед. 1-2 минути преди да свалите от огъна добавяте лимонтузу (или сока от 1/2 лимон) и ароматизирате с ванилията или с листенца индрише – аз слагам и двата аромата.

Докато е топло сладкото се разпределя в буркани. Бурканите се затварят и се обръщат наопъки (върху капачката) – остават така докато изстинат.
Едно допълнение само: Ако ви остане от сиропа в никакъв случай не го изхвърляйте – той е много ароматен (на мен ми остана около 1/2 ч.ч.). Слагаме го върху кисело мляко – и става страхотно!

Френско сладко от круши

Продукти:
600 гр. круши – почистени и нарязани на малки кубчета
125 гр. захар
сокът от половин лимон
1 шушулка ванилия

В тенджерка смесваме всички продукти и ги оставяме да заврят, докато разбъркваме внимателно. Махаме от огъня и след като изстине, в затворен съд оставяме да престои една вечер в хладилник. На следващия ден отделяме плодовете, а течността оставяме да ври силно. Когато се сгъсти, връщаме плодовете и бъркаме от време на време, докато сладкото започне да загаря по стените на тенджерата. Докато е още топло, разсипваме в бурканчета и затваряме с винт. По желание може да се сложи и парченце от шушулката ванилия, аз предпочетох да я махна. С тези продукти ориентировъчно се получи 1 голямо бурканче от лютеница :)

Сладко карамелизирано от круши...

В тава или голяма тенджера се слага 1.200 захар на 5 кг плод. Изсипва се една ч.ч вода ( и си приготвяте 1.5 литра отделно) в захарта, добре се обърква и се слага на умерена температура на котлона, като се бърка непрекъснато. Постепенно водата извира и захарта почва да се карамелизира. Трябва здраво бъркане, само да ви предупредя! След това като стане желания цвят ( кехлибарен, не кафяв, не жълт!) се излива отгоре водата ( 1.5 литра). Хубаво е ако водата е гореща, за да не втвърдите карамела, но и студена да е, той после се разтапя от нагряването на самата тенджера, така че не е проблем.
След като цялата захар се е разтопила пускате вътре крушите на едни парчета ( аз пуснах на половинки) и небелени!
Като цяло това сладко се прави най-добре с малките круши петровки, където крушките си остават цели, а карамела стара на сиропче. Обаче може да си стане и на нормално сладко ( както аз направих). Сгъстявате до желаната консистенция и после 5 мин преди да свалите от котлона слагате 1 ч.л лимонтозу.
Затваряте горещо и това е! Smile

Сладко пияно от круши

Продукти:

3,5 кг почистени от семките и нарязани на четвъртинки небелени круши (от тези дребните, не знам какъв сорт са)
1,2 кг захар
1ч.ч. вода за карамела
и още един литър гореща вода
1 щипка лимонтозу

Захарта и чашата вода се изсипват в голяма тенджера или тава, в която ще се вари сладкото. Слагат се на умерена температура на котлона. Сместта се разбърква непрекъснато, докато стане хубав кехлибарен карамел. Трябва да знаете, че наистина пада сериозно бъркане. Особено накрая. Става много горещо и трудно. След като карамелът е готов, върху него се излива останалата вода - 1л. Разбърква се хубаво до пълното стопяване на карамела. Когато сместта заври, вътре се пускат крушите. Вари се, до желаната гъстота на сиропа и пет минути преди да се отстрани от котлона, се добавя лимонтозуто. Сипва се горещо в напълно сухи бурканчета.

Крушево сладко

Сладко от круши
За 1 доза сладко са необходими: 1 кг круши, 1 кг захар и 1 ч.л. лимонтозу
Измийте, обелете и нарежете крушите на средно големи парчета. Сложете ги в тенджера, залейте ги със студена вода, която трябва изцяло да покрие плодовете, и варете, докато омекнат. В друг съд излейте 2 чаени чаши сок, получен при варенето на крушите, добавете захарта и оставете сместа да заври. В още горещия сироп сложете резенчета круши и ги варете на слаб огън, докато сладкото се сгъсти.
Пробата дали сладкото е готово се прави като капка от сладкото се капне на порцеланова чиния, когато капката не се разлива и запазва формата си слаското е готово. Тогава добавете лимонтозуто, разбъркайте и като кипне го отдръпнете от огъня.
Още топло сладкото сложете в предварително затоплени буркани.

събота, 21 юли 2012 г.

Хрупкави чушлета...

Продукти за 1 буркан:
около 200-300 г чушлета
1 чаша оцет
2 суп. лъж. сол
1 суп. лъж. захар
1-2 скилидки чесън
1-2 стръка копър
4-6 зрънца черен пипер
Приготвяне:
Измийте чушлетата. Подредете ги цели, леко боцнати с вилица, в буркана.
По средата и най-отгоре поставете чесъна и копъра. Добавете подправките, оцета и допълнете до горе буркана с вода. Затворете буркана и поставете на хладно – на балкона, в мазето или килера, за около 15 дена.
Добър апетит!

Чушленцата ми...

Лютите чушлета се пукат на огън. Слагат се в компотен буркан, в който има 2 супени лъжици ситна сол и 1 супена лъжица захар. Нареждат се ред чушлета, ред магданоз, скилидки изчистен чесън, пак чушлета и т. н. Най-отгоре се слага отново магданоз. Заливат се само с оцет (без да се слага вода). Запечатват се бурканите и не се варят. От време на време се разклащат. За около 10 дни ферментацията прекратява и капачката на буркана хлътва, т. е., чушлетата са готови за консумация.
След като се сервират в чинийка, се поливат с малко олио, за да се овкусят, а скилидките чесън са хрупкави и вкусни . Да ви е лютичко, но вкусничко!

Сладкиш с круши и карамелена заливка


 Продукти за форма с диаметър 22см
2 яйца
1 ч.ч захар
1 и 1/2 ч.ч брашно
75 гр. масло
1 кафена лъжица сода за хляб
1 ч.л канела
1 круша(моята беше 180 грама)
За заливката:
125 гр. орехи
60 гр. масло
50 гр пудра захар
1 с.л мляко или вода
Фурната се нагрява на 180 градуса.
Яйцата, захарта и маслото се разбиват. Добавя се пресятото брашно и содата за хляб(аз я угасих в 1 с.л лимонов сок). Тестото се получава гъсто, но с добавяне на крушата сместа се балансира. Крушата се изчиства от семките и се настъргва. Към тестото се добавя канелата и на части настърганата круша. Добавяйки на части настърганата круша разбърквайте сместа. Ако сместа ви се стори гъста колкото нормално кексово тесто не добавяйте повече от крушата. Имала съм един опит в който добавих повече крушова смес и тестото се изпече сполучливо, беше вкусно,  но беше доста чупливо, рехаво и се режеше трудно :). Сместа се изсипва в намазана с масло тава и се изпича докато покафенее леко. Бяха ми достатъчни 40 минути. След изпичане сладкиша се оставя да изстине напълно. Нарежете сладкиша на парчета и пригответе заливката.
За заливката:
Първи начин: В малка тенджера или тиган ( но не тефлонов) се смесват маслото, захарта и водата(млякото).Заливката е готова, когато кипне. След като я свалите от котлона добавяте предварително изпечените орехови ядки и с готовата смес заливате вече нарязания сладкиш
Втори начин: Захарта заедно с водата се карамелизира. Добавя се маслото. Разбърква се и се отстранява от огъня. След като маслото се разтопи се добавят и ореховите ядки. Залива се сладкиша. По този начин заливката се втвърдява, за разлика от първия начин, където заливката е по-мека и течна :) 
Да ви е сладко! :)
 

Крушов кейк

4 круши, обелени и едро нарязани
220 г брашно
100 г мед
110 грама кафява захар
1 голямо яйце
150 мл прясно мляко
120 гр масло
1 ½ ч. л. сода за хляб
1 чаена лъжичка канела
1 джинджифил
чаена лъжичка смляна кора от 1 лимон
½ ч. л пудра захар
Фурната се загрява до 180 градуса,маслото и кафявата захар се разбъркват,добавят се яйцето, меда, млякото,лимоновата кора и се бърка до образуването на гладка и пухкава смес.Смесва се брашното,щипката сол,джинджифила,канелата.Добавя се към тази смес по малко от течната и се разбърква докато се получи хомогенно тесто.Намазва се с масло и се поръсва с брашно фор-
мата на тортата,изсипва се сместта в нея и се поръсва с парчетата круша,като се натиснат в тес
тото.Пече се около 40 минути,оставя се да изстине и се поднася поръсено с пудра захар.

Пилешки бутчета с гъби и картофи в плик


Продукти за 6 порции
6 пилешки бутчета
250 гр. едри печурки
500 гр. картофи
60 гр. масло
1 с.л. олио
сол
черен пипер
червен пипер
вегета
чубрица
соев сос

Метод на приготвяне

Бутчетата се намазват със соев сос, червен и черен пипер. Гъбите и картофите се почистват, измиват и нарязват на едро. Всички продукти и подправки се слагат в плик за печене. Пликът се завързва и се разтръсква добре. Пече се около 1 час на 220 °C.

Супа от тиквички с крутони с копър


Продукти за 4 порции
3 тиквички
3 средно големи картофа
1 морков
1 глава кромид лук
1 връзка пресен копър
2 скилидки чесън
6 филийки ръжен хляб
2 с.л. майонеза
20 гр. краве масло
зехтин
сол
черен пипер

Метод на приготвяне

Измиваме и нарязваме на едро тиквичките, моркова, картофите и лука. Слагаме зеленчуците в 1 литър студена вода и ги сваряваме. След като са готови овкусяваме със сол и черен пипер. Прибавяме майонезата, маслото и малко зехтин. Пасираме супата до получаването на хомогенна смес.
За крутоните:
Нарязваме копъра на ситно и филийките на кубчета. Нарязаните кубчета ги слагаме върху хартия за печене и ги поливаме с малко зехтин. Разбъркваме добре и накрая поръсваме копъра. Печем на 220 градуса докато крутоните получат златисто - кафява коричка

Кекс с круши направено от Дари...


Продукти за 15 порции
250 гр. маргарин
220 гр. захар
4 яйца
420 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
50 гр. какао
3 к.л. прясно мляко
500 гр. пресни круши
2 с.л. олио
10 с.л. пудра захар

Метод на приготвяне

Оставете маргарина да омекне на стайна температура. След това го разбиваме с 200 гр. захар и яйцата. Разбъркваме 400 гр. брашно с бакпулвера и го прибавяме към разбитите яйца и маргарин. 2/3 от получената смес слагаме в предварително намазана с олио и поръсена с останалото брашно форма за кекс.
Смесваме какаото, млякото и останалата 1/3 от сместа. Разбиваме. Добавяме получената смес във формата за кекс.
Измиваме крушите и ги оставяме да изсъхнат. Разрязваме ги на 4 парчета и ги подреждаме върху сместа във формата.
Печем 60 минути в загрята на 170°C фурна. Оставяме го да изстине и го поръсваме с пудра захар.

Кекс с крушов ликьор и круши

Продукти:
200 гр меко масло
200 гр захар
3 яйца
280 гр брашно
1 с.л.царевично нишесте
2 ч.л.бакпулвер
ванилия на прах
2 ч.л.какао
50 мл сок от круши (ликьор или бренди)
450 гр круши, почистени и нарязани на малки кубчета

Начин на приготвяне:
Разбийте маслото и захарта до кремообазна смес.
Добавете едно по едно яйцата, разбивайте след всяко по 1-2 минути.
Смесете брашното, нишестето, бакпулвера и ванилията, пресейте ги и прибавете към яйчната смес.
Отделете 1/3 от тестото в друг съд, прибавете какаото и сока, разбъркайте.
Към светлото тесто прибавете плодовете.
Намазнете формата за кекс с диаметър 20 см и я поръсете с брашно.
Изсипете в нея половината от светлото тесто, след това какаовото и накрая останалото светло.
Нож или вилица потопете в тестото и направете няколко кръгови движения по цялата форма.
Печете 40-50 минути в предварително загрята до 175 градуса фурна.
Проверявайте готовността с дървена клечка.
Охладете кекса 10 минути във формата, извадете го и охладете напълно върху решетка.

Патладжанено кексче

Продукти:

 3бр патладжан
350гр. сирене
100гр. топено сирене
3 яйца
3-4стръка зелен лук
2-3скл. чесън
1с.л. риган
1 връзка магданоз/малка/

Приготвяне:


Измиваме,обелваме и нарязваме патладжаните.Оставяме в подсолена вода за около час.Отцеждаме подсушаваме и запържваме/или гриловаме/ от двете страни.Нареждаме във форма за кекс по този начин.
Смесваме останалите продукти и изсипваме във формата.Покриваме с останалия патладжан и загръщаме издадените краища.
Печем в загрята фурна до готовност.Изчакваме малко да поизстине и обръщаме в продълговата чиния.
Сервираме с млечно чеснов сос и салата.

Крушов кекс по рецепта на Панайотка Панайотова...

Върху предварително набрашненото дъно на формата се редят нарязаните на дебели лодки (1,5 см.) круши - плътно, по възможност да не останат празнени. Ако формата е по-големичка – резените - на две "слънца". Полива се със 100 гр разтопено, но не вряло масло, малко чукан карамфил и орехи, а върху тях се излива кексовото тесто. Пече се на 180 гр. приблизително 30 мин. преди сервиране се обръща обратно естествено – с крушите "слънца" отгоре. :)

Тиквички плакия

 


1/4 гл.целина
100 млолио
100 гморкови
1200 гтиквички
200 гдомати
100 глук кромид стар
1 бр.лимон
1 бр.дафинов лист
1/4 вр.копър пресен
1/4 вр.магданоз пресен
10 гр.брашно
10 скилидки стар чесън
1. В мазнината и малко вода се задушават ситно нарязаните моркови, целина и лук
2. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички и също се задушават
3. Когато зеленчуците омекнат се прибавят брашното, размито в малко студена вода, стрита чубрица и дафиновия лист
4. Сместа се посолява на вкус и се изсипва в тавичка
5. Отгоре се нареждат доматите, нарязани на филийки и тук-там се поставят тънки филийки от лимона
6. Ястието се поръсва със ситно нарязани магданоз и копър и се пече във фурна.

Круши на щрудел...

250 гр. бутер тесто
3 средно големи круши
50 гр. стафиди
60 гр. захар
1 лимон
20 гр. масло
1 жълтък
5 с.л. галета
Обелваме,изчистваме и нарязваме крушите,слагаме стафидите във вода да омекнат.В касерола изсипваме лимоновия сок,крушите,настърганата кора на лимона и захарта и ги разбъркваме. Застиламе бутер тестото ,намазваме с маслото и добавяме галетата,после нареждаме крушите и отгоре добавяме стафидите.Завиваме шрудела,затискаме в единият край и намазваме с предварително разбития жълтък с две супени лъжици вода.Оставяме рулото във фурната и печем 40 минути на 180 градуса.Оставяме да изстине и поднасяме...Вскусотийката е по рецепта на приятелка.



Супа със сирене

  1. Продукти :
     2 парчета топено сирене,
     30г масло или маргарин, 
    1 голяма ябълка, 
    40 г брашно, 
    1/4 мляко, 
    сол, 
    1/2 чаена лъжичка счукан ким, 
    3/4 л бульон, 
    1-2 яйца.
    Приготвяне : 
    Сиренето и маслото се разбиват добре, смесват се с настърганата ябълка и брашното. Прибавят се млякото, подправките и се оставя да кипне. Супата се дърпа от огъня и се подправя с яйце.

Бургазлийско пиленце

  1. Продукти :
    пиле 1200 г,
    кашкавал 50 г,
    плодове 40г, 
    вино 150 мл,
    ориз 30г, 
    сол
    2. Приготвяне
    Свареното пиле се поставя в съда срещу у топло сварения ориз, като се оформя по желание. Пилето се гарнира с плодове, посипва се с настърган капкавал и се запича в силна фурна. Преди поднасянето може да се залее с врял бульон, подправен с вино.

Бургаски кебап

свинско месо 400гр
свински дроб 200гр
лук
чаша бяло вино
олио/зехтин/
чубрица
риган
мащерка
черен пипер
сол на вкус
Запържваме леко месото на малки хапки,вадим и разделяме в гювечетата.По същият начин постъпваме с черният дроб и лука.Добавяме по една чашка малка /от ракиените/  бяло вино  и същата чаша вода в гювечетата ,после добавяме подправките и сол на вкус.Слагаме капачетата и печем във фурната за 30 минути.Да си оближете пръстите...става страхотно.

Миди по бургаски...


Продукти:

3 кг миди (с черупките),
100 мл олио,
1 глава кромид лук,
750 гр домати,
200 г моркови,
2 супени лъжици брашно,
дафинов лист, винена киселина и сол на вкус.

Приготвяне:

Добре измитите миди се пускат във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидените ядки (месестата част), измиват се и се пускат да заврят заедно с дафиновия лист в малко количество подкиселена вода.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината. Прибавят се настърганите моркови и също се задушават. Поръсват се с брашното и се разбъркват. Заливат се с мидения бульон и сока от 4-5 домата, претрити през цедка.
Извадените от бульона миди се поставят в тава. Върху тях се изсипват задушените зеленчуци и се нареждат кръгчета от останалите домати. Ястието се посолява на вкус и се пече във фурна при умерена температура.

Сладък салам

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Натрошаваме бисквитите на едри парчета. 
  2. Разтапяме маслото и го добавяме към бисквитите. Заливаме ги с прясното мляко, добавяме жълтъка и какаото. 
  3. Омесваме добре всичко и го правим на руло. 
  4. Взимаме парче алуминиево фолио "Fino" и го намачкваме с ръце. (Гънките върху листа придават на сладкия салам съвсем истински вид). Слагаме тестото върху фолиото, придаваме му форма на салам и го завиваме на стегнато руло. Оставяме го в хладилника поне за няколко часа, за да се стегне добре. 
  5. След като отстраним фолиото от сладкиша, го овалваме добре в пудра захар. 
  6. Поднасяме нарязан на тънки филийки.


Палачинкова фиеста...

Необходими продукти
1 ч.ч. брашно
1 ч.чаша вода
2 с.л. захар
1 белтък
малко сол
Начин на приготвяне:
Слагате продуктите в купа и разбърквате хубаво.
Намазвате тигана с маргарин.И започвате ....палачинка след палачинка...

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Лазанята на Дари

За плънката:
500 грама кайма
скилидките на 1 глава чесън
6 супени лъжици зехтин (или олио)
масло за намазване на тавата
1 голям буркан консервирани домати (800 милилитра)
1 голяма глава стар кромид лук
500 грама кашкавал
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист

За белия сос:
2 супени лъжици краве масло
2 супени лъжици брашно
1 л прясно мляко
500 грама гъби
500 грама кори за лазаня без варене





Начин на приготвяне

1. Морковите се настъргват на ситно ренде, чесънът се обелва и смачква с широката част на ножа, лукът се нарязва на ситно;
2. Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто;
3. Добавя се каймата, когато и тя се запържи добре, се слагат смачканите домати и получената смес се оставя да ври на слаб огън;
4. През това време се приготвя и белия сос, като в загрятото масло леко се запържва брашното, след това към него с непрекъснато бъркане се налива студеното прясно мляко, вари се и се разбърква докато сосът придобие гъстотата на крем супа;
5. Почистени и измити гъбите се нарязват на тънки ивици, задушават се с малко зехтин, докато поомекнат и се добавят към белия сос;
6. Пуска се фурната да се загрява на умерена температура и се започва с реденето на лазанята;
7. Намазва се правоъгълна тава с предвиденото за това масло, изсипват се няколко лъжици от белия сос и от плънката и се разпределят равномерно по дъното;
8. Нареждат се един пласт от корите за лазаня, покриват се с няколко лъжици от белия сос и обилно количество от плънката и поръсват се с настърган кашкавал;
9. Продължава се така реденето на лазанята, докато свършат корите;
10. Най-отгоре се изсипва останалото количество бял сос, поръсваме обилно с настърган кашкавал и се пече за около 30 минути;
11. Сервира се веднага, най вкусна е току що приготвена.

Забележки

За да е лазанята по-мека и по-сочна, можете непосредствено преди реденето да потопите корите за около 2 минути във вряла вода. Омекналите кори се изваждат внимателно, оставят се да се отцедят от водата и се нареждат по описания в рецептата начин.
Ако използвате кори за лазаня, които изискват предварително варене, спазвайте упътването на производителя и избирайте такива които са приготвени с яйца.

Канелони с кайма

За пълнежа:
1 кутия (200 грама) канелони
1 глава лук
5 скилидки чесън
500 грама кайма
2 моркови
1 чаена чаша мариновани гъби
100 грама кашкавал

За сос бешамел:
1 супена лъжица масло
1 кафеена чаша брашно
1/2 литър прясно мляко
сол и млян черен пипер





Начин на приготвяне

1. В тиган се запържват ситно нарязани лукът, чесънът, морковите, гъбите и каймата
2. Налива се малко вода и всичко се задушава до пълната готовност на каймата;
3. Прибавят се подправките, разбърква се добре и се маха от котлона;
4. Канелоните се подготвят според указанието на производителя, като се ползват директно или се сваряват за посоченото време;
5. След това се пълнят с готовата смес, а краищата им се потапят в брашно;
6. В отделен съд се приготвя сос бешамел, като първо се разтопява маслото и в него се запържва брашното, разрежда се с прясното мляко, посолява се и се подправя с черен пипер, след което се вари до сгъстяване с постоянно бъркане;
8. В тава най-отдолу се слага част от соса бешамел, отгоре се редят напълнените канелони, а върху тях се излива и останалия сос;
7. Върху залетите със соса канелони се настъргва кашкавала, тавата се покрива с фолио и те се пекат на умерена фурна за около 20 минути, малко преди да са готови фолиото се маха, за да се зачервят.

Бухтички

Продукти

1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
щипка захар
брашно
олио





Начин на приготвяне

1. Разбива се яйцето;
2. Прибавя се киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат;
3. Овкусява се със солта и захарта и всичко се разбърква добре;
4. Добавя се брашно за омесване на гъсто тесто;
5. От полученото тесто с намазнена лъжица се взема от тестото и се пуска в сгорещеното олио, като непосредствено след като се пусне тестото се натиска с лъжицата на едно-две места за да се изпържи по-добре.
6. След като се изпържат от едната страна се обръщат и се пържат от другата.

Яхнията на баба с телешко

Продукти

500 гр. телешко месо
2-3 супени лъжици олио
1 чаена чаша телешки костен бульон (може и от кубче)
1 чаена чаша червено вино
3-4 големи глави стар кромид лук
4-5 скилидки чесън
1-2 моркова
1 суха червена чушка (може и каквато имате)
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжичка червен пипер
1 дафинов лист, 2 зърна бахар, 10-12 зърна черен пипер
сол на вкус





Начин на приготвяне

1. Почистено, измито и оцедено месото се нарязва на кубчета;
2. Задушава се в олиото и част от бульона;
3. Изважда се и се долива останалото олио;
4. Задушава се и нарязаният на ситно лук;
5. Добавят се чесънът, месото, нарязаните на дребно моркови, доматеното пюре останалият бульон и виното;
6. Последни се поставят в ястието и подправките;
7. Вари се на тих огън до пълното сваряване на месото;
8. Сервира се топло с гарнитура от варен ориз, пюре от картофи или печени картоф

ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА СЪС ЗЕЛЕН ЛУК



Дърпана баница

500 гр. брашно
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
сол на вкус.
300 гр. сирене
1 ч.ч. мазнина (масло и олио по равно)





Начин на приготвяне

1. От брашното, водата ,солта, олиото и оцета се замесва меко тесто;
2. Оформя се топка, която се нарязва на пет равни парчета;
3. Всяко парче се оформя като топче и от него се разточва дебела кора;
4. Разтопеното масло и олио се слагат в дълбок съд;
5. Потапят се корите в мазнината, където престояват около петнайсетина минути;
6. Всяка кора се слага директно на масата след изваждане от мазнината;
7. Разтегля се внимателно, докато се образува тънка кора;
8. В средата на издърпаната първа кора се поръсва сирене с краищата се завива сиренето;
9. Издърпва се втората кора, поръсва се със сирене, слага се първата завита върху сиренето на втората и се завиват и двете заедно с краищата на втората кора;
10. Издърпва се трета, поръсва се със сирене, поставят се първите две завити заедно върху сиренето на третата и се завиват трите заедно с краищата на третата кора;
11. В всяка следваща издърпана кора с поръсено сирене върху нея се завива предишната поставена в средата върху сиренето;
12. Прехвърля се в намаслена тава целия така получен “пакет” и се пече на умерено загрята фурна до порозовяване от всички страни.

Гюзлеми....

Етапи на приготвяне


Продукти

1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша вода
около 800 - 850 грама брашно (толкова колкото е необходимо за средно меко тесто)
1чаена лъжичка сода
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
200-250 грама сирене
1 яйце
10 -12 супени лъжици мека мас





Начин на приготвяне

1. Содата се разтваря в киселото мляко, добавя се водата, олиото, солта, захарта и всичко се разбърква;
2. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива с чиста кърпа, оставя се за около час да почине;
3. Тестото се разделя на малки топки;
4. От всяка се разточва кора с дебелина около милиметър;
5. Маже се с мас и се поръсва със ситно натрошено сирене, в което се поставя и яйцето;
6. От края към средата корите се срязват на 3-4 места, без да се достига средата;
7. Краищата се премятат към средата едно върху друго и след това още веднъж много леко поръсени с брашно се разточват, колкото да се по изтънят получените банички;
8. Пекат се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина;


В различни райони на България тези много вкусни банички са известни с различни имена и се приготвят с малки различия, но винаги са много вкусни. Казват се още кръстатки, кьозлеми, пликчета, кашелатки и др.

Владишки хляб

Продукти

8 яйца
1 1/4 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно плюс брашно за поръсване на тавата
1 1/2 кафена чашка нарязани бадеми
1 1/2 кафена чашка стафиди
ванилия
1 супена лъжица масло





Начин на приготвяне

1. Жълтъците се разбиват с половината захар;
2. Отделно се разбиват и белтъците с другата половина от захарта;
3. Смесват се разбитите жълтъци и белтъци, като се сипва и по малко от брашното;
4. Накрая се добавят нарязаните бадеми, стафидите и ванилията;
5. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава;
6. Пече се в умерена фурна.

Русенско кайсиево сладко...

Продукти

1,200 килограм еднакви по големина и зрялост плодове
1 килограм захар
300 милилитра вода
1 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтузу)
2-3 литра бистра варна вода (утаен разтвор на гасена вар)





Начин на приготвяне

1. Кайсиите се измиват и обелват тънко с остър нож (по желание);
2. Изваждат се костилките им и се поставят в бистра варна вода 1—2 часа, за да станат по-твърди и да не се разкъсат при варенето;
3. След това се измиват и добре отцедени се поставят във врящ сироп, приготвен от 1 кг захар и 300 г вода;
4. Когато сиропът с плодовете наново заври, се оставя да поври 10 минути и се отдръпва от огъня;
5. След 4-5 часа се поставя отново да ври 10 минути, отдръпва се от огъня и след няколко часа се доварява, докато сиропът получи желаната гъстота;
6. Няколко минути преди да се снеме от огъня сладкото, се поставя лимонена киселина;
7. Това сладко е толкова ароматно само по себе си, че всеки друг аромат би нарушил финният му вкус и аромат.

В случай, че не намирате варна вода не се отказвайте от прекрасното, ароматно сладко, нищо че кайсиите ще се разкъсат.

сряда, 11 юли 2012 г.

Чаровничета


Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка


Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка

Необходими продукти:
За кюфтенцата:
500 г смляно пилешко месо*
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
1 филия бял хляб
малко мляко
сол
черен пипер
бял пипер
куркума
кориандър
лют пипер
1/2 ч. л. бакпулвер
няколко супени лъжици брашно за паниране
масло за запържване

За вълшебната тенджерка:
копър
магданоз
салвия
лук
черен пипер
дафинов лист
нарязани скилидки чесън
* Може да се приготви с всякакво месо, важен е принципът
Приготвяне на каймата:
Накиснете филията хляб в малко прясно мляко. Ако нямате готова кайма, смелете си месото сами. Може да смелите в кухненския робот 500 г пилешки пържоли от бутче. Добавете пасирания лук и чесън, както и хляба към каймата. Прибавете всички подправки и бакпулвера, като количеството от тях е по ваше желание. Омесете добре каймата и я оставете за известно време в хладилника.
Приготвяне на вълшебната тенджерка:
На дъното на тенджера или дълбок тиган с капак, изсипете малко растителна мазнина. Подредете пресните подправки, лука, чесъна и всичко останало произволно, даже небрежно на дъното.
Приготвяне на кюфтенцата:
От каймата оформете кюфтенца в желана от вас форма. Оваляйте ги в брашно и в тиган ги запържете за много кратко от двете страни. Идеята е просто леко да се запекат. Ако искате може да пропуснете тази стъпка и направо да пристъпите към финалната част - поставянето на кюфтенцата във вълшебната тенджерка. Единственото, което ще е различно е, че кюфтенцата ще са с по-блед цвят, но това не трябва да ви смущава.
Подредете ги едно до друго, покрийте тенджерката с капак и оставете на парата за 30 минути. Котлонът ви трябва да е на най-ниската степен. Кюфтенцата поемат всички аромати от подправките и тревите, излишната мазнина се отделя на дъното на тенджерата и вие вече имате ароматни, нежни и сочни кюфтенца!

Манастирска кухня

Коя кухня по-специално определяме с понятието „манастирска кухня”? И защо винаги тя се свързва с представата за нещо особено вкусно и изкусно приготвено? И има ли нещо, което да я отличава от традиционната българска кухня?
Български православни монаси събират билки. Снимката е взета от lostbulgaria.com
Български православни монаси събират билки. Снимката е взета от lostbulgaria.com
Манастирските типици (устави) били изключително строги по отношение на храненето. Освен традиционните пости, както тези в сряда и петък, някои манастирски братства приемали за задължителен и поста в понеделник. Основната храна на монасите била съставена от леща, нахут, фасул (варива), зеленчуци, плодове, хляб и „каквото Бог дал”. Месото, ако изобщо било разрешено от устава на манастира, се приемало само на големи празници. В типиците се регламентирало и по колко чаши вино на ден се разрешава на монасите. Трябва да се каже, че през Средновековието на виното се е гледало не като на лукс, а по-скоро като на храна (да не забравяме, че виното, хлябът и солта се приемат от християнската обредност за свещени). Самите манастирските стопанства се занимавали с лозарство и винопроизводство: „Големите манастири приготовлявали ежегодно грамадни запаси от вино в специални чибури от по 4 и повече ведра, поставяни в студени изби, наречени винници. Срещали се и стомни за вино. От тези запаси с вино било слагано на монашеската трапеза всеки непостен ден, както и на манастирските гости, работници и разни зависими люди, които копали лозята.” ( Сакъзов, Иван. Манастирското стопанство през турско време. Сп. Духовна култура, кн. 26 и 27, 1925)
magernica
Във всеки атонски манастир имало по един лозар, който живеел заедно с другите лозари-монаси вън от манастира в специални къщи. Те имали и параклиси за домашна църковна служба, като се прибирали по манастирите си само в неделя и на големи празници. Някои манастири произвеждали вино дори и за износ. Така например манастирът Св. Георги до Скопие през XIII в. имал специално тържище, на което излагал за продан своето вино, като на това тържище било забранено да се продават чужди вина.
Когато се говори за българските манастири, трябва да се изхожда от най-главното – още от времето на Първото българско царство и насетне те са били силни духовни и стопански центрове. Българските царе (като се почне от кръстителят цар Борис I, цар Симеон, цар Петър, цар Иван Асен II), болярите, както и обикновените българи притежавали силно духовно влечение към християнските ценности и строяли манастири и им правели големи дарения, включително и земи. Най-образованите и напредничави хора, интелигенцията на средновековното общество, били сред представителите на духовенството. В този смисъл те били двигателят на общество напред във всяко едно отношение. По време на робството манастирите се превърнали в крепости на българското самосъзнание и поели върху себе си ролята на унищожената българска държавност: те не само съхранили, но и развили самобитната духовна и материална култура на българина. Въпреки тежките исторически превратности, манастирите като цяло останали най-големите икономически стопанства на своето време с най-добре развитите организация и техника на труда.
PodpravkiПо-богатите от тях притежавали ниви, гори, лозя, бостани (Рилският манастир например имал цели бостани само с кромид лук), добитък, собствена воденица, пекарна, мандра, тепавица, бичкаджийница, че дори и железолеярница. И, разбира се, магерница, където манастирските готвачи – магерите – приготвяли храна за братството и поклонниците. В типика на Бачковския манастир било записано, че манастирът се задължава да храни поклонниците до три дни и на тръгване да им осигури храна за из път. Манастирите се грижели също така и за прехраната на многобройните си наемни работници по време на земеделския сезон.
В атонските манастири, където се месел и печал хляб почти всеки ден, имало специален монах, наречен просфорчи, който един път в седмицата печал просфората за литургията. Обикновено за литургия отивало по 2 – 3 хляба, а при голям празник двойно повече. Според устава на атонските манастири, даден през 1406 г., било забранено да се прави просфора повече, отколкото било нужно за богослужение. Клисарите приготвяли коливо от добре очистена пшеница, която измивали, изсушавали и скълцвали в хаван, след което я варели във вода, прецеждали и оставяли да изстине. Накрая я омесвали с орехи и посипвали със захар. Купусчи се наричал монахът, който налагал зеле, краставици, домати и чушки, от които давал на манастирските жители всеки ден, когато настъпела пролет (а тогава, знае се, е било време на най-строг пост).
От друга страна самите манастири поддържали връзки с влашки, руски, сръбски, гръцки, украински и молдовски манастири, което неминуемо водело до културен обмен на всички нива.
Не на последно място, заслуга за обогатяването на манастирската битова култура имали и таксидиотите – това били пътуващи монаси, които манастирите пращали да събират помощи и пожертвования по градове и села, както и да привлича поклонници за своя манастир. От своя страна най-ревностните духовници и миряни се отправяли на дълго пътуване до Света гора (викали им сетне „малки хаджии”) или до Божи гроб, откъдето се завръщали хаджии. Преди да стигне Ерусалим, бъдещият хаджия се е отбивал в Цариград, Александрия и Кайро. По време на тези престои българинът правел интересни открития за другите народи и техните обичаи. При завръщането си, освен армаганите, хаджиите донасяли семената на непознатите по тукашните земи подправки, растения и цветя. Ето какво пише Д. Мантов в книгата си „Манастирска кухня”: „И досега в Търновско, Дряновско и Севлиевско се сее „очматеев пипер” – особен сорт светли чушки с остър връх и тънка люспа. „Очматей” е съкратеното име на отец Матей Преображенски Миткалото, скиталец в земите между три морета, сподвижник на Левски, народен лечител, изобретател на мелница, задвижвана от силата на морските приливи..”.
Manastirska_kuhnqЦялата тази динамика в икономическите и междукултурните отношения водела до обогатяване на манастирската трапеза с разнообразни продукти, подправки и ястия. Затова и до ден днешен манастирските гозби се приемат за синоним на готварско майсторство. Така например, по-рядко срещаните „колониални” стоки като маслините влизали в състава на различни яхнии и задушени гозби. Добавянето на червено вино в ястия се смята за характерно за манастирската кухня, както и използването на гъби, дребен лук, повече подправки и зеленчуци при приготвянето на гювечи. От своя страна дългите пости създали едно невероятно разнообразие от постни ястия. Разрешените за православните християни риба, раци, миди и охлюви по време на пост (но пак не всякога) влезли в състава на вкусни чорби, яхнии, плакии и ястия с ориз.
В манастирите до доста по-късни от времена се съхранили автентичната готварска техника: използването на жив огън, пръстени съдове и др. В този смисъл манастирите освен проводник на нови кулинарни тенденции, в същото време се оказали своеобразен резерват за българската традиционна кухня. Докато в околните села и градове, индустриализацията изтласкала в миналото или направо заличила многовековните традиции и бит, а заедно с тях и стародавните рецепти, манастирите ги съхранили и опазили за поколенията.
Коминът на магерницата на Рилския манастир
Коминът на магерницата на Рилския манастир
Трябва да се каже, че в кулинарно отношение нашите манастири не правели изключение от правилото. През Средновековието зад каменните манастирски стени на стара Европа се създавали стандартите на определени храни и напитки: сирена, ястия, вина, шампанско. Те били „запазена марка” за монасите от един или друг орден. Причината отново ще да се е криела в тяхната по-висока образованост и умелост. Тук му е мястото да споменем, че Иречек пише за магерницата на Погановския манастир, че не се отличавала от кухните и на най-уредениете западноевропейските замъци. Но това може да се каже и за всички български манастири, по-големи или по-малки: тяхната архитектура и украса били еманация на естетическия усет на българина и, очевидно, манастирската трапеза от стари времена та до ден днешен събирала в себе си най-добрите кулинарни традиции по нашите земи.

Пиленце по манастирски...

Продукти: пиле около 1 кг, 1 кафена чашка олио, 3-4 глави лук, 1 кафена чашка доматено пюре или настъргани домати, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2-3 лютиви пиперки, 1-2 моркова, сол, черен пипер, 1 чаена лъжичка стрит ригон, 100 г маслини.
Приготвяне: Пилето, морковите и лукът / цели/ се сваряват в леко подсолена вода.Изваждат се от бульона, а пилето се поръсва с черен и червен пипер.Поставя се в загрятото олио и се задушава от двете страни докато се зачерви.Отцежда се от мазнината.Морковите и лукът се намчкват с вилица и се задушават в същата мазнина.Прибавя се доматеното пюре и се задушава 5 минути.Пилето се слага в по-дълбока йенска тенджера или пръстен гювеч.Залива се с пасираните зеленчуци.Прибавят се лютивите пиперки и маслините, сипва се 1 чаена чаша от прецедения пилешки бульон.Слага се капакът и се пече около 30 минути.Пилето се сервира нарязано на порции, поръсено с риган и залято със соса, образуван от печенето.

Козуначени истории за лятото...

Необходими продукти: 300 г. брашно, 3 яйца, 100 г. захар, 20 г. мая, половин чаена чаша прясно мляко или вода, половин чаена чаша разтопено масло, щипка сол, чаена чаша гъст мармалад, половин чаша счукани орехови ядки, ванилия.
Начин на приготвяне: Маята се размива в млякото или водата, прибавя се малко брашно и се разбърка на кашица.
Две цели яйца и един жълтък се разбиват добре със захарта, солта, разтопеното масло и ванилията.
В пресятото брашно се прави кладенче, прибавят се маята и яйчената смес. Замесва се меко тесто, оставя се на топло да втаса и се разточва на кора с дебелина около сантиметър. Кората се намазва с мармалада, поръсва се със счуканите орехи и се навива на руло, което се слага в намазана с масло и посипана с брашно продълговата форма. Пече се до златисто.

Зеленчукова омайна мусака...

Необходими продукти: 2 тиквички, два картофа, 2 глави лук, 150 г. сирене, 4 яйца, 2 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици кисело мляко, сол, черен пипер, чубрица растителна мазнина.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват, картофите се белят и се нарязват на кубчета. Смесват се в купа с натрошеното сирене и яйцата. Добавят се подправките на вкус и сместа се изсипва в намазнена тавичка. Пече се в умерена фурна до готовност.
Другите яйца се разбиват с киселото мляко, прибавя се брашното и се обърква до получаване на гладка смес.
Заливката се изсипва върху мусаката и се запича. Поднася се с кисело мляко.

Спагетени патладжанчета....

Необходими продукти: 600 г. макарони или спагети, 400 г. патладжани, 200 г. домати, 200 г. кашкавал.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват и нарязват на кръгчета, посоляват се и се поставят в цедка за да се отцеди сокът им. Престояват така половин час, измиват се и се подсушават. В силно загрлято олио кръгчетата се изпържват до златисто, изваждат се и се подсушават от мазнината.
Макароните /спагетите/се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се смесват с настъргания кашкавал, от който малка част се отделя за накрая.
Доматите се бланшират, обелват, почистват се от семките и се нарязват на ситно.
В намаслена тавичка се поставят- ред макарони, ред патладжани, ред домати и отгоре се настъргва останалият кашкавал. Пече се в умерена фурна. Поднася се със салата по избор.

неделя, 1 юли 2012 г.

Жътвен патладжан с кисело млекце...

30 г брашно
100 мл прясно мляко
1 голяма скилидка смлян чесън
сол

Начин на приготвяне:
Изпичаме патладжаните цели във фурна, а в тавата поставяме хартия за печене, за да не загорят.

След като изстинат, ги обелваме и ги намачкваме с вилица. В дълбок съд разтопяваме маслото, запържваме брашното, прибавяме патладжана, млякото, солта и накрая разбъркваме сместа енергично.

Махаме пюрето от котлона и слагаме чесъна, а по желание при сервиране може да полеем готовата разядка с малко краве масло, в което леко сме запържили червен пипер и добавили кисело млекце за привкус...