неделя, 17 юни 2012 г.

Лещата на баба ми...

  • леща – 1 ч.ч.
  • чесън – 2 скилидки
  • лук – 1 глава
  • морков – 1 среден
  • чубрица – 1/2 ч.л.
  • дафинов лист – 1 бр.
  • червен пипер – 2 с.л.
  • олио – 2 с.л.

  1. Измитата и почистена леща се залива със студена вода така че да се покрие и да остане един пръст. Слага се да заври.
  2. Добавят се скилидките чесън разрязани на по 3-4 парченца, нарязания на дребно лук, накълцаните на кубчета моркови, чубрицата и дафиновия лист.
  3. След като заври се премества на бавен огън и се вари до омекване на лещата.
  4. Със сварената леща се приготвя запръжка по следния начин:
  1. Червения пипер се запържва в олиото.
  2. Прибавя се един чирпак от лещата, разбърква се добре, добавя се още един чирпак и отново се разбърква.
  • Запръжката се изсипва в ястието и се разбърква добре. Оставя се да поври 2-3 минути.
  • Преди поднасяне се поръсва с накълцан магданоз.
  • Канят ме мамо на черешово сладко...

    1 кг череши
    1 кг захар
    200 мл вода
    1 ч.л. лимонена киселина
    * Избират се здрави и добре узрели череши. За предпочитане е бели череши. Измиват се и се почистват от дръжките и костилките;
    * В тава се насипват на слоеве ред череши ред захар;
    * След 1 час се заливат с водата и сладкото се вари на среден огън.
    * Готовато сладко се проверява по метода на капка от сладкото сипана в порцеланова чиния да не се разлива;
    * Когато сладкото е готово се добавя лимонената киселина и се разсипва;
    * Готовото сладко още горещо се разсипва в затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
    Друг начин за сладко от череши от горните продукти е класическия:
    * В тава се приготвя захарен сироп от водата и захарта;
    * Когато се разтвори захарта и започне леко да ври се прибавят почистените череши;
    * Разбъркава се на няколко пъти и се отсранява пяната,
    * Добавя се лимонтозуто към готовото сладко, ври още към 5 минути и се разсипва в предварително затоплени буркани.
    Идея: Черешите се теглят след като са почистени
    Сладкото се вари на среден огън, за да не се разбърква често, така не загаря, не кипи и черешите се запазват цели

    Футболна супа...

    1 глава лук
    1 морков
    3-4 картофа
    2 супени лъжици домати от консерва
    3-4 супени лъжици олио
    1/2 кафеена чаша ориз
    1/2 топка фиде

    За топчетата:
    250 г кайма (за около 35-40 броя топчета)
    чубрица
    черен пипер
    кимион
    сол

    За застройката:
    1 яйце
    200 гр кисело мляко
    1 супена лъжица брашно

    Начин на приготвяне:
    Започваме с овкусяването на каймата с подправките. Омесваме ги хубаво в месото и оформяме малки топчета. Нарязваме лука и моркова на малки кубчета и ги задушаваме в мазнината. Когато омекнат, прибавяме към тях нарязаните на кубчета картофи. След около 2-3 минути добавяме наситнените домати.

    Посоляваме леко зеленчуците и ги заливаме с 1,5 л гореща вода. След като супата кипне, слагаме топчетата, които предварително сме оваляли в брашно.

    Намаляваме степента на котлона до умерена към слаба. Щом супата е почти готова, пускаме в нея измития ориз и фидето. Когато оризът и фидето набъбнат, отместваме супата от котлона и я застройваме. Постепенно наливаме част от бульона към застройката, докато се изравнят температурите им.

    После на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване изсипваме застройката в тенджерата с ястието. Овкусяваме със сол, черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз.

    Поднасяме супата гореща. По желание може да я поръсим с още магданоз и подправяме с оцет или лимонов сок.

    Патладжанче на квадрат...

    1-2 патладжана
    1/2 глава лук
    1 домат
    1/2 супена лъжица галета
    1/2 супена лъжица кашкавал за поръсване
    1 яйце
    1/2 супена лъжица ситно нарязан магданоз
    зехтин
    сол
    черен пипер

    Начин на приготвяне:
    Разрязваме патладжаните на две по дължина, издълбаваме вътрешната част, след което я нарязваме на ситно.

    Бланшираме патладжаните във вряща вода за няколко минути, докато омекнат.

    После ги отцеждаме и ги подреждаме в тава, намазана с масло. Овкусяваме ги със сол и черен пипер.

    В сгорещена мазнина запържваме наситненият лук и накълцани домати, магданоза, вътрешността на патладжаните, солта и черният пипер. Оставяме сместа на бавен огън, докато течността напълно се изпари.

    Яйцето пък разбиваме с кашкавала и ги прибавяме към останалите съставки за плънката, с която накрая напълваме патладжаните.

    Оставяме ги да се пекат за един час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

    Малко преди да ги извадим от печката, ги поръсваме с кашкавал.

    Огретен от тиквички,гъбки и ориз...

    3 средни тиквички
    половин праз лук
    1 голяма глава кромид лук
    1 среден морков
    4-5 скилидки чесън
    пресен копър по желание
    чубрица
    сол на вкус
    прясно смлян черен пипер
    1/2 чаена чаша ориз
    10-12 средни печурки
    1 голяма сладка червена чушка
    1 голям розов домат
    1 супена лъжица сладък червен пипер
    олио или зехтин
    щипка захар

    Начин на приготвяне:
    Измиваме всички зеленчуци и нарязваме тиквичките на средни по големина кубчета, а моркова и чушката - на малки. След това нарязваме кромида, праз лука, скилидките чесън и гъбите.

    Слагаме всички тези съставки в дълбок съд с мазнина и ги запържваме. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме червен пипер и намаляваме котлона.

    После идва ред на обеленият и нарязан домат и пак разбъркваме добре. Измиваме ориза и го прибавяме към яхнията заедно с малко вода. Оставяме ястието да къкри на слаб огън и доливаме вода.

    Към края на готвенето, добавяме чубрицата и ригана. Овкусяваме със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.

    След като махнем яхнията от котлона, я поръсваме с прясно смлян черен пипер на вкус и по желание пресен копър.Ако желаем малко разнообразие-то добавяме разбито кисело мляко с едно яйце,малко брашънце и запичаме за около 5 минути,след което настъргваме кашкавалец...