неделя, 20 май 2012 г.

Лозови сарми с леща и ориз

Необходими продукти

  • 1/2 ч.ч. леща
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 връзки магданоз
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 2 бр. домати или доматено пюре
  • 2 бр. картофи
  • 40-50 лозови листа
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне

Слага се лещата в студена, леко посолена вода, слага се на котлона и се вари 20 минути. Изхвърля се първата вода и лещата се премества в друга тенджера. Прибавя се вряща вода или бульон и нарязаните на кубчета картофи. Вари се още 20 минути. Лещата се прецежда с гевгир и бульонът се запазва. В тиган с малко мазнина се запържва лещата, слагат се доматите и нарязаният на ситно лук. След 5 минути се добавят черен и червен пипер. Измива се оризът на течаща вода и също се слага в тигана. Щом оризът поеме водата, се сваля от огъня и се добавят нарязаните на ситно пресен джоджен и магданоз.
Лозовите листа се бланшират във вряща вода за да омекнат. След това се оставят да изстинат. Завиват се сарми и се нареждат плътно една до друга в тенджера. Добавят се 3 ч.ч. от предварително отделения бульон или вода. Варят се до готовност. Сервират се студени, с кисело мляко.

Супа от леща по манастирски

Супа от леща по манастирски
Продукти:

  • 200 г леща
  • 50 мл олио
  • 50 г кромид лук
  • 50 г моркови
  • 40 г целина
  • 150 г домати
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. чубрица
  • 2 с. л. оцет
  • 1 с. л. магданоз
  • сол
Приготвяне:

• Лещата се измива и се поставя в тенджерата.
• Прибавя се лукът, който е нарязан на дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета.
• Добавят се олиото, нарязаният на филийки чесън и чубрицата.
• Всичко се залива със студена вода и се поставя на умерен огън да ври.
• 10 минути преди окончателното сваряване на лещата се прибавят и червените домати, нарязани на дребно.
• Готовата супа се подправя със сол и оцет.
• Супата от леща по манастирски се поднася с дребно нарязан магданоз.