вторник, 27 март 2012 г.

Агнешки чейрек

1. Посолете чейрека (агнешката четвъртина), поръсете го със смлян черен пипер и го сложете в тавичка или пръстен гювеч
2. Облейте го с разтопеното масло
3. Налейте топла вода, която да стигне до 23 от височината на месото и печете в умерена фурна
4. Обръщайте го от всички страни
5. Когато месото се опече наполовина, сложете ориза и налейте200 мл топла вода
6. Продължете да печете на умерена фурна, докато месото омекне напълно и оризът се свари
7. Нарежете чейрека на порции, които поднесете върху сипания вчиниите ориз
8. Поръсете ястието със смлян черен пипер.

Мусака от спанак и картофи с кайма.

400 г кайма се омесват с 1 яйце, 2 с.л. ситно счукан сухар, 1/2 с. л. червен пипер, 1/2 ч.ч. доматен сок (или салца, размита в малко вода) и сол на вкус. В обилно намазана с мазнина електрическа тенджера се нареждат обелени и нарязани на кръгчета 1 кг картофи, 3/4 кг спанак, изчистен и нарязан на едро, и помежду се наръсва каймата и 1 глава ситно нарязан лук. Отгоре се налива кипяща вода, колкото да покрие ястието. Ако се налага се слага още малко сол и се оставя да поври,похлупено с капака. Преди поднасянето се поръсва със ситно нарязан магданоз.